用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2013-2014 小六家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2013-2014 小六家長入嚟傾吓   [複製鏈接]

醒目開學勳章

聽日就要收死亡帖!
收完後,成個復活節假就會用來選學校次序,
冇個假期,兼且有排頭痛!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回覆:Derdad 的帖子

我想問下,今次是不是三次呈分試加埋一起計的結果,還是淨係剛剛過的考試結果?

Kinkin Mama

諗起舊年收紙仔那刻真係驚到呢!
祝大家好運!
Hong Hong Ma  :-)

回覆:honghong_ma 的帖子

祝各位師兄好運

醒目開學勳章

祝各位好運 加油
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

祝大家好運!

醒目開學勳章

KinKin_Mama 發表於 14-4-10 14:32
我想問下,今次是不是三次呈分試加埋一起計的結果,還是淨係剛剛過的考試結果?

...
只係最後呢次。
Best wish,

Good Luck to all of you. 齊齊SJC見!easter 玩得開心D。

請問?  有無人知今晚要搞几耐,  我怕自已捱唔住, 我現在都快虛脫, 琴晚幫亞女全班同學準備VA野, 搞到2:00先訓, 今朝又6:00起床, 年紀大唔捱得, RING 吓 RING吓咁。  

醒目開學勳章

引用:請問?++有無人知今晚要搞几耐,++我怕自已捱

原帖由 GogoCheung 於 14-04-11 發表
請問?  有無人知今晚要搞几耐,  我怕自已捱唔住, 我現在都快虛脫, 琴晚幫亞女全班同學準備VA野, 搞到2:00先 ...
走得啦!

Best wish,

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+GogoCheung+於+14-04-11+發表

原帖由 Derdad 於 14-04-11 發表
走得啦!
更正,今次banding 係三次呈分試嘅總成績。

Best wish,

回覆 Derdad 的帖子

Derdad,

Okay 吧!!  可以鬆一口氣嗎?

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 14-4-11 21:38

Derdad,

Okay 吧!!  可以鬆一口氣嗎?

如果冇眼花填錯申請表o既話,應該可以鬆口氣既!妳呢?

今日同一些六年級媽咪傾計,原來由上年開始,
Band 2 o既紙仔,已經冇再細分Band 2A出來了!

兩年前我大仔個屆都仲有,但原來已經係最後一屆有顯示Band 2A了!

有Band 2A其實都幾好o丫,起碼俾家長知道個仔有好大機會在灣仔區係Band 1,
選學校次序都會唔同啦!都唔知點解學校要取消Band 2A!

honghong_ma,有錯請指正!

Best wish,

請問如果紙仔冇細分band2A,老師會否口頭講比學生或家長聽呢?

Derdad 發表於 14-4-13 02:26
如果冇眼花填錯申請表o既話,應該可以鬆口氣既!妳呢?

今日同一些六年級媽咪傾計,原來由上年 ...

據我所知舊年B2還有分a b c的紙仔,只有B1和B3就無分!我都覺得Band2有分abc會方便家長選中學!

我識一個B2a 的仔,佢填表時就無選SJC,最後都派左第一志願,
B1b英中!
都識一個B2c的仔,派番SJC但成績就⋯⋯⋯。
而另一個B2c的仔,派左間B2中中入左英文班,佢都讀得幾有自信!

總之填表時諗清楚!

請問, 我可唔可以只填SJC做第一, 其他全部都唔填, 返正上唔到SJC, 其他都唔會讀.

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 14-4-13 10:40
請問, 我可唔可以只填SJC做第一, 其他全部都唔填, 返正上唔到SJC, 其他都唔會讀.
...
如果係B1 仔,而又冇填錯108 o既話,問題應該不大。

但最好都"係咁以" 0向甲部填一間,乙部填番三間當支持o下個制度啦!

Best wish,

Hi Derdad,

其實, 唔上sjc, 就會即刻擲走亞仔, 唔係香港讀了.   上sjc係相信佢英文語景好, 邊讀邊睇多几年, 如中文都係唔得掂, 就讀完中三走,  如仲有一線生機就讀落去考DSE, 中文呀, 中文, 點解咁難咖!!

咁一填sjc, 二填港鄧, 三填q.c., 四填華仁, 五填????  自殺式....

其實基本上係B1仔一定入到SJC啦!
只係B2仔比較慘D!
嘻!咁橋我上年都係自殺式填法⋯

回覆 honghong_ma 的帖子

Hi honghong_ma,

我真係無時間搞, 我最外填五間算數, 你去年也只填五間嗎?

‹ 上一主題|下一主題