用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唉...小朋友又比老師投訴,可以點做
樓主: chingyee8875
go

唉...小朋友又比老師投訴,可以點做 [複製鏈接]

我睇書就話運動和omega 3對ADHD有幫助。
for every one criticism, three positives must be given.

我有比魚油佢飲~不過唔覺有改善.
B雜同B12連老師都覺得佢定左D.
我要同多D佢去公園旭下先得.

June11 發表於 13-8-1 20:22
其實食藥都唔會太大影響,我仔仔6歲小一發現,依家8歲啦!食完藥自理.專心.情緒都好大唔同,E生話9歲可以減藥, ...
我仔仔小二開始食藥, 已經食了近一年, 服藥後自理及功課都好一點, 上堂也較專心.  但同時, 我想到未來減藥甚至停藥的事. 見你小朋友可能會停藥, 請問在服藥的這段時間, 你有沒有為他停藥做了一些準備的功夫呢? 如有, 是甚麼呢?

亨受和孩子的每一秒鐘!

引用:Quote:June11+發表於+13-8-1+20:22+其實食

原帖由 牡丹 於 13-08-09 發表
我仔仔小二開始食藥, 已經食了近一年, 服藥後自理及功課都好一點, 上堂也較專心.  但同時, 我想到未來減藥 ...
冇哦!E生話遲小小幫佢減藥觀察一段時間,如果ok先停.但依家仲未減藥,所以我未睇到果個情況,如果唔得既話我諗我會要求E生繼續開藥,

我想問各位是睇私家精神科醫生定政府醫生呢?

今日再一次睇精神科,醫生初時說可以開RITALIN 5MG比佢試.
但講講下又話擔心佢身體頂唔住不如等開完會先再決定.
我說又等唔係已經等了2個星期咩...(不想負責任,叫我自己作決定)
我只好無奈等啦.因為近排唔知係越大越定既關係,連老師都說佢乖(幼稚園印仔仲給良好~K1~K3從冇拿過)
我都係繼續比佢食B雜同B12+魚油.
不過今次我要求醫生開了B雜比我~醫生說其實維他命對佢專心係冇幫助
SORRY 我又唔係咁認同喎.
唉........超矛盾.......食藥的好與壞.
見佢專心時又覺得其實係唔係唔洗食藥呢?
見佢不受控時又...如果有藥比佢就好
‹ 上一主題|下一主題