用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我應該轉工嗎?
go

我應該轉工嗎? [複製鏈接]

我做服務行業,收8:00,冇得休星期六,日。阿仔9月升小一,你哋認為我有轉工必要嗎?

Pizza1234    發表於 13-7-24 16:41
   1    0    0    0

回復 puilingchung 的帖子

I think so - even if school work is not needed to be considered.

我唔了解你嘅實際情況, 但是, 如果經隮環境許可, 我會轉工, 可以多點親子時間, 放工可早點跟貼小朋友的功課; 如果小學嘅時候唔打好基礎, 第時就好難追返上去~~~

引用:我唔了解你嘅實際情況,+但是,+如果經隮環境

原帖由 Little-B 於 13-07-24 發表
我唔了解你嘅實際情況, 但是, 如果經隮環境許可, 我會轉工, 可以多點親子時間, 放工可早點跟貼小朋友的功課 ...
我經濟環境容許到我轉工嘅。但我喺度做咗6年,再出返去有啲驚,又怕揾唔到就到我時間嘅part time,唔做又唔得,因同6299住,冇理由長期喺屋企啦!

梗係轉啦, 6年都唔算好長時間, 應可適應到.

Pizza1234    發表於 13-7-24 16:42
希望每天開心渡過 ;-)

自己嘅小朋友係最重要嘅, 如果經纃唔係問題, 就轉把啦~
成日都有聽到有一些在職媽媽/爸爸為咗仔女放棄高薪厚職, 其實係值得架~~
俾多些信心自己。。。

引用:自己嘅小朋友係最重要嘅,+如果經纃唔係問題

原帖由 Little-B 於 13-07-24 發表
自己嘅小朋友係最重要嘅, 如果經纃唔係問題, 就轉把啦~
成日都有聽到有一些在職媽媽/爸爸為咗仔女放棄高薪 ...
我真係冇乜信心,怕自己出到去咩都做唔到!

你做開邊行, 你個行係唔係 多數收得late d ? 可唔可以轉field  ?

引用:你做開邊行,+你個行係唔係+多數收得late+d+

原帖由 MonkeyGirl 於 13-07-24 發表
你做開邊行, 你個行係唔係 多數收得late d ? 可唔可以轉field  ?
我做salon,收8:00,又冇得放假期,又乜福利都冇。

回覆:我應該轉工嗎?

梗轉啦!
難道你想將來後悔嗎?

引用:Quote:原帖由+MonkeyGirl+於+13-07-24+發表

原帖由 puilingchung 於 13-07-24 發表
我做salon,收8:00,又冇得放假期,又乜福利都冇。
你考到果間,聽聞都好谷下,多d時間交功課係好事

引用:Quote:原帖由+puilingchung+於+13-07-24+發

原帖由 Ashleykenneth 於 13-07-24 發表
你考到果間,聽聞都好谷下,多d時間交功課係好事
你都覺得我揾份part time好啲?

回覆:puilingchung 的帖子

其實真的很大掙扎。但如果經濟無問題,也可以給自己機會轉型,一舉兩得,可以一試。

引用:其實真的很大掙扎。但如果經濟無問題,也可

原帖由 GenevieveTNL 於 13-07-24 發表
其實真的很大掙扎。但如果經濟無問題,也可以給自己機會轉型,一舉兩得,可以一試。

...
但我得salon經驗,怕出到去冇人請。

引用:Quote:原帖由+GenevieveTNL+於+13-07-24+發

原帖由 puilingchung 於 13-07-24 發表
但我得salon經驗,怕出到去冇人請。
試下搵先啦,或者疊埋心水做C9 6年。冇奶油為了唔想對住99而減少教仔女的時間

回覆:puilingchung 的帖子

如果環境容許我都建議妳轉,先唔講學校谷唔谷成績,沒時間跟功課,妳份工平日收得夜,星期六、日仲冇得放,根本已經冇乜時間可以陪小朋友,而且升小學對小朋友亦算係好大改變,陪養佢良好根基及與家長建立互信亦係呢d重要時刻,到小朋友再大妳想陪佢佢都未必願意比妳陪啦!

happy_lavender  有point!  發表於 13-7-26 14:21

回覆:我應該轉工嗎?

如果唔係博升職,又唔係經濟唔容許,就試下搵過份時間適合自己的工啦。不過做salon又真係幾難早收工,不如試下轉行。

回復 puilingchung 的帖子

我的孩子剛上小學時,我在工作上作出了很大的轉變。在轉變前的掙扎期,確實感到非常不自在,也覺得是自己事業心和金錢上巨大的犧牲。一年過去了,驀然回首,這卻是我成世人最正確的決定之一。

happy_lavender    發表於 13-7-26 14:20

puilingchung 發表於 13-7-24 13:51
我經濟環境容許到我轉工嘅。但我喺度做咗6年,再出返去有啲驚,又怕揾唔到就到我時間嘅part time,唔做又唔 ...

你轉工係想自己跟功課?定係接放學?
如果你同99一齊住,可否由她接送?
如果就算你日日對住小朋友,係咪可以跟到功課?定係都會唔識做?
要考慮下。而家真係幾難找到時間一流的工作。
除非你找到才轉工?

你份工可唔可以改做PART-TIME?
‹ 上一主題|下一主題