用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一直資申請與自行收生
go

小一直資申請與自行收生 [複製鏈接]

小一直資已收及註冊的,通常要簽承諾書放棄統一派位,但自行收生反而沒正式提及到。因直資收生通知往往比自行收生放榜早,如簽了承諾書,是否代表自行收生也要放棄?

多謝分享!
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

唔係放棄統一派位, 係放棄政府派位! 總次一簽undertaking就即時放棄, 已有官津校收左都要放返出黎

醒目開學勳章 王國長老

直接資助計劃(直資)小學及私立小學

http://www.chsc.hk/psp2012/psp_content5.php?lang_id=2

直資小學及私立小學並不在小一入學統籌辦法之內。家長如希望子女入讀直資小學或私立小學,可自行向有關學校申請。家長須留意,凡獲直資小學取錄的學生,在接受直資小學小一學位後,將不能透過小一入學統籌辦法獲派小一學位。如已透過小一入學統籌辦法獲派學位,該學位亦會被取消。

Pizza1234    發表於 13-7-23 11:43

回復 Charlotte_mom 的帖子

謝謝澄清,原來係放棄「統籌派位」,不是「統一派位」,真令人混淆!

Pizza1234    發表於 13-7-23 11:43

雪雪媽 發表於 13-7-23 11:34
回復 Charlotte_mom 的帖子

謝謝澄清,原來係放棄「統籌派位」,不是「統一派位」,真令人混淆! ...

請問統籌派位和統一派位有咩分別?

starshinel 發表於 13-7-23 17:35
請問統籌派位和統一派位有咩分別?
統籌應該是指自行(9月入表)及統一(1月入表,大抽獎)

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:starshinel+發表於+13-7-23+17:35+請

原帖由 雪雪媽 於 13-07-23 發表
9月入表叫自行,之後大抽獎叫統一。小一入學統籌辦法即政府派位

引用:Quote:原帖由+雪雪媽+於+13-07-23+發表統籌

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-23 發表
9月入表叫自行,之後大抽獎叫統一。小一入學統籌辦法即政府派位
咁請問有冇人試過先接受直資,後來有私學offer, 又想放棄直資同參加抽獎,咁返兜得唔得嘅呢?

醒目開學勳章 王國長老

seamama 發表於 13-7-23 20:47
咁請問有冇人試過先接受直資,後來有私學offer, 又想放棄直資同參加抽獎,咁返兜得唔得嘅呢?

...

有聽過, 如果有咁好彩的話, 係可以的

雪雪媽 發表於 13-7-23 17:43

即是唔是接受了直資的學位,就不能參加大抽獎; 如接受私立學校的offer,就仲可以大抽獎?

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2589986

回覆:starshinel 的帖子

即是唔是接受了直資的學位,就不能參加大抽獎; 答:是

如接受私立學校的offer,就仲可以大抽獎?答:有D可以有D不可以,你要問番個別學校。

‹ 上一主題|下一主題