用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考入協恩的條件
樓主: MayAh
go

考入協恩的條件 [複製鏈接]

芝麻街 發表於 13-8-13 22:53
我真係睇唔到有人踩協恩喎~~
唔好咁敏感啦
咁樣只會令人覺得貴校嘅家長......

Agree.

回覆:宝宝朱 的帖子

次次有人開親協恩的post都咁惹火。
幾位家長,為咩呢?放下吧!

回復 芝麻街 的帖子

宝宝朱應是指去年的POST, 不過大部份已被原作者DELETE晒了, 你想追都追唔番的了

like_travel  不管你是否真身,  奉勸一句: 菩提本無樹 明鏡亦非台 本來無一物 何處惹塵埃  發表於 13-8-14 12:05

我只是一個小學生的家長, 到EK中學派位這裡看是想學習, 取經而已, 不敢說有什麼建議或意見。

個人感覺是, 每個人都有自己的看法, 而看的人也會有自己的分析, 只要不是人身攻擊 (例如針對別人小朋友"考唔到"), 便不用太大反應。

大家提到的學校都是好學校, 小朋友入了那一間也該感恩, 實用毋須比較。

考學校很多時有各種因素, 有時也要天時地利人和,甚至"緣分", 所以我也相信,單憑某一次能否考進任何一所學校, 真是未必反映小朋友是否"叻"。反而是小朋友能否不斷努力,為自己目標而爭取, 不氣餒, 才是學習的意義。

以上只是晚輩的小小想法,還望前輩們多多指導。

like_travel  very well said   發表於 13-8-14 11:55

回覆:like_travel 的帖子

多謝妳支持,我囡囡幼稚园也是協恩,她在這裹过了一個很開心兒時,到現在也常想回校探老師,其實今次考協恩也是一個結,現在這個結以打開了,她也有一個新開始,對於我來說名校也有問题,不是每間也好,最重要是小朋友和學校老師,今次返協恩也給我良好感覺,

like_travel  祝願令 千金在上智更上一層樓 !   發表於 13-8-14 12:10

gifthoney 發表於 13-8-14 11:07
我只是一個小學生的家長, 到EK中學派位這裡看是想學習, 取經而已, 不敢說有什麼建議或意見。

個人感覺是,  ...

我很同意你呢個講法 !  

各人頭上一把尺, 何謂之叻? 謂之唔叻? 係我心目中, 真的不是"只"能夠考入一山高過一山的神級學校, 每位小朋友都是我地懷胎十月生出嚟的寶貝, 只要佢地能夠健康愉快成長, 思想樂觀正面, 就已經係叻仔叻女.

其實香港有好多好有心嘅好學校, 唔好單單睇公開試嘅升大學%, 能夠令小朋友有歸屬感, 開心愉快上學, 老師盡責教導, 就已經係好學校; 小女都係一名地區中學生, 放咗暑假1個月唔夠, 已經日日話掛住學校, 掛住同學, 我已經覺得欣慰, 好感恩 !

大家都係為小朋友快樂成長上嚟EK取經, 放鬆少少喇 !

Yanamami    發表於 13-8-14 14:56
vincher  agre  發表於 13-8-14 13:10

回覆:宝宝朱 的帖子

就算好學校,每間也一定有好學生或一些有問題學生,每年也有不同,最重要也是老師,我想信協恩也沒有變,對於我來說這兩間也是好學校,現在是希望囡囡过一個開心中學階段,大家努力

回覆:orangebb 的帖子

支持

BallBallMaMa 發表於 13-8-14 02:01
回復 芝麻街 的帖子

宝宝朱應是指去年的POST, 不過大部份已被原作者DELETE晒了, 你想追都追唔番的了
原本真係不想再回覆 , 因為清者自清 ! 但BallBallMaMa累你被人質疑身份 , 心 感抱歉和難過 !在此同你講句: 對不起 ! 請某人吾好以小人之心度君子之腹 ! BallBallMaMa係無辜ga !

宝宝朱 發表於 13-8-13 23:11
可以自己作評論 , 真的不再回覆 !

引用:Quote:BallBallMaMa+發表於+13-8-14+02:01+

原帖由 宝宝朱 於 13-08-14 發表
原本真係不想再回覆 , 因為清者自清 ! 但BallBallMaMa累你被人質疑身份 , 心 感抱歉和難過 !在此同你講句:  ...

回復 cellon 的帖子

OMG, 你成日寫D咁深嘅文言文, 我開始睇唔明啦!

----
咁快手? 我未寫完你又DELETE左!

