用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好難搵好的英文老師
go

好難搵好的英文老師 [複製鏈接]

在bk揾左好多個都唔得,應該响邊度揾?

1    0    0    0

回覆:好難搵好的英文老師

出面的質數真是好「參差」,我也在找緊好的英文補習社。

引用:我仔的英文老師450一小時,有15分鐘玩uno,好

原帖由 gram 於 13-08-04 發表
我仔的英文老師450一小時,有15分鐘玩uno,好不好??一個好的老師,是用活的方法教學生,很多家長就只是喜歡坐下 ...
我女已經升小五,我有我學校小五範圍,但d 老師通常唔想備課,所以唔想教

我阿女個外籍英文老師幾好,係一間大型補習社出來做,之前又教過小學,阿女比佢做完assessment後會分配好補習嘅時間分配,有phonics, listening, speaking & writing. 平時上課有用Oxford, Cambridge或其他教材付助,剛剛7月考分班試,仲考到英文班,所以我都好開心,好多謝佢。
玩UNO?係咪咁活動教學?

joeyma  請問收幾錢一個小時?  發表於 13-8-13 17:59

我都搵緊

我諗要揾個好的補習老師真係好睇彩數,
我囡的補習姐姐教英文好有系統,
佢會睇下呀囡邊度弱再谷邊度,
重好似sirotan515的老師咁, 有唔同的教材,
有唔同練習, 響暑假有玩下英文game咁, 但姐姐講明, 暑假俾囡囡玩下開心下, 開學後就唔會

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:我阿女個外籍英文老師幾好,係一間大型補習

引用:我仔的英文老師450一小時,有15分鐘玩uno,好

原帖由 gram 於 13-08-04 發表
我仔的英文老師450一小時,有15分鐘玩uno,好不好??一個好的老師,是用活的方法教學生,很多家長就只是喜歡坐下 ...
450。好似好貴,。

容我老實點講句
一分錢一分貨,一直以嚟都無變,變只係遇上魚目混珠,呢四個字。

舉個列子
個十百千萬

妳幻想下,如果自己係一個有實力的老師,妳會不會收十位數?
如果有一個客戶,比十位數妳,實力的妳點去睇呢件事?

記著我們生於香港活在香港

我在EK活躍了很久,見過很多很多家長分享孩子的成長,英文最好的孩子,都有一個共同特徵,就是沒有一個是因為補習而補到英文實力強橫的。

引用:Quote:qop+發表於+13-9-8+01:38+容我老實點

我都想搵, 女女今年一年班, 想幫佢打好個底, 升上去易d, 可否介紹給我??

其實不要依科目,去作便宜或貴的定律。
每個科目都有專長同技巧。
或者舉個香港列子
有工作經驗的妳,如果有日老闆,叫妳收白紙價為佢工作,妳會點睇件事?

請恕我直言

回覆:gram 的帖子

我想好嘅老師,不是講價錢貴與平、是否現任/前度老師。如果是現任老師不要說$300,就算$600都未必有時間吡你!!學校份工已經唔易做。一個好老師(上門普通話),我就遇過一個。最初教拼音、會話、朗誦。近期主動教「論語」、「木蘭辭」,遲D教「大學」(以上用半堂時間用粵語教)•••••,最初我想這些會否太難,老師向我解釋,她會精選一些初小學生容易明的,會由淺入深。到而家學了三個月,我小朋友不單能背這些,甚至當中的大道理也能明白。在日常生活可以引用些例子,什麼子曰:「xxxxxxx」。
我覺得自己已賺咗。
講咗咁多,其實老師只收$160/1小時!!所以我覺得遇到一位好老師,確是要講運氣,能否遇上一位,有熱誠、有心、有火、有責任感!!而唔係是否老師,有幾多十年教學經驗,又唔係收$500先叫好嘢!

‹ 上一主題|下一主題