用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2013-2014 小六家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2013-2014 小六家長入嚟傾吓   [複製鏈接]

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 14-3-5 11:21
回覆 Derdad 的帖子

台灣的環保工作及意識好好, d人對垃圾源頭分類, 都係自動自覺去做.  其實, 除了環保,  ...
GogoCheung 個仔去過三次再去,唔驚佢會悶咩?
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

亞仔去三次都係不同地方, 一次台北, 一次高雄+墾丁, 一次係台中.

剛看到行程, 只有野柳,淡水和誠品去過.  其他果D未去過.  台大宫館夜市就有去, 台大就無入去行

同自己同學去, 同父母去係唔一樣的,  我只怕亞仔唔聽話, 尤其野柳常常下雨路滑有點危險.   話說回來, 20多年前去野柳看女皇頭, 石頭是在沿崖邊的, 一不小心, 真的會滑到山崖下.  几年前重遊, 個女皇頭竟然坐立在一個安全地方.  百思不得其解???

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 14-3-5 22:11

亞仔去三次都係不同地方, 一次台北, 一次高雄+墾丁, 一次係台中.

可能係海岸線後退吧?

Best wish,

地理d野真係唔識太多, 我只知台灣是上升海岸, 到處都能看到岩石, 上次我們到台中后里踏單車, 就看到條河, 河底全是岩石, 在香港跟本無機會看到.

但個女皇頭, 我好懷疑已經不是20多年前的真品

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 14-3-6 11:14

地理d野真係唔識太多, 我只知台灣是上升海岸, 到處都能看到岩石, 上次我們到台中后里 ...
今日問過朋友,佢話好多年前因驚風化嚴重,
人為地把女皇頭連附近的岩石一拼搬近岸邊呀!

Best wish,

野柳看女皇頭, 石頭是在沿崖邊的, 一不小心, 真的會滑到山崖下 ? 究竟今次行程往野柳源途山路是否很危險 ? 有冇家長去過? 真擔心, 學校可否取消去野柳? 加上暑假台灣經常風水浸!

回覆 BS129 的帖子

BS129
你無睇清楚,野柳 現在已經改變了, 很安全很安全的旅遊地方, 不用膽心, 我去過2次, 廿多年前是危險, 早三年前去, 已經開發到好安全, 唔洗擔心啦!   台灣係一個好值得去的地方, 台灣人有禮貌, 自律很直得我們去學習的.

吾知途經車路是否安全? 還有,這麼多學生, 是否有足夠老師陪同前往?

回覆 BS129 的帖子

放心, 車路都係安全的, 這裡是旅遊勝地, 很多一車一車旅遊大巴到的.  去台灣比大陸安全多, 這裡的人都好有人情味, 好自律, 我試過係阿里山留底左個重要腰包, 事隔半小時才發現, 回去包包還在原來地方, 同樣事件亦發生在嘉宜, 我遺留左個銀包, 返回又係返度.

當然, 現在去台灣, 尤其看風景的地方, 滿是大陸遊客, 都好刹風景

其實視乎你想唔想小朋友離開你, 台灣一定比大陸安全.  聽舊生講, 他們早年去南沙都要三千有多, 去台灣有飛機坐, 只比多二千, 算OK.

至於去英國, 聽他們說, 除了學英文, 因學生大多將出國讀書, 籍此讓他們感受外國讀書環境和訓練獨立, 好似都好多人去.  唉!自家家庭旅行去少D.

醒目開學勳章

終於都考完小六最後一個試咯!
唔知幾時派成績!都幾擔心!
Best wish,

我仔話, 佢地本來想係考完最後一科, 大家起哄叫吓,  點知MR.KWOK監堂, 無人咁叫出黎, 有點不爽喎

之後, 佢地十几人, 刹去銅鑼灣食韓燒, 食左几個鐘, 我個儍仔, 飽到連晚飯都食唔落

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 14-3-19 21:32

我仔話, 佢地本來想係考完最後一科, 大家起哄叫吓,  點知MR.KWOK監堂, 無人咁叫出黎,  ...
阿仔話以前每班只有一個老師監考,但今次居然每班有兩個,唔明點解咁嚴?

