用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀過全日班既小朋友...有什麼得著 ?
go

讀過全日班既小朋友...有什麼得著 ? [複製鏈接]

如題..煩惱中, 全日好 or 半日好
   4    0    0    0

全日學多D規矩但容易病
我仔讀左幾個月PN班全日班(超過一半時間病假)
後尾轉半日上午班之後只病左2日
小朋友無咁辛苦
存感恩的心

回覆:讀過全日班既小朋友...有什麼得著 ?

我覺得全日班好好,自理,學習都好,有人覺得小朋友朝9晏4好陰公,下就係學校訓覺不如係屋企訓,

禁錯制。 係學校訓有其他小朋友影響,一定一齊訓,係屋企太多引誘。

病方面,一開始返學係會成日病,返多左,有抗體就會好好多

醒目開學勳章

我仔由k1-k3都係返full day,我覺得我仔嘅自理同獨立性會比半日班同學強!同埋我仔學校下午唔係凈瞓覺,係要做功課,同埋有多一堂英文/普通話/勞作堂上架!

回覆:讀過全日班既小朋友...有什麼得著

我小朋友上年九月開始返全日班,真係經常會病,試過一個月只返三日:;pppp:

回復 COE1205 的帖子

你邊間 kindergarten 架 ? sounds good

我囡囡返PN全日, 只是請過幾次病假, 約10天; 今年K1, 好像, 上學期請過7天, 下學期, TOUCH WOOD 到現在都健健康康

好處是: 每天學校做晒功課, 定時午睡
K2午睡及下午茶點後, 仲有英文加強一小時(這時自費項目), 我覺得安排好好

我仔足兩歲已返全日班,仲要搭校車,
都會病多左,但就唔算太多, 成個學年請過8日病假.
不過我知都有同學仔成日病,所以會轉返半日班.

特別係倆公婆要返工,全日班真係好得多,唔駛係屋企咁無聊,
睇電視,打機,食零食,又比老人家同姐姐縱壞晒。

全日班一日好充實,自己食飯/訓覺/大肌肉運動/美勞圖工/
英文/普通話堂/睡前故事,玩具分享,
又會學同其他小朋友相處.
時不時老師又會同小朋友做小實驗,如分辨冷暖水,環保肥皂,不同物質放入水度,
過時過節小朋友可做應節食品,蘿白糕,糭, 年廿八仲幫手大掃除

arlokmama  好多活動呀, 小朋友實好like  發表於 13-7-31 19:48

回覆:MonkeyGirl 的帖子

如果有人照顧,半日就足夠,全日班下午主要瞓同運動

回覆:yyetgohome 的帖子

但你要確保湊佢既人唔寵先得,從$角度全日係唔抵,但全日班小朋友自理好,好多學校鍾意收

睇完都想幫仔仔報全日,因為真係唔想姐姐成日寵拒。

COE1205 發表於 13-7-23 13:27
我仔由k1-k3都係返full day,我覺得我仔嘅自理同獨立性會比半日班同學強!同埋我仔學校下午唔係凈瞓覺,係要做 ...

Can you advise which kg?

Lovely_Babybaby 發表於 13-7-23 15:42
我仔足兩歲已返全日班,仲要搭校車,
都會病多左,但就唔算太多, 成個學年請過8日病假.
不過我知都有同學仔成 ...

Can you advise which kg?

孩子的自理能力很好,與小朋友相處溝通能力增進不少,培養好健康的飲食習慣,有規律的生活模式,孩子更健康、自信、快樂,情緒更穩定!
當然要小心選擇有口碑的幼稚園啦~~

回覆:讀過全日班既小朋友...有什麼得著

自理能力很好,例子,N1開學無耐識得自己著襪著鞋,之後,著衫著褲基本上好快學識,好快戒片。
下午睡醒後是要上課的,又有時間訓練大肌發展。
在校食得健康,無時間食零食,小女養成不太喜歡街外餐廳味道過濃的食物的習慣。

引用:我囡囡返PN全日,+只是請過幾次病假,+約10天

原帖由 hobby 於 13-07-23 發表
我囡囡返PN全日, 只是請過幾次病假, 約10天; 今年K1, 好像, 上學期請過7天, 下學期, TOUCH WOOD 到現在都健 ...
Which kinder y are?

返全日多說話機會, 對語言發展有幫助.
不會給寵壞.
運動量足夠, 早睡早起.

早睡早起,午睡及早午餐亦定時。
自理不錯,較多時間與其他小朋友相處。

請問,邊一間全日幼稚園好, 英語環境亦不錯?

謝謝。
‹ 上一主題|下一主題