用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升K2轉班英文信,,,急急急!!!
go

升K2轉班英文信,,,急急急!!! [複製鏈接]

本人的女兒現讀英文學校SJC,K1升K2, 因分班後感覺班主任的英文不如理想想轉班
,並對全部K2的班主任談話及了解後只有Mr.George英文比較理想及比較細心(因當日
我女兒不小心跌在地上後哭,只有Mr.George很有愛心第一時間去幫手扶起她,其他的
老師只有直行直過無理會),女兒及本人對Mr.George印象什深,女兒更強烈要求想
Mr.George做她班主任,並且K2是升小學最重要的一年,所以我想找一個英文理想
及有愛心的一位班主任任教 ,校方叫家長寫一封轉班信給校長批閱才可考慮我申
請 .
請各位幫一幫忙 , 因為是寫比校長的原故(所以寫英文信比較好些) ,
而且一定要有禮貌及要表達出女兒的獨立思想想法 , 這封轉班信應
怎樣寫 , 懇幫各位幫一幫忙 , 萬分之謝謝!
**這一兩日內要交回老師 , 請幫忙 !
   2    0    0    0

樓主在你寫信之前,諗一諗:
1)假如你是原本的班主任,知道家長有轉班要求,心情會如何?
2)假如你是校長,接受了你的轉班申請,校長該如個處理原本任教的班主任?這是否代表校長認同你的說法,這位老師英文不夠好又不夠愛心?
3)其他任教的老師日後會愛你的女兒多D,還是會更莫不關心?
4)其他的家長們會否跟風個個要求轉班?
寫這信要好小心,如果你只強調英語好及有愛心為由而轉班,極有可能會得罪好多老師。損失會是其他老師對你小朋友的關愛!

hurley    發表於 13-8-6 17:24
kyleebc    發表於 13-8-5 13:47

引用:本人的女兒現讀英文學校SJC,K1升K2,+因分班

原帖由 c616616e 於 13-08-05 發表
本人的女兒現讀英文學校SJC,K1升K2, 因分班後感覺班主任的英文不如理想想轉班
,並對全部K2的班主任談話及了 ...
請問可唔可以話比我知你囡囡原本班主任係邊個?如果唔方便,可否pm我?

因為我囝囝今年都係SJC K2,家長日當天有事,不在香港,所以無出席,而家聽到你既經歷,我都有少少擔心……

回覆:升K2轉班英文信,,,急急急!!!

可否想個別的藉口轉班?明言不滿現任程度,或會奶樓上所講,即使轉得成亦未必對你女兒有利

校長不懂中文嗎?為何英文信會好d? 我想tactful又能表達到你要求比或好好的原因比是否英文更重要,網上比到你的大多只會要can letter。

引用:本人的女兒現讀英文學校SJC,K1升K2,+因分班

原帖由 c616616e 於 13-08-05 發表
,並對全部K2的班主任談話及了 ...
我都想知,我仔仔今年插K2,你可以pm俾我嗎?我對Mr. George最有好感,佢真係最主動、最熱誠的老師,我都好想佢係班主任!

個個都想係最好.   若然真係安排唔到的都讓小朋友學懂接受現實, 仲有好多個學年呢!  (我們在不知不覺間成為直升機父母都不察覺)

hurley   有水準!  發表於 13-8-6 17:25

回復 kyleebc 的帖子

引用:個個都想係最好.+++若然真係安排唔到的都讓

原帖由 kyleebc 於 13-08-06 發表
個個都想係最好.   若然真係安排唔到的都讓小朋友學懂接受現實, 仲有好多個學年呢!  (我們在不知不覺間成為 ...

回覆:升K2轉班英文信,,,急急急!!!

剛路過看到樓主的帖,想問一下:你當初不是心儀這學校才讓女兒讀嗎?為何現在才發表不滿?而且你若能對全部K2班主任的英文水準作評價,你應有足夠能力寫一封"英文轉班信",不用求槍手代筆。

引用:剛路過看到樓主的帖,想問一下:你當初不是

原帖由 dnycny 於 13-08-07 發表
剛路過看到樓主的帖,想問一下:你當初不是心儀這學校才讓女兒讀嗎?為何現在才發表不滿?而且你若能對全部 ...
同意樓上所講,如要說本身的班主任英文不好,那家長寫的轉班信也要顯示你的英文中平高過這位老師才作出轉班要求,希望樓主再想清楚先行動,每位父母都想比最好既小朋友,但係現實未必樣樣可以做到。
不過我覺得老師對學生既關愛好重要,重要過英文,英文可以出去補,但遇到老師唔關愛,咁小朋友都可能學到冷漠對待其他人!

樓主不是說mr g有愛心所以想他做班主任嗎?做父母既想比子女最好的是正常的,但in reality, 校長會否entertain這類request又是another story, 我有位朋友,做家長義工,因為有一位老師很惡要求調班都調唔到,不過又不代表樓主一定唔得,總之問左就問心無愧。
‹ 上一主題|下一主題