用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德貞幼稚園 有冇人知深水埗區德貞幼稚園好唔好?
go

有冇人知深水埗區德貞幼稚園好唔好? [複製鏈接]

好唔好!同埋多唔多新移民?

2    0    0    0

回覆:有冇人知深水埗區德貞幼稚園好唔好?

聽聞幾好,區內算出名..
但小學將停辦...
新移民亦不會少

無收小一了

我和老公都是香港人,兒子2012入K1,他很喜歡上學。我對德貞的老師教學,組織能力,學校設施非常滿意。我參與多次學校活動及觀課,沒有發現新移民學生和本地學生有任何分別,同學都很乖巧(反而我的兒子比較矇),亦無見過新移民家長有任何不禮貌行為。

2014香港最具教育競爭力中學/小學/幼稚園50強
德貞幼稚園排名23
http://www.hkpep.com/index.php?m ... p;curkey=youzhiyuan

畢業生         升讀學校         獲取獎項
周明軒         伍華小學         2011-2012年度一年級學業成績優異獎(全級第2名)
周子軒         伍華小學         2011-2012年度一年級學業成績優異獎(全級第3名)
黃瑋雯         天主教善導小學         第十屆「明愛出色小義工獎勵計劃」金章
鄧晉軒         天主教善導小學         第十屆「明愛出色小義工獎勵計劃」金章
蕭佩芝         天主教善導小學         第十屆「明愛出色小義工獎勵計劃」金章
何君豪         天主教善導小學         第十屆「明愛出色小義工獎勵計劃」金章
梁兆銘         天主教善導小學         「華夏盃」全國學數學奧林匹克(初賽)2012(香港分區)一等獎
劉映彤         佛教榮茵學校         2011-2012年度普通話科最佳成績獎
黃凱琳         荔枝角天主教小學         2011-2012年度六年級全級第9名
鄭智豪         荔枝角天主教小學         2011-2012年度四年級全級第4名
李天宇         荔枝角天主教小學         2011-2012年度四年級全級第7名
丁穎嵐         荔枝角天主教小學         2011-2012年度一年級全級第3名
蕭琇雯         荔枝角天主教小學         2011-2012年度三年級全級第20名
黃凱琳         荔枝角天主教小學         2011-2012年度三年級全級第14名
李峻杰         荔枝角天主教小學         2011-2012年度二年級全級第1名
陳俊匡         荔枝角天主教小學         2011-2012年度二年級全級第20名
許翠殷         荔枝角天主教小學         2011-2012年度一年級全級第18名
甄傲玥         聖公會基福小學         2011-2012年度一年級全級第2名
黃貝瑤         聖公會基福小學         2011-2012年度一年級全級第3名
楊梓凝         聖公會基福小學         2011-2012年度一年級全級第5名
顏子翔         聖公會基福小學         2011-2012年度一年級全級第7名
劉穎言         聖公會基福小學         2011-2012年度一年級全級第8名
黃紫雯         聖公會基福小學         2011-2012年度二年級全級第7名
劉翠婷         聖公會基福小學         2011-2012年度二年級全級第8名
譚匡婷         聖公會基福小學         2011-2012年度四年級全級第5名
趙美婷         聖公會基福小學         2011-2012年度五年級全級第1名
黃良杰         坪石天主教小學         2011-2012年度一年級全班第3名及中文科學科獎
王嘉錡         聖公會基愛小學         2011-2012年度三年級全級第1名
龍倩瑤         寶血會思源學校         2011-2012年度全級第48名

Davyhui  23系香港真光  發表於 15-2-11 22:41
cherryird  呢個list好多人話不準確的  發表於 13-8-2 09:48

住左ssp幾十年、自己都曾經係德貞幼/小學生。
住ssp嘅親戚朋友亦多、但無一個會諗住讀德貞。

唔係親身見到唔想講太多、但家長質素只可以話個人唔可以接受。你見排隊放學嘅情況已經係比較好嘅一面。但家中身教始終差少少。

50強唔準係因為好似只計升讀人數、唔係計百份比。德貞算收生多嘅幼稚園、200人有10個8個入好小學、咁其他果啲呢? 呢10個8個有又幾多成係家長努力嘅成果?

