用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 English Excel
go

English Excel [複製鏈接]

醒目開學勳章

有冇小朋友讀過,好嗎?
   1    0    1    0

我自己就覺得好囉!

不過咸魚青菜,各有所愛。自己到補習社了解一下喇!

醒目開學勳章

引用:我自己就覺得好囉!不過咸魚青菜,各有所愛

原帖由 SCKnight 於 13-07-22 發表
我自己就覺得好囉!

不過咸魚青菜,各有所愛。自己到補習社了解一下喇! ...
你小朋友讀緊?

引用:有冇小朋友讀過,好嗎?

原帖由 sjlam 於 13-07-22 發表
有冇小朋友讀過,好嗎?
好唔好要試過先知,阿仔n 年前讀過,方式不適合他,他話嬉戲,外國人教授,遊戲方式學習,應該很開心,一個小二生自己覺得對自己無幫助所以無再學,他只接受傳統教學,現在已升中二,除補習班外沒有專登學英文了

回覆:AC117 的帖子

睇你自己追求 D 咩,我小朋友讀左4年,由於時間配合問題,停了。對我小朋友來說,對功課成續幫助不大,但佢玩得好開心,亦樂於同外國人交談。

pauline_c 發表於 13-7-23 11:49
睇你自己追求 D 咩,我小朋友讀左4年,由於時間配合問題,停了。對我小朋友來說,對功課成續幫助不大,但佢 ...
那你意思是上了4年覺得對英文功課及成績上沒有幫助/進步?

引用:Quote:pauline_c+發表於+13-7-23+11:49+睇

原帖由 loveDD 於 13-07-23 發表
那你意思是上了4年覺得對英文功課及成績上沒有幫助/進步?
我沒有這個意思。只是佢課程設計跟個人能力,並不一定同學校課程類似。

我個幼稚園K2-3 讀左2年, 感覺不錯, 因很鼓勵閱讀, 當時的班已有少少寫作, 後因上年入讀了英文小學, 教學模式同excel 相似, 加上同時間不就而冇讀,

我覺得一般香港小學生要的英文補習可能是即食面式的, 以做習作為主的補習, 而Excel 的形式會合細年紀 或本身英文程度已好的小學生, 在他們處改善作文等技巧, 對文法或課程等一般小學生常見的問題反而幫助不大.

sjlam 發表於 13-7-23 08:18
你小朋友讀緊?
係呀!小朋友超鍾意。可以學到唔同嘅寫作方法同培養到英文閱讀興趣。

HaYi 發表於 13-7-23 20:33
我個幼稚園K2-3 讀左2年, 感覺不錯, 因很鼓勵閱讀, 當時的班已有少少寫作, 後因上年入讀了英文小學, 教學模 ...
好同意。其實好睇你想要小朋友學到乜。

我女9月升小一, 之前同細一年的妹妹在其他中心上native speaker教的drama班, 上得幾開心, 不過因為今年妹妹的時間上不到, 我又覺得要提升一下家姐的英文水平, 所以開始找其他的英文班俾佢上。找了english excel, 原來想上都不是你想報就報, 只可以留個名做waiting list, 有人退位才call做accessment, 睇下你既程度點再編班, 每班只有2-4學生, 不過以佢full成咁, 我估班班都係4個學生吧..
SCKnight, english excel 標榜只請全職英文老師的, 就你小朋友已言, 是否一直都是同一個老師, 很少轉人??
thanks for sharing!

回覆:tung0409 的帖子

老師都是從英國來的,两年合約。

tung0409 發表於 13-7-25 16:04
我女9月升小一, 之前同細一年的妹妹在其他中心上native speaker教的drama班, 上得幾開心, 不過因為今年妹妹 ...

都會轉老師,平均一年一個。相信主要原因都係約滿。

SCKnight 發表於 13-7-27 01:39
都會轉老師,平均一年一個。相信主要原因都係約滿。
謝謝你的回覆!
已經在tkL & TKO分校排WAITING LIST了

tung0409 發表於 13-7-29 15:22
謝謝你的回覆!
已經在tkL & TKO分校排WAITING LIST了
希望妳千金會鍾意。

小兒於今年暑假參加了將軍澳English Excel的英文班,有以下不滿意經歷,請各家長留意。

1. 課程編排沒有系統,
2. 職員不了解課程內容,就算到最後一堂亦不知教什麼,
3. 男外藉老師神情呆滯,對家長及學生没有任何表情,
4. 外藉老師帶同學們到區內數個動工中的地盤作戶外考察!!!

你們有否聽過行地盤學英文呢??
這學校完全沒有顧及學生的安全。就算投訴後亦沒有半點歉意。
這事情千真萬確,請大家小心。

回覆:English Excel

If y have looked at the worksheets of each lesson, look at the word book and follow the instruction to read with yr child, one must said they are really structured. The weakness is their progress is slow. But their learning are more long lasting and concrete. If one want a thorough planned english lesson and a native speaker EE is yr choice. My son study there until k3 and now entered an english medium primary school. Catching up very good.

Central環貿個間老師好好,不過升小一後夾吾到時間,所以停了!

回覆:sjlam 的帖子

個人認為適合幼稚園生和希望與外籍老師多接觸的小學生,互動成份高,對口語訓練有幫助。

回復 tung0409 的帖子

老師會請假的.  老師請假的次數亦沒有準則,  即係話老師請假多唔多就睇你彩數.  我以前上果間呢幾年老師經常請假, 你亦不能有異議關于替假老師, 即係話佢比個乜替假老師你都要上.  雖然基本係2年一個約, 但除頭除尾, 其實得約一年9個月.  總的來說, 我覺得just for fun will be ok, 如果你覺得每堂$300唔貴..  但小朋友大大吓, 你會覺得其實對本地學校英文上學習沒有大幫助,  因它們的focus不是在grammar上.  很多時小朋友的worksheet 有明顯grammar上的問題老師都沒有批改, 我還要同小朋友講番.  我意見係名過於實(這幾年).  
‹ 上一主題|下一主題