用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中- 開心學習的學校
go

升中- 開心學習的學校 [複製鏈接]

兒是 band 1尾邊緣人,上個月經歷了首次呈分…驟然發現這樣的求學生活…絕對會推毀他的樂觀快樂。
小兒好動聰敏,童軍科學數學都很捧,就是從不認真課業考試…
我們夫婦開始放棄考慮傳統band 1學校,諗緊直資、band 2 或其他能負擔的另類學校.…當中同時考慮聖士提反寄宿…
家住大埔,升小六,想找些學得開心、能增加視野,多活動,不單純在求分數的學校…想聽BK爸媽任何建議,尤其急要值得考慮的學校名單... 開始計劃,謝謝。

2    0    1    0

回覆:sherran 的帖子

同道中人!可惜,我們夫婦二人仍未達共識!傳統B1,還是直資?我也在選擇中!

我也是大埔人。說實在的,你的要求,在大埔是沒有選擇。大埔區有的是傳統中學,就算成績達那B1c中學的要求,都不會是愉快學習。直資或許是考慮,但說到尾還不是追成績,另自己身價提高。到最尾家長還是行回舊路。

我大仔在大埔也讀B1a傳統中學,都發覺勁唔掂,細仔才跨區去沙田,但說到尾還不是要有好成績才能有選擇。

你所期望的,在香港有嗎? 另外,不太贊成寄宿,成長期有父母在身旁很重要,我不要做最後一個知呀仔發生事的人。

bigfoothk  大埔可羅定邦,一體一藝,  發表於 13-7-30 08:53

引用:兒是+band+1尾邊緣人,上個月經歷了首次呈

原帖由 sherran 於 13-07-29 發表
兒是 band 1尾邊緣人,上個月經歷了首次呈分…驟然發現這樣的求學生活…絕對會推毀他的樂觀快樂。
小兒好動 ...

聖士提反,體藝,王肇之 和 沐恩 都適合你兒子  

開心學習。有~~都只喺F1、2可以,升上F3點都要面對現實。要考大學嗎?那還有愉快學習呢支歌仔唱?間間一樣。Band1尾、band2只會谷得更勁。

我個仔都係!剛呈了第一次分,成績比上兩個學期好左DD,不過老師話依然係B2a-b,我都覺得不要迫佢入B1c的學校好D,我都係想佢有滿足感能愉快學習,希望咁樣可以令佢不知不覺間得到自發性向上!

我是九龍城區的,但都唔識邊D學校係好校風的B2a,大家有idea嗎?

lucia6119  如果唔介意去沙田 , 我建議 沙田培基  發表於 13-7-31 13:14
elbar  何文田官立   發表於 13-7-30 21:54
Yanamami  何官?  發表於 13-7-30 11:09
Yanamami  陳喇?  發表於 13-7-30 11:07

重點係你都覺得佢唔認真課業,小學階段就係培養小朋友主動學習,不是嗎?
愉快學習係另一回事,佢覺得學習係一件開心事,好多中學都滿足到你地,
科學數學係好食老本既科目,小朋友醒目小學階段唔駛點讀都可以高分,不過上到中學就唔係咁

mrs.so  認同...  發表於 13-7-31 09:33
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 13-7-30 13:39
科學數學係好食老本既科目
點解咁講呢?

fion6406 發表於 13-7-30 13:52
點解咁講呢?
"小朋友醒目小學階段唔駛點讀都可以高分" 後面呢句解釋左,因為見好多小學數學成績好既同學分兩類,勤力既上到中學數學成績一樣好好,考天才既上到中學數學成績多數一般,甚至好差
同埋好少見小學數學成績差既可以升到中學變得好,唔係冇,不過真係好少見

mrs.so  我都係咁想...  發表於 13-7-31 09:34
Learning to Read, Reading to Learn.

Deleted

Deleted

回覆:升中- 開心學習的學校

開心學習自然是大家的理想,問題是如何界定。

我個人有幾個要求:

1.  有足夠時間作課外活動,能作多元學習和發展。

2.  不是讀死書,不是背答案,功課重質不重量。

3.  愉快融恰學習氣氛而無惡性的競爭。

4.  不抜苗助長,又不虛渡光陰,不浪費天份。

要求是否過份?

其實並無刻意尋找這樣的學校,但兒子小學的生涯和以上應相距不遠!希望中學也不會有大差別吧!