德貞係有出現喺排名榜,而且由好耐以前已經出名德育方面做得好好。
阿囡亦算好運被收k1嘅am,但最後考慮好耐都決定放棄。
口碑係由以前所建立出嚟,但而家仲係未呢回事?如果有時間你去睇下啲家長接放學就感受到係咩一回事。

Worldcat: 你說要講比例,咁荔天是區內公認數一數二的準小,近年每年約十多二十名德貞幼稚園學生派入,而約十名在小一考全級頭二十名,即每兩個一個成績優異,比例高唔高?在其他如嘉靈,基福也有類似情況,不信你可自己上網查。

單憑家長排隊的情況認否定一間學校及學生合不合邏輯呢?究竟排隊時發生什麼事呢,可否具體說明?

有家長口碑,教育局甲級評級,非官方機構排名,真實學生派位及升小學成績放在眼前而不理,只因怕新移民,咁真係不要報讀了。

回復 littlehamster 的帖子

荔天當然係區內數一數二、但係大抽奬模式下會唔會影響?我自己搵唔到荔天自行收生實際收左幾多德貞嘅學生。如果係十幾個裏面有十個八個係自行收生、咁我都認為要對德幼改觀。

我講比例係針對個排名榜、唔係學校。平均250個學生有10位係小學攞到好成績唔覺係特別出色。
深水埗區大型幼稚園唔多、其他細幼稚園(50-100)相對會易受1-2位小朋友影響排名。希望德幼家長多啲分享、我都希望母校提供好嘅教學。

有關排隊、我係想講放學排隊情況已經唔係差、新移民家長都好努力守秩序。但係自己比較考慮家中身教問題。始終學壞習慣比學好習慣易。

每間學校都可以出好學生、亦希望個個都可以搵到心儀學校。你同你小朋友滿意學校先係最緊要。

World cat: 荔天只係舉例(因較出名)並不是全個德貞只得十人考得好!你可上你母校網站計下有幾多人在其他學校有好表現,及查看所有學生的派位。有實實在在的數據,不用爭倫此點。正因未必是自行收生,而隨機派立後都在小一考到我成績,才証明學校教得好。區內小學對德貞有信心,所以學生叩門成功率也較高。

我同意身教重要,所以家長要做好自已本份,當子女頑皮無禮時千萬不要諉過於人。要知道無論是本港或新移民家長都無本事去教壞別人的子女!幼兒在校受規管,也不可能有太多peer influence的。

德貞派位
http://www.tckg.edu.hk/docs/12-13升小一統計.pdf

絶非只得十個八個派到好學校。對事物喜惡有個人自由,但不要講不是歪曲事實,將自已合理化。

回復 littlehamster 的帖子

其實lei, 我無話讀德幼派唔到好學校、只係話個排名榜唔準。你信個排名就得、我就當普通資料咁睇。講多次係排名榜、唔係講德幼好唔好。
除左屋企、小朋友亦易受各方面影響。你小朋友無一啲有問題嘅同學仔咁咪好law. 你同我見到同感受嘅唔代表一齊、只要係好就多人揀、唔好就相對少人揀。

在區內都算好出名, 老師大致穩定, 有D老師一教十數年.
我早兩年參加他們的運動會. 學生好有秩序. 好聽話.
當然相信佢地有選擇過至收生.
同埋值得一讚係佢地會出信邀請來年入讀的小朋友同家長
觀賞運動會, 呢樣野好多學校都無做到.  

原來學之園都好多新移民 一口流利………………普通話!

siu_pig 發表於 13-11-9 15:12
原來學之園都好多新移民 一口流利………………普通話!
其實B6無處不在!避無可避!大學依家都多啦! 更何況幼稚園! 回歸後,不断变!政府成日话扶貧,咪又係嗰班B6受惠!北区學位不足!被B6人霸哂d位!奶粉失衡等..........人哋外國移民,都係小數人,而香港只是一線之隔!你話唔多就無可能嘞!!依家我們的下一代就是與B6競賽!

回覆 rbg2011 的帖子

OK

回覆:cherrytam2468 的帖子

其實 .... 排名有咩用 ?
都係電腦抽 ....

回覆:小露比* 的帖子

我覺得小朋友讀得開心,將來細仔都會報德貞

‹ 上一主題|下一主題