用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2013-2014 小六家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2013-2014 小六家長入嚟傾吓   [複製鏈接]

http://www.bkmilk.com.hk/?p=69495
聖若瑟書院 培育獨立自主新生代
Hong Hong Ma  :-)

醒目開學勳章

mabelng1 發表於 13-11-28 14:35
回覆 Derdad 的帖子

請問每個band係咪再有細分 ?

只係最後果次 (第三次呈分試後) 派Banding 紙會分開2a, 2b 同2c。

Band 1 同 3 冇分。
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

我當時只得兩次都Band 2b
Mr K Kwok 都話好低機會入SJC
最後我入到
現在F5  Rank 72/180
Don't give up
Even u can't  get Band1 script,if u try ur best in exam,,u still get the chance of entering SJC

回覆 timothy140 的帖子

你係Timothy,

這是你的親身經歷, 好叻仔喎,  72/180 都唔錯, 你的留言好有激勵, 書真係要靠自己讀, 希望我個仔都會自己生性+發力

醒目開學勳章

timothy140 發表於 13-11-29 00:34
我當時只得兩次都Band 2b
Mr K Kwok 都話好低機會入SJC
最後我入到

個個仔開竅時間都唔同,有去到中三至發力
Best wish,

回覆:Derdad 的帖子

No.

醒目開學勳章

考試啦!大人同小朋友都要加油呀!
Best wish,

我已經晚晚半夜醒到天光, 額頭+右面都爆晒瘡, 大人細路都有壓力

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-12-4 11:24

我已經晚晚半夜醒到天光, 額頭+右面都爆晒瘡, 大人細路都有壓力 ...

咁激?
Best wish,

唔該晒!

醒目開學勳章

今日科英文都唔知有冇搞錯,
無啦啦又考返 Mother Tersea,
Syllabus都冇,咁就冇五分!
之後又話唔計,都唔知邊句真!
Best wish,

醒目開學勳章

中文竟然因為有一個仔將廢紙擲向阿Sir 就要全級重考,究竟有冇理由?

個尹XX,究竟有冇俾老師罰?累街坊呀!
Best wish,

Derdad,

當我放工看到通告, 本已為係門口樓梯, 最近鑽地發出嘈音咋.  後來聽亞仔講先知咩事,  當時係有D嬲, 但後來想一想, 又覺得果位同學及其家長仲慘, 他們要受儘千夫所指, 他們也不好受.  誰家不想自己仔女聽教聽話, 可憐他的父母, 相信已經勞心勞力.
我地只係要捱多几日啫, 但他的父母餘生, 可能都要不停為自己孩子去補鑊/擔當, 諗到佢父母, 我真係想咸.

算啦!!!  叫亞仔操多几篇備戰吧!!  希望大家多左几日, 順利把重考, 考得更好, 大家一齊努力啦!!

預祝: 大家補考順利取得更高分

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-12-11 23:28

Derdad,
我地只係要捱多几日啫, 但他的父母餘生, 可能都要不停為自己孩子去補鑊/擔當, 諗到佢父母, 我真係想咸.

我就唔會睇到咁悲,仔大個後就會生性啦!
Best wish,

如果, 明天唔返有無得補考??  亞仔琴日成日叫頭痛, 今日又話無胃口, 又話想嘔, 咁點算好!!

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-12-15 15:28

如果, 明天唔返有無得補考??  亞仔琴日成日叫頭痛, 今日又話無胃口, 又話想嘔, 咁點算 ...

咁複雜?
我呢D C9 仔點識答呀?
我諗應該可以o卦?

保重,多多休息呀!
Best wish,

今朝照比亞仔返學, 但亞仔琴日, 因為訓得太多到夜晚又訓唔著, 今朝就好唔夠訓咁返學, 今日都唔慌考得好, 不過斷左條尾, 總好過心卦卦啦!!

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-12-16 10:58

今朝照比亞仔返學, 但亞仔琴日, 因為訓得太多到夜晚又訓唔著, 今朝就好唔夠訓咁返學,  ...

中文卷二派o左,都唔知點解仲差過測驗!
入SJC 都凍過水咯!
Best wish,

吓!!  我仔乜都未有喎, 我今晚要返學, 成11點先返, 睇手冊又無寫喎!!

不過, 我好後恢, 今天比佢返學, 佢已經本身有病, 今日仲要係露天操場淋住雨跑步, 我完全唔知有咁茄事, 係我上上吓堂, 個私人普通話老師打來, 話我仔唔掂, 叫我要睇住佢, 嚇到我死, 但我個COURSE今日又最後一堂, 唔可以早走, 個心真係跌出尼, 幸好返到來佢都訓左, 條氣係有小小唔通順, 我今晚真係要睇住佢.  

但求亞仔身體好, 成績真係隨緣算!!!

My son got English, Dict and Comp. only. Is English paper difficult? The result is not satisfactory.
‹ 上一主題|下一主題