用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 怎樣可令小朋友講野大膽D自信D? 參加咩班會有幚助? 考小 ...
go

怎樣可令小朋友講野大膽D自信D? 參加咩班會有幚助? 考小一 [複製鏈接]

如題..................
   6    0    0    0

回覆:怎樣可令小朋友講野大膽D自信D? 參加咩班會有幚助? 考小一

短時間內---面試班。

回覆:怎樣可令小朋友講野大膽D自信D? 參加咩班會有幚助? 考小一

報多D面試,實戰最重要!

每晚同佢講故事,pillow talk, 同老師夾計, 參加街外比賽, 多多鼓勵, 慢慢就好d架, 我表妹就係咁樣比我姑姐搞掂咗

回覆:怎樣可令小朋友講野大膽D自信D

朗誦比賽

報比賽真是用好多時間

回覆:evil 的帖子

每日讀十五分鐘都足夠了,始終要付出才收獲

出多些街實戰,搭小巴由佢叫下車,去麥記由佢點食物,去超市由佢比錢等!
當佢做完類似動作,而對方又比番反應和回應給他時,佢自不然明白到互相交流下所產生的成功感,乜自信也番曬來!

出多些街實戰,搭小巴由佢叫下車,去麥記由佢點食物,去超市由佢比錢等!
當佢做完類似動作,而對方又比番反應和回應給他時,佢自不然明白到互相交流下所產生的成功感,乜自信也番曬來!

I have ask my son to try his first time order in Macdonald and first time purchase and payment in welcome. Then I praise him of course. I think that helps to build up his self-confidence.

回覆:怎樣可令小朋友講野大膽D自信D

當年幼稚園老師都係教我要小朋友去餐廳自己叫食物,同樓下看更叔叔打招呼,去飲茶同啲阿姨傾下計等,另外比小朋友學跳舞和參加朗誦比賽可加強自信。

參加話劇班有幫助嗎?

請問有無朗誦班介紹?thanks

dandan2006 發表於 13-8-1 10:43
參加話劇班有幫助嗎?
我覺得有,但不會是短時間。我女經驗:上年暑假仲怕羞細聲,經過一年drama, 現在去餐廳由佢搵位,自己睇餐牌叫食物,幫我叫埋單(當然唔排除大個咗)。

dandan2006 發表於 13-8-1 10:43
參加話劇班有幫助嗎?
理論上有但實際上夠膽自信個d做主角,怕羞唔講野d做配角。

醒目開學勳章

Self-confidence is not something that can be given by others or outside environment, but something grow within one-self.  A person needs to be doing something right on a continuous basis and become confident of themselves, over a period of time.

So the first thing to help a kid become self-confident is you need to help them to find their own talent.  Then when they are able to perform well in this area of their interest, then they will have self-confident.

All the best!

Ian

AL1987  Agree.  But honesstly it is much more difficult to "do" than to "mention", given their small age.  發表於 13-8-6 17:09

其實有自信講嘢係對interview
無意思㗎!
要叻仔先得㗎!

fefemom    你囡囡參加的晝劇團,可唔以可pm比我,我個小朋友好细膽、内向,我都想佢參加   thanks

引用:Quote:dandan2006+發表於+13-8-1+10:43+參

原帖由 MrBeast 於 13-08-01 發表
理論上有但實際上夠膽自信個d做主角,怕羞唔講野d做配角。
我也同意你的分析。只希望怕羞的小朋友見到自信大胆的好處,可以推動小朋友突破自己的心理關囗。

‹ 上一主題|下一主題