用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何䏲小朋友的喜好
go

如何䏲小朋友的喜好 [複製鏈接]

如何䏲小朋友在學習上喜歡哪一科,不喜歡哪一科。課外活動又是如何睇。
想睇下大家的睇法會不會差不多。

0    0    1    0

回復 szeht 的帖子

好明顯的, 一天到晚畫公仔, 要上視藝果日就一早起身, 唔係就鏟都唔醒。

另外, 有關藝術就一講就明, 數學就講極唔明, 英文就流晒眼淚咁望住你。

yovin    發表於 13-7-29 23:40
Pizza1234    發表於 13-7-26 17:03

回復 little_yolky 的帖子

形容很好搞笑.

JOSEPHINE_LAU 發表於 13-7-26 13:56

形容很好搞笑.

我真係笑唔出, 近來仲學埋人去唱大戲, 你話死未?

我最擔心有日同我講:媽媽, 我唔讀大學了, 我要去開戲班.........

如果佢真係有興趣唱戲都唔係差呀,不過都係要讀書先識字架,咁同佢講囉.

JOSEPHINE_LAU 發表於 13-7-26 14:09

如果佢真係有興趣唱戲都唔係差呀,不過都係要讀書先識字架,咁同佢講囉.
吓? 俾佢去唱戲? 唱大戲出名得位蓋名暉住喎。條路好似好難行喎。
依家學緊牡丹亭驚夢, 我日日要食兩粒特效必利痛。

我個仔都係鍾意畫公子,不過佢無妳個仔咁積極,(上視藝識彈起).佢上堂照畫,無紙連書同手冊都畫埋,佢明白要讀好書,口頭的理論很好,認為讀大學係每個人都必要,不過實際就好懶散呀!(即講一套做一套),老師話覺得佢上堂無聽書.慘!!!

都唔係呀,如果興趣特濃,應該比佢學.

我覺得佢好積極,樣樣野都係,唔積極,唔去到盡點會做得好.

JOSEPHINE_LAU 發表於 13-7-26 14:30

我覺得佢好積極,樣樣野都係,唔積極,唔去到盡點會做得好. ...

係呀, 佢好盡的, 我果位係囡囡, 學做杜麗娘, 唱子喉, 你話幾難頂。諗起又頭痛了。

Pizza1234    發表於 13-7-26 17:04

真係唔錯,最緊要有動力.我阿仔學小提琴,最慘日日都要叫先練,叫佢唔好學又唔肯,我真係有D頭痛.

Pizza1234    發表於 13-7-26 17:04

可能叻過蓋名暉呢!

我囡一年級已經同我講憎數!今年同佢傾,鍾意文學歷史!話一係讀法律一係讀歷史喎!佢話高中一定要有英國文學同西史。

YolandaTam 發表於 13-7-26 18:51
我囡一年級已經同我講憎數!今年同佢傾,鍾意文學歷史!話一係讀法律一係讀歷史喎!佢話高中一定 ...

咁你就同佢講:太好了,就讀法律或歷史吧,不過呢,香港要3322, 數學都要合格至可以讀, 而且, 法律收生成績要高啲喎, 所以呢, 我哋唔好俾科數學拖跨, 努力!

JOSEPHINE_LAU 發表於 13-7-26 17:37

可能叻過蓋名暉呢!

little_yolky 發表於 13-7-29 14:02
咁你就同佢講:太好了,就讀法律或歷史吧,不過呢,香港要3322, 數學都要合格至可以讀, 而且, 法律收生成 ...
係呀,兇咗佢話中英通識要有5*,數要有4,選修科要兩科5啦!暫時佢啲數都八、九十分,我唔求佢好好,保持住就算。佢對中英文付出好多,睇好多書,幾辛苦都肯制,數只係每日做十題或一個練習都好似有啲委屈。

又會咁有興趣做大戲嘅?佢喺邊度得知呢樣嘢架? 其實你小朋友咁積極學一樣興趣都好丫,好過學咩都係半途而廢
‹ 上一主題|下一主題