用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 已確診ADHD, 係咪6歲才可食藥?
go

已確診ADHD, 係咪6歲才可食藥? [複製鏈接]

小朋友現5歲,已在CAC確診,有邊位私家可開藥呀?

0    0    0    0

回覆:已確診ADHD, 係咪6歲才可食藥?

藥要精神科醫生開
。政府既話要7歲先考慮開藥。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:chowqv 的帖子

我朋友個仔見精神科醫,話9歲。。。。唔知拖乜~

我個仔5歲半睇私家食藥,現在終於放心佢九月升小一。政府唔肯俾藥,話要開學後老師投訴填埋問卷先考慮。唉!自己個仔嘅情況點會唔知,除非有奇蹟,否則唔通睇住佢撼頭埋牆都唔拉住佢?政府嘅approach 就係要流晒血先救!

我聽心理學家說要6歲才可評估到是否有ADHD 的啊?!?!

ironpoint9971 發表於 13-7-29 21:35
小朋友現5歲,已在CAC確診,有邊位私家可開藥呀?
想請問CAC 是怎樣評估ADHD 的小朋友的呢?

我小朋友經學校返健康院見醫生,首次見說管教問題(當日我無到健康院),有轉介排CAC, 但我心裡也認為是AD&HD也有。於是看私家,結果是ADHD & 對抗性行為,大約8個月見小朋友,家長填完問卷,醫生單獨見小朋友約45分鐘後確診。

回覆:ironpoint9971 的帖子

Hi iron point,請問睇邊一科E生,費用貴唔貴?可否提供資料給我,thanks!

回覆:felixthemom 的帖子

Hi felixthemom, 請問睇邊一科E生,費用貴唔貴?可否提供資料給我,thanks!

精神科醫生,每次連藥1500-2000元。

我都好擔心小兒日後要食藥,聽醫生朋友說,話會定d ,上堂學習會好些,無副作用,係咪真架? 我覺得食藥始終晤好

回復 ironpoint9971 的帖子

請問你係邊個醫生 我仔政府話adhd 去見私定但佢話係管教加對抗性行為唔肯開藥 我想見多個醫生

heismama 發表於 13-8-25 19:08
回復 ironpoint9971 的帖子

請問你係邊個醫生 我仔政府話adhd 去見私定但佢話係管教加對抗性行為唔肯開藥  ...
你當時有無帶埋份報告去給醫生睇? 政府做評估,你可以要求要返份full report的,不過要俾錢。
for every one criticism, three positives must be given.

请問咩為之对抗性行為?

hellolo 發表於 13-8-28 23:47
请問咩為之对抗性行為?

Oppositional defiant disorder (ODD) is a childhood disorder described by the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) as an ongoing pattern of anger-guided disobedience, hostility, and defiant behavior toward authority figures which goes beyond the bounds of normal childhood behavior. Children suffering from this disorder may appear very stubborn and often angry.

大約40﹪的ADHD患者會同時有ODD。簡單講,“憤怒孩童”。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:ironpoint9971 的帖子

請問我否post 資料給我?謝!

我個囡上次睇過醫生,話專注力極差,佢唔係唔乖,但做任何事都唔專注,平日一定要講野或動來動去,又唔係好激個種。因為不用心已經被教訓得好慘,醫生話最好不食藥,但係又咩方法可以讓佢集中精神呢?幼稚園到小一,老師都話佢不專心,二年班換咗老師好少少,宜家又係咁。IQ又係中上,就係唔認真,教咩一教就識,但照住寫都寫錯咗,真係成日被佢搞到火滾。個樣又幾乖幾孝順,但就是不專心。有咩好嘅建議,多謝!

引用:我個仔5歲半睇私家食藥,現在終於放心佢九

原帖由 felixthemom 於 13-07-31 發表
我個仔5歲半睇私家食藥,現在終於放心佢九月升小一。政府唔肯俾藥,話要開學後老師投訴填埋問卷先考慮。唉 ...
我既情況同你一樣 我囝囝今年升小一,番左兩日學仲要係放學十二點,已經日日十點收到學校電話要立即去學校 本身已經排緊兒科期12月睇,但我已經要求學校寫信比我去政府排早d期。而家都驚要等好耐。所以都唔知揾唔揾私家醫生睇下先好。

‹ 上一主題|下一主題