用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 阿仔終於開口了
go

阿仔終於開口了 [複製鏈接]

成日係呢度見到好多媽媽話轉全職媽媽後湊到bb兩歲幾就開始講野。咁我就諗,係咪我呢d在職媽媽gei 小b就有排都唔識講野?原來唔係ga!!!阿仔兩歲8個月,呢幾日開始識講單字,唱歌仔,識表達去廁所,識手指同望人啦!我好開心呀!

0    0    0    0

eekg 發表於 13-7-23 10:37
成日係呢度見到好多媽媽話轉全職媽媽後湊到bb兩歲幾就開始講野。咁我就諗,係咪我呢d在職媽媽gei 小b就有排 ...

我相信家長肯努力,小朋友一定會有進步!加油! 我也是在職媽媽

唔係話在職媽咪的孩子會遲說話,只係全職媽咪有較多時間及耐性去教孩子說話,工人姐姐或長輩都忙,作為孩子的媽咪唔可以靠其他人。

引用:Quote:eekg+發表於+13-7-23+10:37+成日係呢

原帖由 sally722 於 13-07-23 發表
我相信家長肯努力,小朋友一定會有進步!加油! 我也是在職媽媽
我地一齊加油呀!

回覆:阿仔終於開口了

大家一齊努力!!" 我都是全職媽媽!!!

回覆:eekg 的帖子

係概 付出总有收获。也希望我亚仔进步!

引用:大家一齊努力!!"+我都是全職媽媽!!! +

原帖由 csy_0101 於 13-07-23 發表
大家一齊努力!!" 我都是全職媽媽!!!
我是在職mama 呀

引用:係概+付出总有收获。也希望我亚仔进步! +

原帖由 zhfl729 於 13-07-23 發表
係概 付出总有收获。也希望我亚仔进步!
我反而覺得同付出努力關係不大,而係比時間同空間小b發展。有好多野我冇教佢,但我發現時間一到,佢自然識。有d野我日日教佢,反而到呢個moment佢都仲未識 ⋯

好開心,恭喜

引用:Quote:原帖由+zhfl729+於+13-07-23+發表係

原帖由 eekg 於 13-07-23 發表
我反而覺得同付出努力關係不大,而係比時間同空間小b發展。有好多野我冇教佢,但我發現時間一到,佢自然識 ...
我個小朋友都係咁!! 佢2歲半喇,識叫爸爸,姐姐同婆婆,硬係唔叫我,教佢叫,佢就講姐姐!! 有時,真是覺得佢專登同我地作對!!!

其實大人係孩子模仿對象,好壞行為他都會學到,多跟他傾計,睇圖咭,講故事書,他儲備很多詞語,等時機爆發。
我囝未開口前,睇圖咭,得我講;開口後,努力跟我學講,最近,見到咭會講係咩。
我囝最近喜歡'馬'咭,會坐在咭面,講'騎馬'。

回覆:阿仔終於開口了

恭喜恭喜! 更美好的事還會一一出現。請繼續努力! 真誠祝福!
我是過來人,幸運地阿女已走出幽谷,步向坦途。現已讀高中,正努力為將來鋪路,志願能幫助自閉兒及他們的家長。

回復 eekg 的帖子

係,我都應為係要比時間,空間佢地發展,我就係太緊張左大半年,現在阿仔開始同我講好多野,之前真係無開過口,不過我都排到言語,希望佢隨著年紀,又有支援下可有更大進步,我就不用感擔心,之前所耗的金錢也值得。
‹ 上一主題|下一主題