用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴弦線斷了,可找琴行代換嗎?
go

小提琴弦線斷了,可找琴行代換嗎? [複製鏈接]

如題。阿仔的小提琴D弦斷了,可否在通x或柏x購買弦缐後,請職員代換嗎?如可,大概幾錢?唔該!

1    0    0    0

回覆:siu_mei 的帖子

要收100大元,不如自己穿啦,冇乜難度。

回覆:小伊 的帖子

我未穿過,驚會穿衰咗

可以找老師幫手嗎?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

因為阿仔跟學校老師學,現正放暑假,見唔到老師,所以要靠自己

既然是這樣,唯有請琴行的職員替你換啦。

又或者上youtube睇下人地點樣換。長遠都係自己學下好,弦線耐不耐就要換。
for every one criticism, three positives must be given.

不用怕,換線是好易也不會有太意外的,可以試下,差不多擰緊時,不要一次太大力,慢慢逐少擰就可以。

回覆:小提琴弦線斷了,可找琴行代換嗎?

好!等我一陣search下睇下點換先,如果ok, 聽日買條弦自己試下,唔得先再揾人求救謝謝各位解答

回覆:小提琴弦線斷了,可找琴行代換嗎?

剛去了通x同柏x問,通x冇1/4size散裝弦買,要買一pack 4弦,另加$200上弦費。柏x直頭話冇1/4 size弦買,如買full size, 要剪線,比較難換,$10上一條弦。想請問如用full size弦for 1/4琴, 是否最好揾人幫手呢?會唔會用full size冇咁好呢?定還是去通x買,自己換晒4條呢?

去專買提琴的店買弦啦!

去google下:
cheung's brother
solo strings,
hk strings
orfeo strings
或 violin shops in HK

無人會將full size弦剪斷來放在1/4琴的,那職員是亂講!

siu_mei 發表於 13-7-25 14:55
剛去了通x同柏x問,通x冇1/4size散裝弦買,要買一pack 4弦,另加$200上弦費。柏x直頭話冇1/4 size弦買,如 ...
最好自己學吓點換像(換線要續條換,換完每一條上返緊)
不如襯機換套好D線($100,200起)

你那一區阿?提琴店可能易話為D幫你換埋

回覆:lillymarie 的帖子

好彩你提下我,我真係信佢可以剪缐呀

回覆:titibaby 的帖子

我喺九龍塘區。尋晚上youtube睇上弦教學,好似唔太難,原本諗住換一條缐就自己試下,但宜家要換4條,感到有啲壓力
不過我都知遲早都要學識自己換,下下俾錢揾人換,好金

我囝學小提琴5年以來,我調音時扭斷弦都試過3,4次。當係交學費囉!呢D手作仔野,都係要累積經驗回來的。

一係你買平平地的弦,咁斷咗損失都唔算太大。我試過一扭,就扭斷咗條百幾元的弦

siu_mei 發表於 13-7-25 16:20
我喺九龍塘區。尋晚上youtube睇上弦教學,好似唔太難,原本諗住換一條缐就自己試下,但宜家要換4條,感到有 ...
九龍去凱聲琴行,太子站。那裡應該細琴線都齊的。

引用:我囝學小提琴5年以來,我調音時扭斷弦都試

原帖由 lillymarie 於 13-07-25 發表
我囝學小提琴5年以來,我調音時扭斷弦都試過3,4次。當係交學費囉!呢D手作仔野,都係要累積經驗回來的。

...
我就係驚會扭斷條線。我打電話去通x留咗一pack缐,$240, 諗住返屋企揾阿仔個舊1/8琴試下拆拆換換練習下先,之後先動手換宜家個琴。希望成功

最好換套合size 的線,否則張力不同

???
咁大件事??
其實好多細琴行您有幫襯佢好易就幫您換埋
MIKE'S V......親眼見街客買線老闆(MIKE)立即郁手, 加埋微調TIM!
相反大琴行的是SALES, 佢話幫您換都要諗諗先!

引用:如題。阿仔的小提琴D弦斷了,可否在通x或柏

原帖由 siu_mei 於 13-07-24 發表
如題。阿仔的小提琴D弦斷了,可否在通x或柏x購買弦缐後,請職員代換嗎?如可,大概幾錢?唔該!

...
凱聲係太子地鐵站上面,琴行李太可幫上線tune琴,當然要先俾$買線

‹ 上一主題|下一主題