用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聖保羅男女中學 vs 李寶椿國際書院
樓主: Judyfoster
go

聖保羅男女中學 vs 李寶椿國際書院   [複製鏈接]

回覆:聖保羅男女中學 vs 李寶椿國際書院

成績如果差不多,計不計感情因素?

重要嘅入同學有無親自去過,同LPC學生交流下,是否喜歡LPC多過自己學校

係我考會考個年 (2000年),都有人考得好然後轉左去 LPC. 之後都係出國讀大學. 之後多數都無返香港,係外地做research/ 其他係外國先發展到ge 行業 (而家佢地都係非常成功的)

如果令千金係想做d 傳統職業 (醫生/律師/積師/ banker), 係我個年代,SPCC 出黎係有著數。因為你嘅senior /見工in 你個個好有可能係師兄/ 或者其他傳統名校出黎. 當然到你千金出黎做野,可能好多都係LPC 師兄都未定...
始終SPCC 嘅賣點,除左成績,就係校友ge connection.
雖然我覺得SPCC 同學ge humble/ 唔理你屋企有無錢大家都打成一片,無白鴿眼先係比起其他傳統名校最可貴嘅地方 (最少係我讀緊個陣係咁)

回復 keung0413 的帖子

多謝你的意見, 我個女其實在中一至中三這其間也渡過了一段美好和歡樂的時光.  也實在交了很多朋友.  大部份也很友好.  但不知是物有類聚還是怎的, 她的好友一個離開, 不是美國,英國,澳洲,便是LPC.  若不,多數留在DSE. 但她偏偏選擇 IB 課程.  因為喜歡讀英國文學.  7月31日是死線.  我們要把確認文件交回LPC.  我想我最後也會按我個女的要求轉校, 不竟是她自己的前途!  十分多謝師姐你的回覆.ST PAUL CO-ED 是一間好而且不一樣的學校.

回復 ABC-DAD 的帖子

多謝你的回應, 佢找到她的師兄師姐曾在LPC讀, 現在已在牛津或Princeton讀書, 他們當然說LPC十分好啦!

ABC-DAD  我估那時SPCC未有IB,師兄姊要讀IB,LPC當然首選,上一年我跟小朋友去他們開放日,由本港學生及外地生帶大家參觀,之後他自己有自己嘅睇法。  發表於 13-7-29 23:08

回復 Judyfoster 的帖子

不用太擔心。兩個選擇都係good choice. 只要個人係掂,邊條路都行得通。令千金咁大個會識諗ga la~

回復 kym 的帖子

個人意見,Co-ed 第一屆IB生的成績已經証明學校是有能力培養出成績優異的學生。若然決定將來出國升讀大學,實在沒有必要入讀LPC。外地生來香港志在交流,未必如本地生般用功。還有的是必定要寄宿,我寧願留女兒在身邊,可從旁鼓勵和提點。

觀察入微

kym 發表於 13-7-30 01:01
回復 kym 的帖子

個人意見,Co-ed 第一屆IB生的成績已經証明學校是有能力培養出成績優異的學生。若然決定 ...
所以話係兩個世界,好睇個小朋友既性格和志向。如未ready獨立生活和自主學習,LPC唔駛諗啦。

個人意見 ,小兒今年LPC畢業。兩年前十分依頼、入了LPC、全程自動波、小朋友終有一天要獨立生活和自主學習、我想早些好点吧!

Yanamami    發表於 13-7-30 20:56

多謝大家的意見!我也想留個女在旁多兩年!但我和我先生決定讓女兒自己決定,利害和不同層面的分析及各位的意見也提了及她參考。最終希望她有愉快的學生生活。而且早點學習自立對她往後面對大學學習模式也有幫助!