GogoCheung  可能要被免案件重演  發表於 14-3-20 20:10
Best wish,

醒目開學勳章

引用:Quote:GogoCheung+發表於+14-3-19+21:32+回

原帖由 Derdad 於 14-03-19 發表
阿仔話以前每班只有一個老師監考,但今次居然每班有兩個,唔明點解咁嚴?
...
今日東方日報探射燈,講我地個仔嗰個台灣旅行 團,比報紙說是謀利團!
其實計番旺季成本,應該唔算貴吖?
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140320/00176_097.html

Best wish,

我尼几日都好忙日頭無上BK, 啱啱入條LINK睇左, 我覺得係有D有心家長, 故意放料比報章, 我真的好嬲, 唔明佢地想點, 自己吾想比錢小朋友去, 就想其他同學都無得去.  我知有D家長, 自己身光頸靚, 追手機追明牌就得, 就係比小朋友就限住限住. 咁不如唔好生佢出黎啦!!

我有收到D家長WHATSAPP, 話個團貴,又數落個團點點點.  說到底都係話貴, 講真現今有咩唔貴, 午餐隨便食都四十几, 重要坐十大最安全的航空公司.  食呢, 門票呢, 住呢?  你估學生大晒, 咩都要平比你!!!!!

我唔係咩有錢人家, 但我願意為孩子付出, 尤其安全第一, 比多小小錢, 放心佢地去玩, 我覺得值囉.  再者通告都有講, 如家庭有問題, 可以找校長幫手.  

果D, 唔係有經濟問題, 但唔捨得比錢茄家長 或 放料比報章果D家長, 自己諗吓啦~~  唔去咪唔去攞, 有骨氣D, 學校無欠你, 話晒都教左你個仔六年, 同一屋簷下多年, 唔望你報恩, 都唔好咁樣拖誇校譽啦!!

我成日同個仔講, 凡事要感恩, 無論人地為你做過咩細小的事, 都要記住, 他曾經幫過你.  同樣, 我常常同佢講,日後有能力, 學校有需要, 你都要儘能力幫手.   我唔知佢將來有無成就, 但致少或希望佢長大, 仍能牢記我這些話

果D, 在孩子面前, 在外面數落學校的家長, 希望他的孩子長大後, 不會天天回家向他投訴, 遇到的人及事老是不好.  因為他們耳濡目染, 只會數不是, 不會感恩, 不會寛待別人

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 14-3-21 23:32

我尼几日都好忙日頭無上BK, 啱啱入條LINK睇左, 我覺得係有D有心家長, 故意放料比報章, ...
GogoCheung,

做妳個仔真幸福!

Best wish,

啱啱撞到個隣居, 佢個仔琴日出發, 去學校搞的台灣環保團, 只係四天行程, 都要三千几.  唔係旺季得四日, 我地旺季同埋五日.  個媽咪都話, 好值得比佢個仔去, 因為有D參觀地方, 香港唔會有.

同樣, 我有個好朋友, 佢仔仔小學讀SSP聖芳濟時, 已經JOIN過尼D環保團, 而剛剛中學亦搞左個三月尾去, 他們又比仔仔去多次.   有時, 有D野唔係吓吓用錢去衡量, 比小朋友出去玩吓, 睇吓, 總有些得著的, 唔係吓吓要佢地跟住我地行.

++題外話, 有無睇到台灣 "反服貿" 太陽花學運, 我好羡慕台灣, 自"蔣家"朝滅之後的民主, 最近的返核廠, 反服貿都好齊心團結, 反看香港, 只有.....  

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 14-3-23 16:50

有無睇到台灣 "反服貿" 太陽花學運, ...

就係有睇先驚愈攪愈大,到六月都攪唔掂話呀仔就冇得去!
Best wish,

終於派發英文考試試卷,出乎預料比之前差,實在有得震無得瞓

醒目開學勳章

引用:終於派發英文考試試卷,出乎預料比之前差,

原帖由 mirrorfun 於 14-03-24 發表
終於派發英文考試試卷,出乎預料比之前差,實在有得震無得瞓
我仔嗰班派咗中文,GS I and II, 想知中文係咪好難?阿仔話全班冇人中文成績有9字頭。

Best wish,
‹ 上一主題|下一主題