用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀過全日班既小朋友...有什麼得著 ?
樓主: MonkeyGirl
go

讀過全日班既小朋友...有什麼得著 ? [複製鏈接]

0909MAMI 發表於 13-7-29 12:33
請問,邊一間全日幼稚園好, 英語環境亦不錯?

謝謝。

哈, 好多英語環境好的多數係半日.

回覆:魚王 的帖子

大圍孫方中

回覆:0909MAMI 的帖子

買花讚花香,唔知大圍孫方中算唔算

引用:買花讚花香,唔知大圍孫方中算唔算 +

原帖由 hobby 於 13-07-29 發表
買花讚花香,唔知大圍孫方中算唔算
Hobby, 介唔介意講下孫方中面試考d 咩?我都係沙田友

回覆:藍藍媽 的帖子

我那年只見家長,但去年已要過幾關,面試前學校會寄埋考試內容,如有親子伴讀,學校睇家長及小朋友之間互動,動親子關係,及對學習教育方向的認同

引用:我那年只見家長,但去年已要過幾關,面試前

我那年只見家長,但去年已要過幾關,面試前學校會寄埋考試內容,如有親子伴讀,學校睇家長及小朋友之間互動 ...
Thx hobby! 我要努力訓練下自己先

evawyma 發表於 13-7-24 09:21
Can you advise which kg?

我仔讀聯合幼兒, D膳食好好味, 仲會自己種菜比小朋友食
開學初期老師仲會日日打電話黎報告下小朋友情況,
好放心交小朋友比佢地,宜家間中打返去,老師都會講返小朋友進度,
又教識我好多日常溝通技巧同留意小朋友既地方.
http://www.hkcschild.edu.hk/ucmsns/index.php

轄下都有好幾間幼兒園,同一機構, 我諗課程應該都一樣.

evawyma  Many Many Thanks!   發表於 13-8-1 09:57

回復 Lovely_Babybaby 的帖子

你間 kindergarten 好大啊 but 我住東區....

我唔想6299寵亞女, 9月轉全日

回覆:讀過全日班既小朋友...有什麼得著 ?

我女病半年,下學期就好好多,全學年我估15病假啦!但學到的真的很多,未夠3歲人仔現在自己著衫褲鞋襪、收拾玩具、睇書扮老師講故事、扮老師教細佬、生活有規律、運動充足、飲食均衡、活動多元化,如非全職媽媽,我想很難做到。
囡囡返了接近一年n班全日,除了貴之外,我真找不到什麼缺點。

rainbowcov  agree.  發表於 13-8-2 15:37

引用:大圍孫方中 +

大圍孫方中
想問大圍孫方中,唔係只有半日班嗎?

谢谢你们的分享

回復 alicekeith 的帖子

不是, K1有14個全日班位

alicekeith  謝謝分享?  發表於 13-8-4 01:24

全日班一定一定好過工人看!

rainbowcov  認同.  發表於 13-8-2 15:37

我囡囡係九龍讀全日班, 很少病.

原來讀full day 真係對小朋友好d ...especially for me - working mum

only the fee is more expensive ...

醒目開學勳章 王國長老

我又講下。我仔係全日制幼稚園,自理好丫,真係點都好過跟工人/長老。病又無,係訓覺果度好多蚊(好多肥美兒童吸引力太大)。小學鐘意收咩我又吾覺,似乎同本身學校程度關係大d。最大煩惱係無時間去學課外活動,我盡量吾想星期六日變左學術日,趕幾場去學野

醒目開學勳章 王國長老

引用:我又講下。我仔係全日制幼稚園,自理好丫,

原帖由 Charlotte_mom 於 13-08-07 發表
我又講下。我仔係全日制幼稚園,自理好丫,真係點都好過跟工人/長老。病又無,係訓覺果度好多蚊(好多肥美 ...
補返句,我仔已經小四

回復 Charlotte_mom 的帖子

你以前晚上會唔會教仔仔讀書 ( i guess homework were done in school ?)

全日班自理好,但到了K3就想去半日,可能要補習。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927
‹ 上一主題|下一主題