用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2014年入小一,應否放棄GH去抽MCS?
樓主: beatriceyung
go

2014年入小一,應否放棄GH去抽MCS?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Let's make this clear:

Although EDB will inform each and every private schools which submit their students registration list to them, so they know their students have been allocated a seat through allocation system, this only happen once in early June before P1 school starts.  The government is never so efficient to do such action in separate batch as this will be considered a waste of resources.

So, any private schools which ask parents to sign the written consent for withdrawl from allocation and include discretinary places stage are simply bluffing.

引用:Quote:gret+發表於+13-7-29+16:26+乜今年25

原帖由 easybring 於 13-07-29 發表
今年25分係全收, 但今年和明年申請人數也不一樣, 要估估下. 25分係機會大, 沒有人可以保證一定得. ...
如果有25分都抽唔到,睇怕難過中六合彩

Babyeddie 發表於 13-7-29 01:42
又不妨討論一下如何揀,DsE result mcs重沒有公佈(有錯請指正),但GH result一向公開,任揀任看。今年成 ...

幾點意見:
1.MCS的首屆DSE 成績在內聯網的學校報告公布
2.小學部中學部一樣面對叻人流失的問題
3.並不覺得小學部(MCSPS)或中學部(MCS)趕人走極多,事實上,作為一間津貼學校,是不可以趕學生

item  中學部可能轉去國際學校,或提早放洋,搏入超級名大學。小學生又轉去邊,請指教!  發表於 13-7-29 20:14
item  成績如何?  發表於 13-7-29 20:09

引用:Quote:gret+發表於+13-7-29+16:26+乜今年25

原帖由 easybring 於 13-07-29 發表
今年25分係全收, 但今年和明年申請人數也不一樣, 要估估下. 25分係機會大, 沒有人可以保證一定得. ...
yes! 今年st mary's 25分已經要抽

如果樓主有廿五分,入mcs冇十足都有九成,個人認為揀邊間都冇問題。我好奇的反而係: 樓主當初點解會揀入德幼?

MC1128 發表於 13-7-29 17:45
幾點意見:
1.MCS的首屆DSE 成績在內聯網的學校報告公布
2.小學部中學部一樣面對叻人流失的問題
作為津校不可趕人走,協恩中早幾年,收了一些運動好成績差的學生,過了一兩年,學生成績完全追不上,但運動又未能勁到可以贏硬個種,就幫你搵埋學校叫你走,過份崇拜名校俾你入到都要出翻泥!

item 中學部可能轉去國際學校,或提早放洋,搏入超級名大學。小學生又轉去邊,請指教! 發表於 22 分鐘前

item 成績如何? 發表於 27 分鐘前

小學部也有人轉國際學校,更多轉某名女校

DSE成績請參考chichipapa的資料

TMMA  請問Chichipapa 的資料在那版可看到?  發表於 13-7-29 21:20
item  Thanks!  發表於 13-7-29 21:00

回復 horwing 的帖子

當初確實冇念咁長遠,只想找間環境優美,配套完善,有宗教背景的給小女!冇特別安排或原因,亦不太清楚升小升中的情況!現在,自知小女未必是讀書可谷的材料,但又聽聞德小会向成積中下學生加壓,擔心女兒唔開心,但留戀嘅係學校的確能培養小朋友宗教、moral等area。當然還有6年後不用再玩這遊戲!
MCS係我母校,有emotional tie, 好想睇住個女著上自己曾穿上的校服,亦因為aided school, students from all walks of  life, 亦冇名次,感覺上冇咁大competition, 當然我明白又点会有傳統學校好好好舒服,如果唔係,我就go ahead international school or IB right away. 當然,6年後又另一挑戰!

beatriceyung 發表於 13-7-29 20:42
回復 horwing 的帖子

當初確實冇念咁長遠,只想找間環境優美,配套完善,有宗教背景的給小女!冇特別安排 ...

old girl ,一於咁啦,自行時報MCSPS,成功了,小學部才會通知教育局,不會因你交表而被德望取消小一學額

25 marks 抽MCS as you like so much

樓主說no real choice似乎有欠公允,此新制去年9月已知,如想跟去年一樣,可以先decline gh offer, 抽自行,唔成功便與校外生一起考gh(same as last year)!
樓主想入mcs的話請decline gh offer, 讓給waiting list parents 吧

引用:Quote:ramen+發表於+13-7-29+14:50+對今年

原帖由 lawsonmoon 於 13-07-29 發表
同G先生拍咗幾年拖,G先生叫八月尾簽紙結婚。但M先生出現,層樓靚D,但衰在很多女朋友。同M先生約會,但又唔肯 ...
嘩。咁樣。我好鐘意你既比喻。不過,m先生近幾年都好鐘意kw先生既老婆。好多改嫁了m先生。不過,話說回來,如果我要嫁,最算有一點點機會也要嫁自己最鐘意的。

Y2kqk  Who is kw ?  發表於 13-7-29 22:28

回覆:2014年入小一,應否放棄GH去抽MCS?

個人覺得就算冇後果,始終氹住人先話嫁又去姣第2個此風不是正人君子所為,學ian版主話學校可能係bluffing,冇野嫁,但所謂魔高一尺,道高一丈,你點知天主教會之間有冇所謂溝通呢?樓主自行取決

回覆:786 的帖子

新手一問,可否多d提示kw先生是誰呢?

如果我喜歡一腳踏兩船就唔会開這topic啦!我會用剩餘嘅時間再好好睇下小女適合哪間,哪間佢会讀得開心!我相信就算我現在如决定give up GH的offer, 學校也未必即時揾waitlist補上,佢應該会待所有reply收到後,或open recruitment後才通知,所以我這刻還有一個月去study清楚!

回覆:beatriceyung 的帖子

應該是即時補上wait list位

You came from MCS.  So do you think MCS is suitable for your daughter?

item 發表於 13-7-29 15:38
回復 lawsonmoon 的帖子

你說得勁攪笑,但GHS學生與MCS的關係,確實如此!
咦, 我明明寫既係悲劇,好似電影“最愛是誰”,我寫時仲眼濕濕添!點解你地當咗係喜劇呀。BTW,我寫嗰D係角式,唔係學校呀,你地諗多咗了。

item  是嗎,原來我誤會了,對不起!  發表於 13-7-31 00:34

786 發表於 13-7-29 21:13
嘩。咁樣。我好鐘意你既比喻。不過,m先生近幾年都好鐘意kw先生既老婆。好多改嫁了m先生。 ...
對,對,未嘗試過去爭取最鐘意既,就算結咗婚,今世都唔會心息。

MCS
‹ 上一主題|下一主題