用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 洗唔洗補習
go

洗唔洗補習 [複製鏈接]

我揀培僑就係因為唔想小朋友除了讀書無晒生活樂趣,我並唔係唔緊張小朋友成績,只是認為學習有好多方法,唔一定操卷。我同朋友講自己跟小朋友功課,希望有時間同小朋友睇課外書,朋友話讀邊間小學都一定要補習,要操卷,無一間例外。係咪真架?一般情況讀培僑嘅小朋友可唔可以唔補習?

0    0    0    0

回覆:洗唔洗補習

下!我冇諗過要補習喎!

你點定義"補習"?

功課班叫補習,操卷班叫補習,追唔上程度要補底叫補習;
咁增潤叫唔叫補習?例如跟 NET 學語文練口語,資優課程,加強記憶班、奧數⋯?

窄義地唸,我覺得如果屋企有人跟,唔駛補習。乜都包地唸,好多家長都希望小朋友學多啲架,有時間有錢的話。

回覆:A-Mum 的帖子

我小一阿仔就冇參加功課班,亦冇中英文語文、數學相關既興趣班!
但在校際比賽前有參加過朗誦班!

我囡在PKC完成六年小學,從無上過補習班,功課自己做,評估、默書、測驗、考試自己溫習。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

簽名被屏蔽

回覆:洗唔洗補習

我囡囡今年升小三,只有上enopi的數學和英文,沒有上針對學校課程的補習班!

醒目開學勳章

P1 till now, never
‹ 上一主題|下一主題