好吖

Judyfoster 發表於 13-7-31 01:31
多謝大家的意見!我也想留個女在旁多兩年!但我和我先生決定讓女兒自己決定,利害和不同層面的分析及各位的 ...
如你不左右她的選擇,她從SP讀上來而最終選了LPC,那要恭喜你了,女兒是個勇於面對挑戰,不是安於逸樂的人,前者多數有一個精彩既人生。

kym 發表於 13-7-30 01:01
回復 kym 的帖子

個人意見,Co-ed 第一屆IB生的成績已經証明學校是有能力培養出成績優異的學生。若然決定 ...
如果想入美國頂級/Ivy League大學,LPC會係比較好嘅選擇。
以SPCC嘅歷史/名氣,加上咁好嘅IB Diploma成績, 但係入倒美國頂級/Ivy League大學竟然得咁少,令人吃驚。

引用:Quote:kym+發表於+13-7-30+01:01+回復+kym+

原帖由 中天英 於 13-07-31 發表
如果想入美國頂級/Ivy League大學,LPC會係比較好嘅選擇。
以SPCC嘅歷史/名氣,加上咁好嘅IB Diploma成績 ...
唔知SPCC網上個list係唔係final,如果係,就真係差咗啲。在我嘅年代 ,十幾年前,一年有十幾二十人入Ivy league, Stanford, MIT, Chicago,Oxbridge  等等超級大學的。。。

ivankan 發表於 13-7-30 20:46
個人意見 ,小兒今年LPC畢業。兩年前十分依頼、入了LPC、全程自動波、小朋友終有一天要獨立生活和自主學習、 ...

Congratulations! I also hope my girl to be self-motivated at LPC.

BTW, did your son act as a team leader at the Challenge Day this year. My girl was at Team 11.

Judyfoster 發表於 13-7-31 01:31
多謝大家的意見!我也想留個女在旁多兩年!但我和我先生決定讓女兒自己決定,利害和不同層面的分析及各位的 ...

It is good to let our girl make her own choice - a difficult but happy choice. Then, she will work for it.

Did she eventually choose LPC?
For LPC, today is the original deadline for submitting the set of joining papers, including a medical report which need to include a body examination by a doctor. Presumably, you have asked for an extension to the deadline. An orientation day for HK parents and students will be organised on 17 August.

yes my son come back to school today till to 10/08/2013!!

讀國際書院當然會接觸到不同國家文化的人, 入的大学自然而然亦應國際D, 如果主攻本地學校, 自然首選並非外地, 因...可能你最後的居留地是...香港, 一些專業(e.g. medicine), 有外國名校和香港大学揀的話, 我會揀香港讀, 因不用再考牌, 所以学生自己的選取最重要, 讀乜又好重要, spcc IB 成績平均分 40.67, 其实已經超班, 至於入乜大學, 主打仍是香港,...可能我哋都是香港人啩.

SPCC及其他本地精英學校如DBS, DGS等, 為什麼考入美國Ivy League及其他一流美國大學的人數不多, 我認為有以下幾個原因:

1. 雖然IB愈來愈獲得美國大學承認, 但學生申請美國大學時, 只需申報Predictive Score, 即預測分數. 大部份美國大學更看重SAT及SAT Subject Test,AP的成績. 由於本地學校學業緊張, 普遍學生這幾個試準備不足.

2. 美國大學也非常看重三年高中的成績的GPA, 本地學校一般校內考試難度大,競爭激烈,而國際學校Grade Inflation很普遍,所以一比較GPA, 本地學生肯定吃虧。

3。國際學校通常由有Counselor為香港包裝。美國大學特別看重學生的特殊才能,領導力,特殊的人生經歷等。他們所謂的Holistic approach, 30-40%的入學決定是非常主觀的。我認識一些國際學生家長,Grade 9已開始鋪排,花費大量金錢請專業顧問幫忙策劃,本地學生不懂包裝,這方面也吃大虧。

4。美國大學收生時也會看學校,他們傾向於錄取較為熟悉的學校學生,如LPC, CIS, HKIS。他們對本地學校較為陌生,故就算IB成績好也作用不大。

總之,美國頂尖大學不是一試定終身,要獲錄取需要經過長期的精心策劃,本地學生和家長大都不懂玩這個遊戲。
‹ 上一主題|下一主題