用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗學校(小學部) 請問玫瑰崗小學好嗎?
go

請問玫瑰崗小學好嗎? [複製鏈接]

如題

5    0    1    0

回復 mamabobo123 的帖子

那方面呢?我大廈有個日藉小孩讀緊,佢媽媽說小孩現在能說流利英語,返學開心。認識另一外藉小孩讀緊,呢位媽媽則批評老師非常一般,校長樣樣要親力親為。

kaichian 發表於 13-7-25 23:18
回復 mamabobo123 的帖子

那方面呢?我大廈有個日藉小孩讀緊,佢媽媽說小孩現在能說流利英語,返學開心。 ...認識另一外藉小孩讀緊,呢位媽媽則批評老師非常一般,校長樣樣要親力親為。

小心日本人對流利英語的標準同要求

回覆:請問玫瑰崗小學好嗎?

請問校風好不好,多不多功課

係人都知玫瑰崗英語環境不容置疑,讀書唔叻英文都唔會差係事實,見過小學生午膳時略數過有五分一左右係mix or 外籍小朋友。至於校風和功課則要睇用家要求,日藉果位話兩方面都幾好,老師很錫佢個仔,功課亦不算太多。外籍果位則說功課很多,老師很惡。平心論,個人覺得校風好自由,不是要你好乖果種,乖唔乖睇家教多d,小學生不同中學生,會曳但唔係壞,功課未算太多。唔係我崇洋,見到外籍老師對學生較投入和有耐性,本地果d打份工囉。聽朋友說上緊小一準備班,睇到校長咩都落手落腳,有心改革,但班hea開的員工似乎未完全配合到,相信呢條路都要行一段日子先見成績。早兩日報紙都賣有個DBS仔中學IB 42分係之前小三由玫瑰崗插入DBS啦,所以自己叻隨時去邊都得。

Thank you for your detail information 😊

小學就幾好, 中學就...

小學幾好?

我八掛親自打過學校問今年開5班(本地)1班(國際),有幼稚園直上都要派到讀1D班,真係好激烈!小學新校長有意將中學改為直資!

我唔係佢學生,鄰居好推介,一直想入,但入唔到!

i think it is just so so.

回覆:小雞組 的帖子

即係開6班

sorry,寫得唔清楚,是4班本地,1班國際,你可以打電話小學部問清楚!

我由細睇到格離妹妹大,她由預備班讀到現在小二,英文真了得,她同我老公用非常流利溝通都唔怕羞又有自信也是個開心果!可愛呀!佢媽咪成日都話學校老師好課程好,我初時都唔係好信,但看過她的功課又真係幾好!我開頭都以為好易考,但原來不是

引用:我由細睇到格離妹妹大,她由預備班讀到現在

原帖由 小雞組 於 13-08-01 發表
我由細睇到格離妹妹大,她由預備班讀到現在小二,英文真了得,她同我老公用非常流利溝通都唔怕羞又有自信也 ...
你意思係考K 定小學, 我都想幫仔仔今年報小學, thanks...

二歲班讀到現在小學二年班啦!

哦!攪錯你問題,我哋係去考佢咖小學!

如果中學轉直資就太好了,那就更有信心讓小孩留小學部。其實直資就基本不是那些band one 津校要走的路,而是像玫瑰崗這種banding學校自救要走的路,對學校和學生都是好事,反正小學一直都是要收費的私校,讓一班肯比學費的家庭一直讀十二年沒有人會反對,反之免收費band 3中學真係唔收錢都無人想入啦。

回覆:kaichian 的帖子

上星期日幼園家長會, Father在台上致辭說RHS正改革, 計劃把中學轉直資, 往一條龍方向發展。

回覆:sweetcan 的帖子

是昨天星期六家長會才對

‹ 上一主題|下一主題