用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學老師當街講粗口鬧工作中的差人,家長們點睇(純討論) ...
樓主: fishingcat
go

小學老師當街講粗口鬧工作中的差人,家長們點睇(純討論)   [複製鏈接]

引用:這樣一個老師,+還有人大力支持,+太恐怖了,+

原帖由 lormy 於 13-08-06 發表
這樣一個老師, 還有人大力支持, 太恐怖了, 社民連洗腦真厲害, 唔想再討論落去!
...
社民連最勁係煽風點火,我睇唔到呢個組織除了吠之外有何實質貢獻

為咗更理解大家的立場,我又想問問:

除林老師之外,事後一系列攻擊她要她道歉要她辭職的行為,例如致電學校大罵,令到其他老師哭,例如送花圈,例如搞大型集會聲討,然後叫她有病要睇醫生...等等...呢啲行為全部無一句粗口架,你地覺得是很正義的行為嗎?

引用:+本帖最後由+lormy+於+13-8-6+18:06+編輯+\

投不投訴警察,這個當然是林老師自己決定,她有沒有投訴,我不知道,你知道她有沒有投訴嗎?大家都是以第3者的身份去看,如要投訴,為何只投訴她一人? 你問為何她當時失控,你又說她可以怎樣怎樣,當然她可能今天後悔自己當日為什麼這樣蠢,暴露自己是老師一事。。。事後孔明,每人也懂,敢問一句,你也試過情緒失控一刻嗎,我自問就有了。。。為什麼我們可以失控,她也是人,為什麼就不可以? 曾經拿過教師獎的老師,會是一個壞老師嗎?

我咁問,係想話:

1.如果你地覺得一連串攻擊林老師既行為,係正義的.即係,林老師做咗件錯事,大家要夾手夾腳教訓佢(甚至借著教訓佢身邊的人來教訓佢),咁,我地既價值觀真係好唔同,我無野講.

2.如果你地覺得係唔正義既,咁,做乜只係針住一個老師? 要鬧, 就鬧晒全部人嘛.

引用:+本帖最後由+Christi+於+13-8-6+18:34+編輯

原帖由 Christi 於 13-08-06 發表

我咁問,係想話:
批鬥,公審=公義
立場不同=是社民連 或是 青關會 或是法輪功???

不當的預切,不能成立

如果連法律人士說的話都沒有法律上的道理,那麼世界真是大亂了,每人都用自己把尺,那應該很多人因衝擊封鎖線,講粗口而遭到法律的制裁了

回復 gram 的帖子

完全正確
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

引用:+本帖最後由+lormy+於+13-8-6+17:55+編輯+\

當初係林老師不守法在先, 衝擊警方封鎖線, 然後再辱罵警員, 我 ...
「蘭花系」乃系一個政治組織嘅名稱。目標系抗衡香港土共五毛黨。

引用:Quote:carriebaby111+發表於+13-8-6+17:19+

為公義就可以不守法? 一句"公義" 就係"真理", 真係社民連一貫作風, 為所欲為, 鍾意阻街就阻街, 鍾意爆粗就 ...
你說得對,為了公義,真的可以不守法。

Christi  天主教香港教區副主教楊章鳴神父早幾日公開講過:犯法不等同犯罪  發表於 13-8-6 19:02

回復 fishingcat 的帖子

講得好,老師本身思維帶有政治成份!

回覆:小學老師當街講粗口鬧工作中的差人,家長們點睇(純討論)

如果當年李同志懂得把學生反貪腐的訴求轉移到學生穿睡衣入人民大會堂的教養問題上,中共真係唔駛煩足廿幾年。

FattyDaddy  Haha, I can only say they have learned that trick now, they are organizing their 50 cents to do just that, shifting the focus  發表於 13-8-6 23:53

引用:+本帖最後由+lormy+於+13-8-6+17:55+編輯+\

當初係林老師不守法在先, 衝擊警方封鎖線, 然後再辱罵警員, 我 ...
真係咁寫?如果係佢真係癲上腦,真係要睇醫生。

引用:回復+carriebaby111+的帖子 [size=10.5pt]

原帖由 penguin_chick 於 13-08-06 發表
回復 carriebaby111 的帖子
分析正確!

