用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 德望小一回憶錄及來年課程大改革
樓主: ms.bead
go

德望小一回憶錄及來年課程大改革 [複製鏈接]

回覆:德望小一回憶錄及來年課程大改革

多謝分享

吾好讚住先, 好似睇來好好, 但要睇幾年後, 各學生的成績再下定論。德望的成功, 是依賴幾拾年前代老師,制定教方。如果行IB 或 王X輝教學方法 , 我本來就不感興趣讓我小女來讀, 不論成功或失敗, 我不會卑我小女做試驗品。

十月媽咪  終於見到同路人!  發表於 13-7-24 23:27

king.bo88 發表於 13-7-24 13:34
吾好讚住先, 好似睇來好好, 但要睇幾年後, 各學生的成績再下定論。德望的成功, 是依賴幾拾年前代老師,制定 ...

其實我都擔心,之前大家都提過未知最後結果會如何...

不過學校從未講過會行IB,更加唔知咩叫"王X輝教學"?學校只係話上課時會增加討論時間,同今年小一數學科用哂英文書(以前係中英兩用)。其他都只係有網友自己估下,唔駛太上心!

個人覺得最緊要學校係"逐步"咁改善個教育模式,就可以增強番學生既表達和組織能力,彌補番傳統填鴨式教育既不足,而且直屬中學又能連接番個教育方向就最好!

當然,buy番舊模式既家長真係要諗清楚!

十月媽咪  考番三次, 真係好心阿課程總監同個所謂教育學者咪攞啲高年級嚟搞啦!  發表於 13-7-24 23:29

欣賞GH改革的勇氣,個人也認同,方向正確,尤其是在這個只看重成果的年代。

sumyiuma 發表於 13-7-24 14:25
欣賞GH改革的勇氣,個人也認同,方向正確,尤其是在這個只看重成果的年代。 ...

問心講句,我都希望能夠keep番學生既成績,而且都想學校keep番用高半級既英文......

GH 啲英文初頭一兩年可能高半級,但我識一個讀小四嘅妹妹睇佢做嘅英文功課,要求達小六至中一,啲工作紙set 得好深,無 choices 下在一篇passage填充, 要填 prepositions, nouns or verbs in different tenses based on context, 佢話考試都有呢個唔分section乜都考嘅部份。佢亞媽係讀higher dip,個代人來講算有D學歷,見到D英文咁深要成日搵下我研究下問下。加上老師成日俾壓力佢要佢再搞搞小朋友成績,最後佢決定幫個女轉校。我明白學校咁高要求係要準備小朋友上中學,但以我所知學校的support 真係唔多,真係靠鞭策家長,等家長鞭策小朋友。如果小朋友根基唔夠閱讀唔廣,家長同小朋友追得好吃力。

我覺得要有好成績, 真係唔可以只靠學校, 亦無得HEA.  朋友之中有讀 St. Paul Co-ed, St. Joseph’s, 男女拔, 和聖心(津校), 全部都要家長付出(精神及金錢補習), 我相信能自動自覺, 又讀得唔錯的只佔少數.   

女兒今年準備升小六了。自出娘胎起她沒有參加任何的補習班。學術班。身為父母的我們也只是中五畢業生。轉考試形式前甚至轉考試形式後。她的英文總平均分數仍然穩守九字頭。只要平常多提醒小朋友留心聽書以及多閱讀課外書本。相信在德望讀書並非大家所想像般辛苦

ms.bead    發表於 13-7-24 16:54

有這樣的女兒, 真替你高興.  姪仔讀男拔, 前年畢業.  他有一位同學從來也沒有補習過, 也考到很好的成績.  但畢竟這是少數.  

回覆:mum0724 的帖子

你嘅成功說明父母教育方針同廣泛閲讀嘅重要。我都知有對父母教育程度唔高,但識得帶三個仔入圖書館浸,結果三個仔全部CE七八個A,A level 又係幾個A,佢地讀東華D學校,全部攞xx總理scholarship 幾十萬獎學金入外國出名大學

引用:女兒今年準備升小六了。自出娘胎起她沒有參

原帖由 mum0724 於 13-07-24 發表
女兒今年準備升小六了。自出娘胎起她沒有參加任何的補習班。學術班。身為父母的我們也只是中五畢業生。轉考 ...
其實我都決意小學階段唔會比呀女上補習班,希望呀女生生性性!我都十分同意閱讀習慣非常重要,而家都主力培養呀女閱讀…

想請問下德小的閱讀風氣如何? 學校有reading scheme嗎? 謝謝!!

多謝分享!
我很欣賞傳統學校亦會與時並進,進行課程改革!功課亦貴精不貴多!

Thank you for your sharings

marwai_1030 發表於 13-7-24 18:15
多謝分享!
我很欣賞傳統學校亦會與時並進,進行課程改革!功課亦貴精不貴多!

...
我好同意改革, 但要好清礎講比家長知, 你改革是那部份, 有多少會用傳統教法, 舉辦了一個簡介會向家長公佈,但老師系通知家長改程大網 或是詢問大家意見,根本無主旨, 吾好無寧兩可, 跌錢事小, 做白老鼠事大.到時真系呵呵呵。

上面我見到有些意見是, 不可全靠學校, 我讚同, 但家長要配合學校教案而去調教自己的小朋友, 但學校也要清礎告知家長如何配合.

十月媽咪    發表於 13-7-24 23:36

回復 evanschan 的帖子

希望你囡囡ok!

我唸呢D跟得辛苦嘅小朋家長角度睇就唔係話「唔好全靠學校」咁簡單,呢個「唔好全靠學校」 嘅理念幾時都啱。佢睇到係學校完全係靠小朋友家長自己跟,學校似乎只在領小朋友上前,忽略補底。當然跟到嘅就想小朋友學深D。

回復 國家 的帖子

小一有reading scheme, 而學校都好鼓勵閱讀,例如今年運動會要學生帶本書去,讓學生有空閒時睇。之前都講過今年暑期功課要寫故事,寫故事前要求要睇5本moral story,因為英文科就係要寫一篇moral story…

回復 king.bo88 的帖子

個簡介會一早講左係公佈,從冇話過係資詢意見,點解讓你感覺無主旨和無寧兩可?
你係咪講話叫家長投票將個ECA放响星期五最尾嗰堂定放學後?咁呢樣比課程改革minor好多…

我都同意你所講,突然話改革都有d擔心…而家既家長都係唯有相信學校既辦學經驗和方向正確…

不過呢幾年其實在課程上都已經有轉變,就好似之前講過話有師姐講過大量功課測驗,而且好嚴…但係近年已經改變左,功課測驗少左,而且冇咁多規限…咁今年我又覺得ok wor…

提倡閱讀是好事, 要小朋友寫作都是好, 但不知grammer 會否著重呢? 因為主張閱讀創作都會忽略grammer,  有點像國際學校, 但最後是要考本地DSE, 會否格格不入呢?純粹個人感受, 不喜勿插。

‹ 上一主題|下一主題