用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 考好DSE中文心得
樓主: anna525
go

考好DSE中文心得 [複製鏈接]

我的兒子升中三, 可否pm埋比我? 謝謝

醒目開學勳章 王國長老

anna525 發表於 13-7-24 21:59

太多家長PM我了,我一次過回覆。為方便大家閱讀,我打口語。
1) 邊本練習適合孩子?
每個孩子程度不同,不能一概而論,亦唔想賣廣告,大家可以問返小朋友學校老師,一個負責任的老師會知你小朋友的需要。我的原則﹕一個唔識畫畫的人,畫一百次幅畫都係醜架,所以做練習的用途有限,中學唔同小學,係考你思考能力、分析能力,舉一反三能力,唔練好基本功根本唔會有進步。最重要係小朋友知道自己點解錯,點去改。

2) 補習社介紹
我唔識各區補習社,亦唔鼓勵自己學生去補習社,十居其九都係無用。每個學生水平唔同,問題唔同,一堆人一齊補習,只對幾種人有用。一係很聰明,領悟力高,但唔識考試技巧。二係很自律、很有上進心,識自己分析個問題問返老師。三係純粹搵人教做功課或托兒。
一般補習社點請人? 去勞工處出廣告或貼街招,請中六畢業、大學生補,呢種補習社同托兒所無分別。
咁有冇好的補習社呢? 有,但唔係我話俾你知,而係搵你小朋友同校的家長收風,去學校討論區或幫到你。

找補習社﹕注意師資(唔係考得好就教得好)、注意班內人數(超過五個人已經太多)、注意班內同學水平(BAND1同BAND3一齊補,一定係托兒所),注意口碑。唔好信廣告、唔好貪方便。

中學生找私補﹕
1) 目的係搵人教小朋友做功課﹕一般高中、大學生
2) 小朋友科科唔得,科科都要補﹕一般高中、大學生
3) 想提升個別科目程度,但俾唔到太高學費﹕找個對口學系的大學二年級或以上學生補習,如果你住三大大學區附近,你會有好多選擇。(去學校網頁登免費廣告,大把你揀)
PS﹕除了找教普通話/英文口語外,千萬不要找內地/外地生,要找考本地試入U的學生。
4) 一定要試堂,看看老師的表達能力、識見、態度、方法是否適合你的孩子。

3) 我個小朋友升中一,做咩練習好?
中學中文同小學中文完全唔同,每間學校的取向不一樣,有些考課文、有些不考課文、有些有得讀,有些無得讀,所以我介紹唔到練習俾大家。各位好媽媽,等小朋友升上中學後,睇清楚學校的中文課程教咩,先買練習啦,唔好操之過急。
PS﹕一、不過,一般考返課文的學校學生較勤力,因為學生上課會聽書。
        二、中學中文好難攞高分,七十幾分已經好叻架啦,唔好用小學分數的眼光看中學分數。
        三、相信我,你小朋友見到自己成績差而要求補習,效果俾你迫佢好一百倍。

醒目開學勳章 王國長老

樓主已給大家意見,亦表態不會PM,
請大家返回正常討論,
不要在版面不斷要求PM,

如再有不聽勸籲者, 將會收警告牌.

煩請大家合作, 謝謝.

版主ZZ

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回復 nc2000 的帖子

或許也買些中文科天書看看,三联出版,蒲葦著作,非常有用,分析历屆作文、範文和文言文,列舉很多文言文的单字註解。综合能力的简介及示例,列舉400個日常錯的白字。

回覆:anna525 的帖子

樓主老師,小女仍是小學生,因讀英文小學,對中文缺乏興趣,亦不肯看中文書,就算是好簡單的。可怎幫她?

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

簽名被屏蔽

回復 anna525 的帖子

日後有空请多分享给大家,謝謝!

老師妳有facebook 去定期发放一些有用消息资資訊嗎?

引用:+本帖最後由+anna525+於+13-7-22+00:54+編

原帖由 anna525 於 13-07-22 發表

DSE放榜,一如所料很多名校生考不到三等以上,現在不少家長 ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:+本帖最後由+anna525+於+13-7-22+00:54+編

簽名被屏蔽

回覆:考好DSE中文心得

‹ 上一主題|下一主題