用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 我支持直資..但很可措....
go

我支持直資..但很可措.... [複製鏈接]

這裡好像無乜人支持直資..其實很多人都支持轉直資...
以學校的前途來說...轉直資是好的..

我不明白...真心愛校的會不支持嗎 ?

我有做老師的朋友說得好, 對家長來說, 學校只是他們的子女呆幾年的地方...那會為學校的前途想那麼多?...
人 只會想到自己, .如果學校降band, 他們會二話不說地支持她嗎?

有時看見有些這裡的家長
考得好就報其他學校......我在想:
既然對學校並非一心一意的, 又為什麼小學時選這校呢 ?  是否因為小學部入學競爭較少,又有直屬英中才選這校? 有多少是真正的認同學校的好? 真正的相信支持學校的?

或者有人會不認同,但我相信轉直資是對學校好的... 學校好, 最終受惠的仍是學生....

0    0    1    0

說話字眼咁同一人口徑!

回復 pooh仔 的帖子

仲係新國民....唉!!

連教育局都話學校講唔到點樣可以提升教學質素, 係咪盲目支持學校轉直資對學生就係最好呢? 從成件事嘅處理手法嚟睇,如果以學校而家嘅管理質素, 轉咗直資後管唔管理得掂間學校都成問題

樓主:我想講,,,,我支持,我唔想學校有機會降班或開中文班,但可能籌備功夫要做好少少

引用:樓主:我想講,,,,我支持,我唔想學校有機會

原帖由 homemama 於 13-07-24 發表
樓主:我想講,,,,我支持,我唔想學校有機會降班或開中文班,但可能籌備功夫要做好少少! ...
驚降班/開中文班, 這樣講咪即喺間接覺得小學部學生質素有問題, 如是,校監應重新檢視小學教學課程,是否提升唔到學生?

並不是中學為收好學生而轉直資辦學,亦請小學部派回考試卷給學生比佢哋知有那些地方錯與對。

唔係一句愛學校就要盲目支持, 大家諗清楚轉直資係咪唯一出路, 係咪急到未準備好就要轉, 仲有點解瑪利曼同聖方濟各都可以唔轉呢? 其實同St. Paul Convent各司其職唔係仲好咩?

baby_fat    發表於 13-7-24 16:36

學校真正準備好了嗎?

引用:唔係一句愛學校就要盲目支持,+大家諗清楚轉

原帖由 whyyou 於 13-07-24 發表
唔係一句愛學校就要盲目支持, 大家諗清楚轉直資係咪唯一出路, 係咪急到未準備好就要轉, 仲有點解瑪利曼同聖 ...
盲目? 毎人有不月同的想法,支持是因為了解了轉的原因和好處... 看透了資助的問題又了解了校區內人囗收入是全港最高。

藍田st Paul不會轉,因為修會這樣才幫到基層。 Paulsecs 同 Paulcon地段以直資收生才可助基層。

贊成不是盲目是看清。

‹ 上一主題|下一主題