用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St.Catherine同宣道的選擇,希望各位俾小小意見. ...
go

St.Catherine同宣道的選擇,希望各位俾小小意見. [複製鏈接]

本人女兒9月開學將會升讀St.Catherine K1 ,但今天收到宣道的電話,本人女兒可入讀該校K1.
應該如何選擇?!
煩惱中.
希望各位俾點意見.
謝謝!

karen55407  St. Cat  發表於 13-7-27 20:00
   2    0    0    0

回覆:St.Catherine同宣道的選擇,希望各位俾小小意見.

宣小是你的target嗎?

本來係既,
但係一想到升宣小只有1/3機會就有點煩惱.

引用:本來係既,但係一想到升宣小只有1/3機會就有

原帖由 大白豬 於 13-07-26 發表
本來係既,
但係一想到升宣小只有1/3機會就有點煩惱.
其實八唔八到考唔到宣小,宣幼生去邊?

通常宣小只會收宣幼 30%學生.
而且唔會因為你讀過宣幼而加分.

引用:通常宣小只會收宣幼+30%學生.而且唔會因為

除非今年突然轉制,否則與你的資料有很大出入

引用:通常宣小只會收宣幼+30%學生.而且唔會因為

30%與部份家長嘅了解有較大出入!!!

sorry, should be 50%

咁宣道offer是am 定pm?會否考慮上下午班問題?

回覆:St.Catherine同宣道的選擇,希望各位俾小小意見.

St Cat學術上教得深d

引用:St+Cat學術上教得深d +

原帖由 tonymeg 於 13-07-27 發表
St Cat學術上教得深d
宣小𨍭了非學卷,會深返些。

宣幼只係有機會上宣小 如果上唔到宣幼咁考出面黎講牌面就點都唔夠sc 而事實上都好多sc考到宣小 咁似乎sc好d 可以有多d choice

st catherine應會比較全面提升小朋友各方面能力。
考慮的話,我只考慮宗教方面。

囡囡有sc, kv, km等 offers, 但自問冇信心三年後出去間間都同幾千人爭百多個學位,所以選了宣幼!

我傾向相信一鳥在手遠過百鳥在林,入宣幼也可以出去補不足!雖然不是直升,但在12x當中做頭60個一定希望大一點。

之前十分十分愛sc, 做了很多資料搜集才決定忍痛放棄sc, 我的理解是sc eng oral 方面一定十分強,但其他科目學術上也不算太深, 在考小有好好的成績,主要也歸功家長多一d!(純粹個人感覺,不喜勿插)

SC真是好深,是要靠家長温書。

回覆:mydurian 的帖子

SC 課程很全面,其通識(topic) 及每班不同的設計活動可令小朋友認識很多課本以外的知識, 另SC的中文是頗深的

樓主,如果你無信心和時間同小孩温書,不要選SC。佢地真是忙到好緊要。
我見好多SC老師的仔女也在SC讀書,証明是好嘢。
至於宣幼,你只有一個原因選它。就是小學。
選邊樣都無話錯,不過我就覺得唔好後悔。

多謝大家的意見, 我最後決定留在sc繼續升學, 因為囡囡在sc pn實在過得很開心, 英文聽講能力, 主動性, 自信心都明顯增強了, 希望她繼續享受校園生活. ^0^

晞晞爸b    發表於 13-7-30 16:28
summato    發表於 13-7-30 16:09

回復 大白豬 的帖子

Congrats that you made a decision Wish you all the best!

大白豬  Thank you. ^^  發表於 13-7-30 16:09

要有心理預備,SC K1完全唔忙。K2就開始實戰

‹ 上一主題|下一主題