用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 報又煩,唔報又煩!
go

報又煩,唔報又煩! [複製鏈接]

上月收到消息已排倒早期訓練,但該校仍未有做評估,未知小朋友上課嘅日數及種類,該校話要等月中"簡介會"就知道詳情。但"簡介會"咁即係唔係評估啦,咁我小朋友仍要等幾耐呢?自習嘅黃金期一日一日咁過。
同時剛收到協康嘅職業治療服務(小朋友現已接受緊協康物理治療)每星期一堂。
唉…本來2個消息都係喜訊,但同一時間來,我同老公都在職,姨姨又不便帶接送,老公擔心我哋未必可以有咁多假期帶小朋友去,(因仍未計各種覆診)
咁...我仍應否俾小朋友報讀職業治療訓練呢?各位請俾啲意見我啦!

1    0    0    0

引用:上月收到消息已排倒早期訓練,但該校仍未有

原帖由 maybma 於 13-07-31 發表
上月收到消息已排倒早期訓練,但該校仍未有做評估,未知小朋友上課嘅日數及種類,該校話要等月中"簡介會"就 ...
舊年差不多時間我阿仔排到早期(E位),8月中早期約見,同一日下午見社工,幼兒工作員,物理治療師,言語治療師做評估。但職業治療師就要另約第二日。到見哂喇,E位比9月上課時間表,9月正式開學,印象係一星期返二至三個下午,每次一個鍾至兩個鐘,如果在職,我諗好難一星期請兩至三個下午off,最好有人幫到手。

至於其他訓練,可以等E位開左學先好報。我阿仔上午返幼兒園,佢地安排哂全部訓練係下午,但有時治療師只有上午得,幼兒園就要請假。如果你另外已經報左其他課程,又撞E位訓練,就要左就右就。

回覆:methy 的帖子

因地方有限無法請工人,將來E位返學盡可能靠婆婆幫手老公覺得無問題,但我認為到長貧難故,我每日放工接小朋友回家,已7:00,餘下時間已不多做訓練,這方面我已好無奈所以我一知道排倒E位真係開心到喊咗出嚟,之後聽到協康通知時,我心裡只想於我能力範圍內,我都想俾更多訓練佢。但奈何時間真要諗辦法,但老公認為我哋無時間,所以唔可以再接受新服務,而我家姐都係咁諗,所以我諗其實係咪我諗法真係有錯呢?

回覆:methy 的帖子

因為除訓練外姨姨都揍得好,而且出世至今都係這位姨姨揍,所以家姐及老公都唔讚成請其他人揍,認為轉咗其他姨姨都唔等於會幫小朋友做訓練開支大,我又唔可以唔做嘢,地方細又唔可以請工人。可以點

引用:回復+maybma+的帖子 請問你早期訓練排幾耐

原帖由 lhy168 於 13-07-31 發表
回復 maybma 的帖子

請問你早期訓練排幾耐
一年

回覆:報又煩,唔報又煩!

我阿仔仲未排到e位,足足一年有多,仲要過埋5歲。9月未既話,都應該無得讀

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

黃金時期較短,如果可以的話要珍惜,其實係用緊父母的時間金錢來換取小朋友的將來,是否值得就要問你和先生!

引用:因為除訓練外姨姨都揍得好,而且出世至今都

因為除訓練外姨姨都揍得好,而且出世至今都係這位姨姨揍,所以家姐及老公都唔讚成請其他人揍,認為轉咗其他 ...
每個人都想比最好既小朋友,能力範圍做到,雖然可能未能達到所想,我覺得唔使自責。自己先清楚自己小朋友情況,訓練係要做,回到家做到幾多得幾多,始終放工已經散哂。

如果係接送問題,可考慮"陪診"服務,呢樣主要係for老人家覆診的,我聽過都可接送小朋友覆診或訓練。
早一星期預約,陪診員到你家接小朋友,陪同一齊前往,直至訓練/覆診完,再送返家,之前每小時收費$37,車資另計。
不過有個問題,E位最重要既係陪同佢做訓練既人,呢個人最好係主要照顧者,因為要一齊上堂,學左回家再做練習。

請問樓主如何申請協康會的職業治療服務或者物理治療服務呢?
亨受和孩子的每一秒鐘!

牡丹 發表於 13-8-3 01:20
請問樓主如何申請協康會的職業治療服務或者物理治療服務呢?
佢有個自負盈虧既計劃: http://slp.heephong.org/cht/individual-assessment-and-training

牡丹  唔該晒!  發表於 13-8-5 00:07

其實做訓練唔單單為一兩個星期中的一堂,而係過程中的觀察,了解,練習。如果可以,可否先同僱主協商,或考慮短期辭去工作?工可以再搵,但訓練的黃金時期可能一去不返。

回覆:yau_grace 的帖子

無聊一問,樓主為何不考慮i要e?

引用:上月收到消息已排倒早期訓練,但該校仍未有

上月收到消息已排倒早期訓練,但該校仍未有做評估,未知小朋友上課嘅日數及種類,該校話要等月中"簡介會"就 ...
我岩收到,有e位。家下等見左,9月會出時間表。

樓主,點樣你都要重組時間,俾小朋友返佢要既訓練。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

‹ 上一主題|下一主題