用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唉...小朋友又比老師投訴,可以點做
go

唉...小朋友又比老師投訴,可以點做 [複製鏈接]

現在等緊睇精神科醫生,希望好快有藥物幫到他.
想問問大家在等既情況下家長們有咩可以做?

老師說佢坐唔定,離開座位走來走去,唔聽講,仲打同學仔

其實老師打比我,我都係得個知字.解釋完咪又係咁
   2    0    0    0

回覆:唉...小朋友又比老師投訴,可以點做

而家幾多歲?

引用:現在等緊睇精神科醫生,希望好快有藥物幫到

原帖由 chingyee8875 於 13-07-30 發表
不妨做音樂治療或遊戲治療,又或者學菲洲鼓也有幫助,又或者找有特殊經驗老師每週跟小朋友做1~2次的訓練,可有助小朋友的行為,有時候,可未必要靠吃藥,始終吃藥對身體有害,尤其傷肝。

回復 felixthemom 的帖子

6歲,9月份就小一

回復 lala_kiki 的帖子

試過好多方法都唔太WORK,有同佢玩啤牌,捉波子棋,有上珠心算學埋游水.
之前有上非洲鼓,唱歌仔不過我覺得唔太得.
佢真係冇時停

暫時都係同佢食番B雜+B12先

chingyee8875 發表於 13-7-30 17:20
我想問吓佢幼稚園的時候, 有冇給老師投訴, 你幾時開始排精神科的? 是幾時做評估的?

就是老師打電話來說佢走來走去,坐唔定.
今年4月排,4月做評估,今個月睇精神科.
希望睇完會好D,定D

睇精神科都係睇下醫生開唔開藥比佢食, 如果醫生唔肯開藥, 睇完只可比一些小組佢上下, 不過, 功效不大

希望你的小朋友只是活潑好動, 不要食藥啦,

回覆:checkylam 的帖子

其實食藥都唔會太大影響,我仔仔6歲小一發現,依家8歲啦!食完藥自理.專心.情緒都好大唔同,E生話9歲可以減藥,情況ok就可以停藥啦,日常生活注意下營養其實無問題既

回復 checkylam 的帖子

唉...昨日佢病左發燒102度依然好活躍.
(我老豆講番比我知)係診所等了一個鐘佢就玩左一個鐘滑梯.
我入到診所D人已經用奇異眼光望住我咁(原來依個就係佢亞媽既眼光)
所以我真係想佢食藥,可以定D

聽你地講傷肝又話7歲先有藥食,心真係好矛盾

回復 June11 的帖子

可唔可以詳細講下冇食藥之前個小朋友係點?食左藥又係點?
食緊邊食藥?同埋有冇副作用?謝謝
聽家長們說會嘔,訓唔到等等.
8月8日就到個仔睇,我會強烈要求開藥.因為實在太擔心佢升小一啦.

引用:回復+June11+的帖子 可唔可以詳細講下冇食

原帖由 chingyee8875 於 13-08-02 發表

我仔仔上左小一就發現有過度活躍,佢冇食藥情況如下:情緒自己控制得唔好,有時佢發脾氣,佢自己都知唔啱,但佢停唔到,冷靜唔到,但佢過左件事又會同我講sorry.自理方面平時好差.成曰唔見筆.擦膠,連汁書都成曰唔記得帶齊,食完藥之後好好多,食緊ritalina.岩岩食時佢會胃口差D,你早餐俾佢食得豐富D,早餐食完食一粒藥,午餐佢在校食,午餐後半粒藥,晚餐佢食得好好,因為中午只俾半粒影響唔到晚餐,佢食左藥後成績一直上去,依家都唔駛太擔心,佢越來越大自己都會一路成長.大D就冇事啦!

引用:回復+June11+的帖子 可唔可以詳細講下冇食

原帖由 chingyee8875 於 13-08-02 發表

我仔仔冇嘔,冇訓唔到呢D情況出現

醒目開學勳章 王國長老

回覆:唉...小朋友又比老師投訴,可以點做

我仔有食,我又吾見有講過傷肝。只見過無胃口、訓吾到,同研究話第二時平均會矮2cm,which我都覺得情況可以接受(我有朋友個仔食完勁燥狂要轉藥)。佢食吾食個人上堂表現都差得遠,所以食左好好多

謝謝回覆.
昨日見了一個姑娘佢問我你小朋友係唔係感觀出現在問題所以先咁唔專心?
咁多學名真係"R"晒頭.感觀問題又唔知去邊到CHECK,8號問下精神科醫生先.

學校食?老師幫佢嗎?

回復 Charlotte_mom 的帖子

訓唔到既意思係好累都訓唔到嗎?
‹ 上一主題|下一主題