用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天 & 聖芳濟,点揀?
樓主: apsm
go

長天 & 聖芳濟,点揀? [複製鏈接]

回覆 vincentchiu888 的帖子

維基係人都改得?怎樣改?D資料可信性米超低??????

pchinap 發表於 14-5-20 09:11
回覆 vincentchiu888 的帖子

維基係人都改得?怎樣改?D資料可信性米超低?????? ...
係人都得架, 睇下面LINK
我想編輯維基百科
http://zh.wikipedia.org/wiki/Help:%E7%9B%AE%E5%BD%95

引用:吳子浩+U花U草+城大劍神:運動不是買賣+FAC

原帖由 ha8mo 於 14-05-30 發表
吳子浩 U花U草 城大劍神:運動不是買賣 FACE 周刊 338期

外形俊俏兼 sporty自然成為別人眼中的男神,「其 ...
好叻仔,好有主見,知道自己做紧乜,要d乜!

長天既學校文化極強, 特別是體育方面, 能感染到學生有強烈歸屬感

而且成績比聖芳濟好一點點

上年度中一自行收生有九百多名學生面試

要入都有點難度

長天自從換了校長以後,本人覺得長天有了很多的改變,是好的方面,包括學業方面(當然以前都是不錯的),放了很多的資源去提高同學的學業,硬件方面,學校的環境也改變了不少,讓學生有更多的歸屬感,還有這位新校長是很有heart的,因爲他也是長天的舊生。

長天收表有高年級學生辦理,可以見到校方對學生的信任.

回覆:長天 & 聖芳濟,点揀?

長天DSE成績比聖芳濟好?知唔知阿爸係舊生會唔會有分加呢?

我本身識唔少喺呢兩間學校畢業嘅朋友,我會覺得聖芳濟嘅男仔比起長天係更加Man,無咁裙腳,而且對母校嘅歸屬感非常強烈,就算而家三十幾歲都成日會參加舊生會嘅活動。其中有啲當年讀書成績唔算好嘅,發現佢地都好正面,到今時今日仲會懷念讀書時嘅野,就算係俾老師罰都好似好開心咁。我覺得如果間學校唔好,D學生無理由會咁好。長天嘅朋友都好,正路D,讀書同運動都唔錯,但就好似少左一份創意,同埋歸屬感無咁強。
另外有朋友的仔仔三年前入左聖芳濟,都讀得好開心,我見佢都幾精靈,幾有禮貌。
我諗兩間其實各方面都差不多,睇下你仔仔的性格如何,再考慮下地點,同埋睇下佢意願啦。兩間都好學校,恭喜晒!

回覆:長天 & 聖芳濟,点揀?

兩間都是好學校,以前長天是吳良川,儲富有做校長加劉神父做校監果陣好勁架。依家由old boy 潘盛階做校長應該可以上番以前更勁(學界運動比賽,已經上返去同喇叭和蘿蔔齊名)。至於聖芳濟就一路都keep 住。前者果間專出校長,後者果間專出校長。

引用:兩間都是好學校,以前長天是吳良川,儲富有

原帖由 MimiCactus 於 14-07-10 發表
兩間都是好學校,以前長天是吳良川,儲富有做校長加劉神父做校監果陣好勁架。依家由old boy 潘盛階做校長應 ...
後者果間專出醫生。

小蜜蜂BB 發表於 14-7-10 12:32
長天收表有高年級學生辦理,可以見到校方對學生的信任.
你好呀,你叩門長天嗎?有沒有收到通知?

回覆 JJChan723 的帖子

老師話11/7後才通知

回覆 小蜜蜂BB 的帖子

唔該晒!希望會有通知

小蜜蜂BB  明天有得見  發表於 14-7-11 23:34

去長天啦 明顯較好

引用:+本帖最後由+lus2002+於+14-5-20+00:27+編

‹ 上一主題|下一主題