BallBallMaMa 發表於 13-8-14 02:01
回復 芝麻街 的帖子

明白了,原來因為作者去年已經刪去的一些舊post,想不到,一年後作者仍被某些見不得光的家長開新戶口追罵,這些家長真夠鬥心........

放下吧!

大家有目共睹,作者只是安慰人說了一句:「所以說協恩不收的絕不代表令千金吾叻!只是令千金……the best is yet to come! 原來是有一間更好、更適合令千金的中學歡迎您」,這句中肯的安慰語,竟引起某些見不得光的家長的憤怒,譏諷作者因考不到某校而成為「心中的死結 」!

記得上年已有某校的家長,因作者的留言,竟然無恥的咒罵作者無辜的女兒考不到SPxx和Dxx!(但結果人家兩間都有offer。)

心中有死結的是誰?

放下吧!

like_travel  真心多謝你呢位共患難, 同富貴的真摯朋友, 與我共渡難關, 我要學習"悟"的道理, 人地講咩, 尤得佢, 開心才會永伴隨  發表於 13-8-16 09:25
like_travel    發表於 13-8-15 10:32

回復 宝宝朱 的帖子

like_travel    發表於 13-8-15 10:32

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+cellon+於+13-8-15+00:09+編輯

原帖由 cellon 於 13-08-15 發表
其實考不到,又或者考到,都不代表d乜野, 我成日同個女講,你今日成績好 不代表你真係成績好她同將來一樣甘好,今日差咩?你識得從失敗中學習,一路改,可能有朝一日會超越以前比你好的人,用甘既心態 無論在讀書同將來做事都是好事

之前我女都有某間名女子直資,早幾年有留意的都知邊間,但不收,呢個對我女的打擊都幾大,到自行,連面試的機會都無,但我不會認為個女差人一等,亦不會覺得你不收係你既損失

到中一下學期考試,佢級名次已經是自行收生人數之前,到岩岩呢次,已經是單位數,我在中一下學期曾經問過佢,不如我們試下去返不收你間中學插班呀?佢瞪我一眼話,你玩野呀?我答佢,不是玩野架,你收到reject信時,喊到死死下,依家成績見得下人,可以去試下,佢答我,依家讀得好開心好輕鬆,果間中學好深好難,入到去未必有甘的成績,不去,好彩當年不收

而中二當年,有位女生好似係由呢個post的學校轉過黎的,但我不會因此而話我女間學校好過呢間,亦不會話呢間好過我女果間,年年都有人轉校,有d人想更上一層樓,有d讀不到揀返岩程度的,我女由中一180人,到中三得178人,今年有過又轉校,年年甘多人玩音樂椅,你覺得呢間好時,亦有人會走,無最好的學校,只有最合適的學校

我真心慶幸當年間直資不收呀女,令佢依家讀得甘有自信,甘開心

有人揀學校看dse成績,有幾多個狀元,我成日諗,關我q事,狀元,個女無份架啦,不如關心佢自己本身的成績好過

果d曾經比學校reject過的,不駛灰心,一定有一間更加適合你仔女的學校等緊你,塞翁失馬,焉知非福

ANChan59    發表於 13-8-16 00:27
Yanamami    發表於 13-8-15 11:02
BallBallMaMa    發表於 13-8-15 09:44

記得上年已有某校的家長,因作者的留言,竟然無恥的咒罵作者無辜的女兒考不到SPxx和Dxx!(但結果人家兩間都有offer。)

有咁嘅事? 唔會話埋係我講掛?
Cellon & like_travel, 我真係無辜, 冇分身架

其實 like_travel 個女入到 SPXX, 我係真心鄧佢開心的

我都唔明好既學校唔只一間,大家各有意見,算吧!

BallBallMaMa    發表於 13-8-15 09:49

CrabPincers 發表於 13-8-15 09:36
其實考不到,又或者考到,都不代表d乜野, 我成日同個女講,你今日成績好 不代表你真係成績好她同將來一樣 ...

真心同意你講, 其實考唔考到一間學校, 真係不代表乜野, 更不代表將來的成就, 包括快樂指數.

大家多留意, 香港其實真的好多有心的好學校, 大家實在唔需要太著眼幾間名校, 一年好多人上到大學, 好多都係地區學校,  甚至並不是地區名校, 選學校, 絕對唔洗太介意該學校有幾多個狀元, 因為狀元去到邊都係狀元,  升大學%只要唔係差太遠, 只要比心機, 一樣行到自己的路 !

Yanamami    發表於 13-8-15 10:59
like_travel    發表於 13-8-15 10:31

回覆:CrabPincers 的帖子

Good points

‹ 上一主題|下一主題