用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無小朋友半晝上密集,半晝返主流幼稚園?? ...
go

有無小朋友半晝上密集,半晝返主流幼稚園?? [複製鏈接]

阿女會8月轉每日3個鐘的密集訓練,但9月就會返幼稚園,怕她累,精神應付不了!   我問過我間中心,9月後,可否將訓練由5 天縮短為3天,等小朋友無咁辛苦,佢話返5日同3日的價錢都一樣!!  
你地返主流學校的小朋友是如何安排訓練的?? 可否pm 介紹一些安排及收費較靈活的中心給我??

0    0    0    0

我仔仔早上返密集下午趕返主流PN班, 佢返了4個月, 佢算叻仔okay頂得住.  我有同PN的班主任講左佢會遲d(約20-30分鐘)返, 班主任好贊成. 您可以試試

去年我仔仔都係返半日主流,半日密集,每週3日。但我後來放棄左密集。因為一來佢無得午睡,見佢疲累,二來密集的效果一般。我想真係個個唔同,要上左至知。

我個仔8月才剛開始密集。黎緊9月就會上午密集下午幼兒園。打算太趕會通知學校遲少少返。睇定些再決定。萬一太累
我會keep密集,下午返嘗試暫託

some centre can 2/3 days per week (密集)

我相反9月會上午幼稚園,下午密集,好彩幼稚園放12點,密集返1點9,兩間學校都在樂富,時間冇敢趕,但都怕小朋友會辛苦,希望他可習慣

我囡囡之前上午返k1, 下午返三日密集, 真係好多時上上吓密集會瞓咗覺, 其實k1已經放十一點, 學校要求, 但我奶奶都無比佢瞓咗覺先再返密集, 我放假自己湊時會放學後食麵十二點就叫佢瞓, 一點半就醒, 放密集時個姑娘就同我講囡囡今日好開心同精神, 密集真係好有用, 我就覺得好過返幼稚園。

回復 csy_0101 的帖子

我囝囝都係上午返3小時密集, 之後返主流PN, 糼稚園果邊我係報全日班, 所以中午返到學校係食飯, 午睡, 之後先上一陣堂就放學

Hi, all, May I know your centres which provide 密習? I am looking for this, thanks

回復 lalalili 的帖子

有好多, 協康(青蔥計劃)/ 耀能/ STEPS / 領思/朗研社......
不過一般都要等大約半年至有位. 尤其以上提及的首兩間.

我個仔由K1下學期開始,上午返密集,下午返主流,最初上上吓堂都"中"眼瞓,不過希望佢小一前追到幾多得幾多,唯有辛苦阿仔了﹗

回復 angels'mom 的帖子

請問返主流幼稚園仲可以用學劵嗎?

回覆:eva816 的帖子

如你半日是返私人s位,而讀間幼稚園是有學卷,是可用學卷的

回復 ccc000 的帖子

我仔和你一樣是全曰制幼稚園,上午就密集,請問你密集番幾曰?我一星期2日密集,想加多幾日密集,但我中心只有三日和二日揀

二日密集有邊間選釋?
我想幫仔仔報....

sofar 發表於 13-9-7 12:24
回復 ccc000 的帖子

我仔和你一樣是全曰制幼稚園,上午就密集,請問你密集番幾曰?我一星期2日密集,想加 ...
我密集返5日架, 星期一至五都返完密集再返主流學校, 我覺得個仔返左兩個月密集係有進步既, 如果可以比佢返多幾日密集啦, PN班唔係咁重要啫...如果佢跟唔到, 到佢第日仲辛苦架

我仔仔係一個禮拜返兩日密集, 再加N班 (今年起K1) 上左一年啦! 我建議係盡快幫小朋友搵到訓練, 差好遠架!

回覆:rainbow109 的帖子

請問咩係密雜????請指教!!

回覆 Cattieme 的帖子

密集訓練即係每星期返五日,每日三小時的訓練。
‹ 上一主題|下一主題