其實真心唔明想問下,佢拿過獎對呢件事上面有咩影響呢?人,可以有好多面。例如我公司頒過長期服務獎及最佳員工表現獎比我就代表我的一生都是不會做一d同事同老闆之間唔認同我既事? 我拿過中文作文比賽優異獎,又代表我永遠優異? 好失望身為老師,會係####爛化系既支持者,我都係今日見bk有人話佢原來係粗口音先醒起爛花系呢三個字既意思,有冇搞錯呀?  咁都配做老師? 教仔女是家長責任呀冇錯,但我相信有好多反對林慧思的人,面對人講粗口同遇到反面教材時都會教自己仔女唔好學佢加一輪道理等等等,唔係我反對佢就代表我地冇咁樣教仔而係話人唔應該講,別忘了自稱得上是教師便是百年樹人的職業,再一次,佢放左學,學生都仲係叫佢作老師的,家校合作都好重要,如果話咁樣反對佢既行為是否正義?咁我真係有少少咁既感覺,但沒有支持林慧思的聲音,喚不醒我或我們,唔想被你呢班唔知咩系同社文連既人出來洗我地下一代腦呀,但最悲哀既係係上水寶血會培靈小學已經出現,情況另人防不勝防

(版主按: 不要出粗口諧音全寫)

>>為咗更理解大家的立場,我又想問問:

除林老師之外,事後一系列攻擊她要她道歉要她辭職的行為,例如致電學校大罵,令到其他老師哭,例如送花圈,例如搞大型集會聲討,然後叫她有病要睇醫生...等等...呢啲行為全部無一句粗口架,你地覺得是很正義的行為嗎?

>>well,大家似乎對於反對林老師都講得熱烈,但對於呢條問題,倒似乎沒有人願意講...

大家內心那把道德尺,是雙重標準,抑或一視同仁的呢?

I don't get it, why are we still debating this.

Is it a widespread phenomenon that teachers in Hongkong habitually use foul language in class? No.

Will this incident influence teachers to start using foul language in class? No.

Do those who are so concerned here have children studying in that particular school? and taught by this very teacher? I really doubt it.

So why would anyone want to dwell on this, if they don't have an ulterior motive and agenda.

回覆:Christi 的帖子

我有回覆唔知答唔答到你問題? 但只屬我個人睇法,始終個人道德呢樣野,唔。。沒有標準定義的。有些人可以看得天一樣大,也有些人看得像沙一樣細。

引用:+本帖最後由+edea+於+13-8-6+23:35+編輯+\

原帖由 yanyan1280 於 13-08-06 發表

其實真心唔明想問下,佢拿過獎對呢件事上面有咩影響呢?人,可以 ...
係囉,我同意你的說法,佢攞獎同呢單嘢有乜関係?
都係嗰句,作為巿民,話之你係老師定律師,都一樣係有表達意見杈利,但要適時,講粗口對否見仁見智,但請守法,單一項阻差辦公闖封鎖線就係唔啱!

引用:Quote:原帖由+yanyan1280+於+13-08-06+發表

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-08-07 發表
係囉,我同意你的說法,佢攞獎同呢單嘢有乜関係?
都係嗰句,作為巿民,話之你係老師定律師,都一樣係有表 ...
對,所以我不明白,既然你認為她在這麽多人面前犯了法,警方為什麼不拘捕她放她走?那麼一定就是警方的失職了,處理不公,警長也要道歉和辭職了,因為他執法不公!!!!去吧各位,去投訴警方,沒有盡忠職守。公平也是道德標準裡的一項,所以也請各位衛道之士,出來投訴當日有份攪事之人,林慧思,青關會,法輪功,警察,一個不留

引用:我有回覆唔知答唔答到你問題?+但只屬我個

原帖由 yanyan1280 於 13-08-07 發表
我有回覆唔知答唔答到你問題? 但只屬我個人睇法,始終個人道德呢樣野,唔。。沒有標準定義的。有些人可以 ...
個人看法當然沒有問題,問題是,很多人對別人的標準是看到天咁大,對自己的標準看到沙咁細,即是,代人以嚴,代已以寬,這些人,常常站在道德高地,批判和公審別人,可悲的是,他們不認為自己站在一個道德高地,去審判別人,他們眼裡莫說容得下一個世界,就連一粒沙子也容不下。。。。最經典,莫過於唐唐和CY道德批判的一場“你講大話”的戲了,就勝了的CY,也滿口大話。。。被揭發了,騙了全香港人,他又道歉和辭職嗎?

回覆:carriebaby111 的帖子

香港教師最常出現嘅就系hea, 缺乏教育熱誠,但從林老師身上,還感受到她那團火。

‹ 上一主題|下一主題