用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你地的小朋友有無睇語言治療??
go

你地的小朋友有無睇語言治療?? [複製鏈接]

小朋友自傾,語言發展遲緩,現在上密集和職業治療!! 黎緊會停職業治療,想問下幾時適宜加入語言治療??

0    0    0    0

回復 csy_0101 的帖子

請問你嘅小朋友幾大?  有冇做過言語治療評估?

回覆:你地的小朋友有無睇語言治療

女女2歲半,在未知有自傾時已帶左佢去做語言評估 (約2歲) ,個時治療師話佢的語言發展慢左半年至1 年,個刻個治療師話佢的case 可先在家多練習口肌,點知練左一排,至發現佢唔係唔識講野咁簡單!  現在,經過感統和密集訓練後,佢在眼神,情緒,專注力都改善了,發音也多了,想睇下幾時加入語言訓練,令佢可表達自己

回復 csy_0101 的帖子

做過/做緊感統同埋密集, 眼神, 專注力等已有進步, 真替你開心. 囡囡2歲半, 不妨考慮開始言語治療, 搵個富經驗嘅言語治療師, 因為囡囡上過感統/密集/口肌訓練, 富經驗嘅可能會憧得處理提供針對性嘅言語治療, 趁家陣追番個遲緩咗半年/1年, 加上正值細蚊仔言語發展黃金時期, 希望好快有好大進步啦!

如有需要, 有認識嘅言語治療師可轉介. 又或者不妨問一問先前評估個位跟進.  

我個仔上月初開始言語治療先,早幾日confirm自閉,報左密集訓練下星期返。我聽過言語治療早做早好
安排到就做。另外,聽到你小朋友進步真係開心,我都希望阿仔有進步

回覆:你地的小朋友有無睇語言治療

阿仔都被評有語言delay半年。不過原因只係佢唔識量詞,所有野都係講"一個,一隻";我同治療師講左,呢個正常,因為媽媽都係無咩量詞既人,我都係講"一個,一隻"!不過抗議無效。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

阿仔等緊評估,我想做治療先,但好貴,要$800一堂,請問有沒有較平治療介紹

排庭恩,平d,但有收入限制。

sochi81 發表於 13-7-29 00:22
我個仔上月初開始言語治療先,早幾日confirm自閉,報左密集訓練下星期返。我聽過言語治療早做早好
安排到就 ...
以我小朋友的case,最初做言語治療幫助不大,可能是個別治療師的問題。

但當中我發現要不斷教labels,見到什麼不斷教小朋友,因為如果小朋友根本連那東西是什麼也不知道,怎能說出來﹖

cat1028 發表於 13-8-2 00:50
排庭恩,平d,但有收入限制。
庭恩比較公平D,他們除了看收入$$之外,也會看支出$$
‹ 上一主題|下一主題