用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人試過, 識學校老師介紹都入唔到去? ...
go

有無人試過, 識學校老師介紹都入唔到去? [複製鏈接]

如題, 報緊來年直資/私立, 純粹八卦問下
   1    0    0    0

回覆:有無人試過, 識學校老師介紹都入唔到去?

知道不少收唔到既cases

~easybring~

醒目開學勳章 王國長老

有老師介紹無咩用wor, 我小朋友果間, (((聽講)))而家只有學校老師小朋友至穩入(admin staff仔女都唔穩入), 之前有人搵左校監定校董寫ref letter, 連第2round都唔入 (<--呢樣唔係聽講係當事人親自講我知)

以為D老師可以在報名表內做下手腳, 就一勞永日逸了, 原來都唔係我唸得咁黑暗, 但係話時話, 我見沙田培X(直資)的報名表上有一欄推薦人名稱可填, 要係校友/老師/家長的名字, 如果好似你地咁講, 學校沒有關係分可言, 咁填黎又有咩用呢?

easybring  你要照墳. 有冇用就之後先算.  發表於 13-7-29 16:43

9284 發表於 13-7-29 13:09

我識有人校長推藨都唔入, 因為收生係副校, 副校好鬼嚴格, 收咗個叻啲, 無收校長推藨果位。

熙fi媽媽  唔信, 甘都唔俾面校長  發表於 13-7-30 09:53

引用:如題,+報緊來年直資/私立,+純粹八卦問下

原帖由 9284 於 13-07-29 發表
直頭在職老師的子女都入唔到
講緊好top的私校/直資 唔開名啦

adrian_mama  好平常  發表於 13-8-5 11:14

識個 Aunty 教超級名校,明明約好了她旅行回來後見面一齊玩,言談間也提過我仔將要考小學了。結果她回來後影都冇,電話留言也沒有回覆。半年後打來問"係呢你個仔考到邊間小學呀......".
可能她好驚我會搵她介紹而又知自己冇權力. 其實那間學校數千學費我根本讀唔起,她想多了....

Nowadays, the competition is steep!  You need to have all - know someone big timer, related to the school, your kid also very competitive and to outperform others also related person - I know many even going to the church and voluntary services still cant make it to the top top one... now you can see..even you have connection, others also have.  PLUS you kid must be very very top to outbeat others.

引用:識個+Aunty+教超級名校,明明約好了她旅行

原帖由 hadwinboy 於 13-07-29 發表
識個 Aunty 教超級名校,明明約好了她旅行回來後見面一齊玩,言談間也提過我仔將要考小學了。結果她回來後 ...

引用:識個+Aunty+教超級名校,明明約好了她旅行

原帖由 hadwinboy 於 13-07-29 發表
識個 Aunty 教超級名校,明明約好了她旅行回來後見面一齊玩,言談間也提過我仔將要考小學了。結果她回來後 ...
係你覺得人地避你而已, 諗多咗的可能係你。

總好過無,起碼可以教下路

回復 karen55407 的帖子

我相信都要睇吓識既人係咩職位,又或者有無權力,再加上對方有沒有心幫你,落力程度如何。還有,學校policy 係點,所以不可一概而論。至於,話比你聽點考點考,有些老師因身份問題亦不會講。就算講左,你小朋友會唔會跟指示答呢,又係另一問題。
我個人既經驗係,心情平穩,無壓力最緊要。

回覆:9284 的帖子

我frd 識人係民生教都入吾到。以我識既只有仔女直入,儘管係一線如DBSPS 及培正

sysy474  識人係民生教都入吾到, 真係好難入呀 !  發表於 13-7-30 04:27

熙fi媽媽  唔信, 甘都唔俾面校長  發表於 3 小時前

係主任同我講的, 因為佢見我只係馬住校長, 為我指點迷津。
另一間津校, 家教會主席推藨, 入咗2nd round, 但最後都入唔到, 因為去叩門的實在太叻, 校長只揀叻人, 累到家教會主席被老婆鬧到差啲家變。

回覆:little_yolky 的帖子

都唔明點解一定要幫你先係朋友,有時各人都有各苦衷。c6的朋友教小學,佢都話現在就算介紹都未必入到。而叔仔更跟我說(講開囡囡出年要揾小學),就算是校長都只有一、兩個位有權揀人,仲要解釋。(叔仔係灣仔區出名男校的高材生,當年教他的老師到現在都有聯絡,就算叔仔移民十多年,每次回來都會跟老師聚舊,而那老師現在都好似做到主任級。)所以我都冇幫我姨甥問。咁既情況下,邊有絶對的收硬架?我諗除非有兄姐在校讀啦!

如果識人真的沒甚麼用, 那就公平很多啊。

其實好視乎你識什麼人和什麼學校

其實識人而順利入到也未必好事, 身邊都識幾個讀唔上而跳船。始終憑實力考入會讀得冇咁吃力, 簡單一句"Good school is selected the right/appropriate student, vice versa....

CounteSs 發表於 13-7-31 03:34
其實識人而順利入到也未必好事, 身邊都識幾個讀唔上而跳船。始終憑實力考入會讀得冇咁吃力, 簡單一句"Good  ...

我都覺識人都唔一定係好事呀.  好似我女咁, 我地考呢間學校時係靠實力的, 但係臨開學時, 我朋友同我講佢即將做校董, 佢仲要走去同校長講識我個女, 佢講都算喇, 仲要話返比我聽. 搞到我每次見到校長都好唔自然, 好彩亞女這一年都算幾好, 老師眼中的好學生.  我亦都千叮萬囑, 叫亞女唔好四圍同人講佢識校董.  識人的唯一好處, 只係有意見時同呢個朋友提吓, 佢可以落力啲同學校跟進吓囉.

CounteSs  同意  發表於 13-7-31 17:36
‹ 上一主題|下一主題