引用:重點係你都覺得佢唔認真課業,小學階段就係

原帖由 MASAYA 於 13-07-30 發表
重點係你都覺得佢唔認真課業,小學階段就係培養小朋友主動學習,不是嗎?
愉快學習係另一回事,佢覺得學習 ...
完全同意,小兒整個高小在考天才...
學校的童軍活動、科學小組…一定跟足要求考核,自信和快樂都因為咁而來…
看到大家的分享,會懷疑自己自欺欺人,在逃避…,不得不承認,因為小兒還受教,迫佢推佢會好些,見他完全不曾出於自己,所以我估計,縱使他可以繼續滿足我父母期望,但彼此將累死…。
我相信,如果只有高分才取得讚美和機會,學校生活只會摧毀成長中原本就有的求學熱情…
不過,我會好好整理各位意見和分享。
同意在還未學好「正確學習態度」的時候去選擇更自由的,反而更糟。
寄宿,原本想配合他獨立個性,也逃避跟功課(但可以好快、龍飛鳳舞完成每天功課- 常要重做,但任我如何鼓勵他只做一次,他也寧願搏老師讓他過關)…感謝分享,原來還有我未考慮的 - 一定是最後一個知道阿仔的事…當頭棒喝!

引用:重點係你都覺得佢唔認真課業,小學階段就係

原帖由 MASAYA 於 13-07-30 發表
愉快學習係另一回事,佢覺得學習 ...
完全同意,小兒整個高小在考天才...
學校的童軍活動、科學小組…一定跟足要求考核,自信和快樂都因為咁而來…
看到大家的分享,會懷疑自己自欺欺人,在逃避…,不得不承認,因為小兒還受教,迫佢推佢會好些,見他完全不曾出於自己,所以我估計,縱使他可以繼續滿足我父母期望,但彼此將累死…。
我相信,如果只有高分才取得讚美和機會,學校生活只會摧毀成長中原本就有的求學熱情…
不過,我會好好整理各位意見和分享。
同意在還未學好「正確學習態度」的時候去選擇更自由的,反而更糟。
寄宿,原本想配合他獨立個性,也逃避跟功課(但可以好快、龍飛鳳舞完成每天功課- 常要重做,但任我如何鼓勵他只做一次,他也寧願搏老師讓他過關)…感謝分享,原來還有我未考慮的 - 一定是最後一個知道阿仔的事…當頭棒喝!

回覆:sherran 的帖子

我有印象你,眨眼今年9月到你了

我想講你由小學安排活動教學予仔仔,預了中學也未必能有,如果你仔仔係小學係邊緣人,你去到聖反,王肇枝,未必應付到。

王肇枝需多活動,但學科也很嚴謹及多,呢個暑假王肇枝係五間全英中既最多暑期功課既一間,同時已經開始三星期適應班。

積極考慮體藝,直資培基,可能會連接你仔仔樂天性格。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

我現在好努力地想幫阿仔揀一間讀得開心的中學,現實好難,因為我區大部份B1都好谷。
我只希望初中功課量適中,他可以參加自己喜歡的话動,投入學校生活,找到自己的理想,到高中無論讀那間學校,想成績好一定要付出,一定辛苦

其實讀到間適合自己既學校自然讀得開心,不過揀間適合自己其實都幾難...
好似點菜食飯,點左自己鍾意既干炒牛河,黎齊個陣又覺得隔離碟楊州炒飯好似好味d...
既然佢鍾意課外活動又可以承受壓力,咁用成績 (要同小朋友一齊花時間分析答題,而唔係只睇名次) 換課外活動時間都要,達到你要求才可繼續課外活動,適量壓力對小朋友成長有幫助
進步係動力,退步係壓力,如果佢覺得學業係屬於自己既就會積極學習,覺得成績冇乜所謂既多數係覺得成績只係用黎同父母交待

回復 MASAYA 的帖子

覺得成績冇乜所謂既多數係覺得成績只係用黎同父母交待....GOOD POINT!
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

引用:我有印象你,眨眼今年9月到你了 我想講你

原帖由 mrs.so 於 13-07-31 發表
我有印象你,眨眼今年9月到你了

我想講你由小學安排活動教學予仔仔,預了中學也未必能有,如果你仔仔係小 ...

‹ 上一主題|下一主題