用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一揀邊本字典
go

升中一揀邊本字典 [複製鏈接]

以下兩本,邊本好??

oxford intermediate learner's english-chinese  dictionary(4E)

Longman active study english-chinese dictionary (4E)

謝謝~~
   2    0    0    0

我覺得如果買 Oxford, 便買Advanced Learner 吧!  可以用到高中以上, 無謂浪費不必要的金錢。
(我一向用 Oxford, 對 Longman 沒有評價)
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

多謝你~因係囝囝張書單入面推介以上其中一本,
至於Advanced Learner 適合中一生用嗎?
會否太深?

無論Longman 或 Oxford,建議直接買advanced learner.

引用:多謝你~因係囝囝張書單入面推介以上其中一

原帖由 nickfather 於 13-07-27 發表
多謝你~因係囝囝張書單入面推介以上其中一本,
至於Advanced Learner 適合中一生用嗎?
會否太深? ...
當然可以,字典唔係話深唔深,而係內容夠唔夠多,advanced 版有更多字,99%以上字可以查到(查唔到的都是一些所謂新字,或網絡用字,可能會睇英文報紙時遇到,但中學用的reader 就應該一定查到),反而intermediate 有些字會查唔到,睇書時查字典查唔到會好氣餒。而且advanced 更多例句解釋點用那些字,對作文好有用。Advanced缺點係好大本囉,攜帶唔方便。

唔該晒甘多位,好在問下先,唔係又俾多左$啦

ths~~
‹ 上一主題|下一主題