用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宗教分
樓主: atvenus
go

宗教分 [複製鏈接]

Mimmy 發表於 13-7-26 15:02
如果爸爸本身係教友,小朋友都已經去左嬰兒領洗啦,所以樓主呢個問題有點奇怪。

...

可能佢無返開聖堂望彌撒,忘記幫小朋友做嬰兒領洗。

cellon 發表於 13-7-27 12:18
領洗 = 沖涼?
天主教領洗唔洗沖涼架!!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:cellon+發表於+13-7-27+12:18+領洗+=

原帖由 crazymum 於 13-07-27 發表
天主教領洗唔洗沖涼架!!
一個個堂區,睇下有無咁「設施」

emily21921 發表於 13-7-27 10:17
我知道一個case, 母是天主教徒,父非教徒,他們結婚時沒有在敎堂行禮,由神父簽發結婚證明,女兒出世后,也 ...
咁仲唔係BOD - Baptist on Demand,唔番教會,又冇做好作為教徒喺屋企做父母嘅責任。完全講唔通,神父做法絕對合理。

Charlotte_mom 發表於 13-7-27 13:09

小朋友一般行注禮,神父會以聖水為小朋友淋上額頭。大人及年青人喺有聖洗池設備嘅堂區先有得選擇行浸禮。

回覆:宗教分

絶對係冇返開聖堂啦,每堂彌撒後有堂區通告,有講幾時有嬰兒領洗,跟手會提教友要為初生bb領洗!

回覆:emily21921 的帖子

報小一時已起過三歳,已錯失了嬰兒領洗時限,要小朋友自己返主日學再安排領洗

呢個世界咩人都有,神父話佢曾經見個由菲律賓所簽發的領洗紙,佢一樣reject 。有D家長為左攞呢張紙竟然跟賓賓姐姐回國,是是旦旦的參加受洗就算。所以凡領洗紙,堅振紙一定要香港敎區簽發才有效。

Charlotte_mom 發表於 13-7-27 13:09

我有一次去澳門旅行, 見到有幾位外國人抱住幾個BB, 剛洗完, BB著住套好靚好靚0既絲質米白色衫, 真係好似天使咁。

回覆:chingcging 的帖子

咁父或母其中一人領洗是基督教徒,小朋友只有返有宗教背景既學校,咁有冇宗教分呢?

貢獻勳章

回復 jaynepig 的帖子

你講的是基督教,與天主教不同。聽呢度D會員講,不同的教會 (如聖公會/中華基督教會/等) 都不同,而天主教就只跟天主教香港教區的法規。

你都係去有關基督教的話題問問啦 !

應該一早安排唔可以事後補救

大家睇開啲啦,大把呢啲為嗰五分嘅人,攪到啲真係信天主想小朋友係天主教學校讀書嘅無機會

我同太太都係天主教徒,早於小朋友出世就已安排受洗,有堅實信仰係唔會為咗5分要小朋友受洗。小朋友受洗後,父母係有責任主日帶小朋友返聖堂,上主日學上到十二歲(最後領埋堅振先係正式基督徒),响屋企培育小朋友信仰,而唔係洗完就算。

醒目開學勳章 王國長老

引用:我同太太都係天主教徒,早於小朋友出世就已

原帖由 littlefaith 於 13-08-07 發表
我同太太都係天主教徒,早於小朋友出世就已安排受洗,有堅實信仰係唔會為咗5分要小朋友受洗。小朋友受洗後 ...
我女領完堅振。9月開始會繼續返cell。信仰係一生既事

囝囝終於夠歲數返信仰培育班,領洗後就等這班開,但真的有教堂接受小朋友上了主日學就可以領洗,有點違反我信仰

醒目開學勳章 王國長老

引用:囝囝終於夠歲數返信仰培育班,領洗後就等這

原帖由 Oscar66 於 13-08-08 發表
囝囝終於夠歲數返信仰培育班,領洗後就等這班開,但真的有教堂接受小朋友上了主日學就可以領洗,有點違反我 ...
神父話:當初為咩返教會、為咩去領洗,並吾重要,重要既係日後既信德。你同意嗎

同意

Our church's 神父 also mentioned the same thing : 當初為咩返教會、為咩去領洗,並吾重要,重要既係日後既信德。

But I witness many parents no longer attend Sunday Mass after they got baptized. I feel very disappointed. But I would say there are still some parents attend every Sunday Mass after baptized. 日後既信德 only applies to some parents.

醒目開學勳章 王國長老

當然, 同樣道理, born catholic又係咪個個都返? 咪一樣唔係......
‹ 上一主題|下一主題