用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學女童軍
go

中學女童軍 [複製鏈接]

小女現升中二,記得中一見家長時,老師有提過叫小女升中二時試下參加一d制服團隊以training她其他能力。老師話e+只係讀書叻唔夠嫁!
所以現在遊說近阿女參加,但佢又唔係好想,仲話咁會少左時間溫書n做功課,如果到時退步左就唔好怪佢!(把口果然夠辣)所以想問下各位,女童軍會否真的阻了許多時間嗎

1    0    1    0

我女小學時有參加女童軍, 但中學不參加了!! 因為要去camping, 阿女最不喜歡

回覆:中學女童軍

童軍係一個好好既活動,對佢做人都有幫助,好難用讀書去衡量,基本上會每星期集會幾小時,所有戶外活動係自由參加,但最好盡量參加,好有用,細路最怕煩&辛苦,呢樣更加要去磨練

我都十分贊同呀女參加童軍這些團體活動,可以訓練下她的待人接物和領導能力,這些是書本中學不到的,而且可以平衡下讀書的壓力。可以的話,最好是有朋友一起參加,樂趣更大。

其實我本身都係一個女童軍隊長 我個人覺得並不影響學業 反而您可以認識更多高年級師姐 可以向佢哋問功課之類 同埋如果您個女女怕參加會令成績變差 我諗未必會 因為多數學校集會會選擇禮拜五 最多都一個鐘至個半鐘。同埋戶外活動真係可以選擇去唔去 不過多數學校搞戶外活動都會揀試後或者長假 例如暑假
但係最終參加與否 都好應該睇下女女自己既興趣 因為無興趣 但係又參加 佢唔會玩得開心同投入 到時就會好驚去 甚至會恐懼。咁參加黎都無謂啦 係咪先?

最好唔好係學校玩,悶到死,都冇野玩,又少戶外活動(學校唔批)

對啊!
參加公開隊可以識到其他學校唔同年級的人,而且公開隊的活動多校隊好多,又唔駛又對住同一班老師。

其實可以參加民安隊少年團,多野玩,但唔洗比钱,有政府資助的,制服都免費,小兒都玩梗。

回覆:tolovewithheart 的帖子

也有功課、活動同進步的,真光書院女童軍入HKU的大有人在。

我仔話民安太長時間唔肯玩,成日要去全日

回覆:杰杰媽媽 的帖子

每週番一次兩個钟,出服務先時間長。一般唔野用好多時間。

我仔有參加公開隊既男童軍, 由小五開始(幼童軍)至現在升S2(童軍). 每星期集會3小時, 佢哋既旅團活動較多元化, 例如:社會服務、户外活動(農耕、遠足、踏單車)、宿營、露營. 我覺得除學習新事物外, 又可廣寬視野, 對青少年成長有好大幫助

引用:每週番一次兩個钟,出服務先時間長。一般唔

原帖由 tolovewithheart 於 13-08-16 發表
每週番一次兩個钟,出服務先時間長。一般唔野用好多時間。
就係見朋友個女個個月最少1次守水塘,都去左全日,太經常性長時間啦

醒目開學勳章 王國長老

引用:最好唔好係學校玩,悶到死,都冇野玩,又少

原帖由 杰杰媽媽 於 13-08-14 發表
最好唔好係學校玩,悶到死,都冇野玩,又少戶外活動(學校唔批)
你真心水清。學校活動,師生比例有指引,而且星期六日係老師假期,老都要放假,吾同公開旅領袖真心鐘意訓身都樂意攪,自然有趣。不過我贊成尊重小朋友意願,我女小學玩左童軍公開旅多年,12歲升左童軍團突然就話吾再好玩,吾想去。我都吾想迫佢。講真除左學業的確好多野可以學,但一定要係童軍嗎?我女有玩樂團、學琴、音樂劇、出年老師想佢玩debate。都好多需要團體合作既活動,最緊要佢enjoy

基本上我同意做童軍是十分好的訓練, 只不過是香港的營地, 營舍未能好好配合, 連最基本的熱水沖身也沒有, 阿女次次去完都冷病昨天中學有派紙招募女童軍, 我女決定唔參加!! 其他活動她是ENJOY的.
‹ 上一主題|下一主題