用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家對小朋友扣門入到理想中學既問題! ...
go

大家對小朋友扣門入到理想中學既問題! [複製鏈接]

有些人會扣高1個或半個Lv, 而又入到英文班, 你們會擔心小朋友能追上嗎?

我到現在都不知仔是高攀了還是跟Lv入〜
但中學有中文班, 英文班, 覺得都扣門入到英文班, 應該都有能力讀上去呱!
在這暑假中, 除了叫補習老師為他們轉英文科目, 在家預習好所有英文書教材(其實都只是查字典)夠嗎?

0    0    0    0

回覆:大家對小朋友扣門入到理想中學既問題!

以我估計扣門入到嘅學生,應該都有中間或以上的成績,通常幾十人爭一兩個位,又睇成績表。又面試又筆試,既然能入到應該對學校的選擇有信心,你的小朋友定能應付!

Hello,燁燁媽,離題借個位:我好耐冇上bk,冇記錯你小朋友是否當年和我仔也是在又一村幼稚園畢業?

燁燁媽 發表於 13-7-26 14:10
有些人會扣高1個或半個Lv, 而又入到英文班, 你們會擔心小朋友能追上嗎?
我到現在都不知仔是高攀了還是跟Lv入〜
但中學有中文班, 英文班, 覺得都扣門入到英文班, 應該都有能力讀上去呱! ...

相信學校的眼光,更要相信孩子的能力。

引用:Hello,燁燁媽,離題借個位:我好耐冇上bk,

原帖由 AK_Fans 於 13-07-27 發表
Hello,燁燁媽,離題借個位:我好耐冇上bk,冇記錯你小朋友是否當年和我仔也是在又一村幼稚園畢業?

...
咁勁咁都認得我
係呀! 當年仔讀又一村〜
你呢?
你仔都升中一喎! 派左邊間呀?

呢個遊戲真係好難玩〜 由最初選直資到放棄玩大抽獎再派唔到最心宜〜再扣回直資同胡〜直資又收返再買書買哂〜後幾天再收到胡電話〜
真係嚇到甩皮甩骨!攪到個心都仲未定下來!
但又真係需要學會相信仔, 因為他在扣門時表現得非常好!同落力!

好運伴隨你!
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆:燁燁媽 的帖子

我仔去左瑪利諾神父,還有幾個同學仔,也是又一村的,一起升了來這間

引用:我仔去左瑪利諾神父,還有幾個同學仔,也是

原帖由 AK_Fans 於 13-07-27 發表
我仔去左瑪利諾神父,還有幾個同學仔,也是又一村的,一起升了來這間

...
咁好! 我都係在仔5年班才相認左一個又一村舊同學!
不過〜我就有幾個女同學媽咪keep住間唔中出來!
你仔是直升神父中學嗎?

引用:好運伴隨你!

原帖由 grace_xian 於 13-07-27 發表
好運伴隨你!
謝謝!但上到中學, 我希望仔仔開"堯"
講實力!

引用:Quote:原帖由+AK_Fans+於+13-07-27+發表我

原帖由 燁燁媽 於 13-07-27 發表
咁好! 我都係在仔5年班才相認左一個又一村舊同學!
不過〜我就有幾個女同學媽咪keep住間唔中出來!
你仔是 ...
亞仔在瑪小讀,升瑪中有優勢,但不是直升,好似都有7~8 個又一村升瑪小,個個都成績好,差不多穩佔全級頭十幾名,只有我仔不是

引用:Quote:原帖由+燁燁媽+於+13-07-27+發表咁好

原帖由 AK_Fans 於 13-07-28 發表
亞仔在瑪小讀,升瑪中有優勢,但不是直升,好似都有7~8 個又一村升瑪小,個個都成績好,差不多穩佔全級頭十 ...
又一村出來個底不差, 可惜我仔仔只是開頭好<
可以讀返神中都好好啦!
你們有無返去又一村?
仔仔咁多年都你返去, 成日想陪他去探老師, 但我驚老師都走哂了〜

回覆:燁燁媽 的帖子

甘多年冇返過,係陪朋友交報名表去左一次

燁燁媽 發表於 13-7-27 22:48
謝謝!但上到中學, 我希望仔仔開"堯"
講實力!
放心啦! 玩完叩門好明顯大個仔左, 辛苦都值得.

叩門只可以叩同band,甚至低半band!叩高半個banding成功個案,可能係之前錯估banding

701003 發表於 13-7-29 12:12
叩門只可以叩同band,甚至低半band!叩高半個banding成功個案,可能係之前錯估banding

...
剛剛都有家長話小朋友是band 1尾,但叩入band 1B的旅港。叩門時,我諗大家應想一想,中學還會不會看banding。若會看banding的,怎樣看,從那裡有資料看。如果沒辦法有確實資料的,你地既小學的名氣加上校內的成績表分數、等級可能就會是篩選的一個環節,當然其他還會從筆試和面試中決定。叩門時太顧慮在banding而忽略自己的叩門能力可能會錯過很多機會。
其實沒有別的用意,只是從來覺得不論自行和叩門,都好像跟banding沒有直接的關係,極其量自行時都只係有排名次序,跟banding還相差一點點。一個band 2頭成績的同學去到自行的學校排名中,只是跟在band 1尾成績的同學之後,若之前沒有或較少band 1頭和中的同學來報的話,一個band 2頭成績的同學仍有機會擠入面試名單之中。

我地經常係EK講話搏高一線就係咁解,自行既大前提仍然是有沒有機會成功。只有諗住放棄自行,將重點放在大抽獎的才不用理會自行的成功機會或索性在自行時搏高兩線。
:verycold: :verycold: :verycold:

AK_Fans 發表於 13-7-28 14:23
甘多年冇返過,係陪朋友交報名表去左一次
我3年前幫妹妹交表都有見到伍姑娘~ 但最後都無返去讀...
反而以前校巴個才叔成日撞到....

‹ 上一主題|下一主題