用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 n班interview都需要做profile嗎
樓主: detergent
go

n班interview都需要做profile嗎 [複製鏈接]

回覆:n班interview都需要做profile嗎

PG 相又代表咩?????
有代表性的相先有用,質量>數量)

真係唔使

唔好再搞啦,以前小一都冇 portfolio 呢樣嘢, 係d 家長搞出嚟,宜家仲想 N / K1 都要,玩死我哋啦!

咪玩啦!

abby0624    發表於 13-7-23 11:08

咪嚇親啲老師,我有諗其實啲老師應該都幾驚怪獸!

醒目開學勳章 貢獻勳章

HKPSASCOT 發表於 13-7-22 21:49
PG 相又代表咩?????
有代表性的相先有用,質量>數量)
專注力,同埋家長育兒方針都可以睇到dd!
小朋友專注嘅時候,真係好靚!好彩時,你會catch到佢地自信同成功嘅笑容!
恐龍家

引用:其實呢D咪係家長自己"羅"黎攪,人地都冇要

原帖由 Ryan_baba 於 13-07-22 發表
其實呢D咪係家長自己"羅"黎攪,人地都冇要求,佢地為特出自己小朋友就攪出黎。之後呢個又學,果個又跟,惡 ...
can't agree more!

有點名氣的幼稚園或幼兒園,動輒要在一千至二千個申請中揀一百至二百個。老師安排面試已經怨聲載道,仲要睇埋profilio?體諒她們吧。

引用:其實呢D咪係家長自己"羅"黎攪,人地都冇要

原帖由 Ryan_baba 於 13-07-22 發表
其實呢D咪係家長自己"羅"黎攪,人地都冇要求,佢地為特出自己小朋友就攪出黎。之後呢個又學,果個又跟,惡 ...
但這種子已入大家心中。火炭樂基喎!

HKPSASCOT 發表於 13-7-22 20:08
系in家長,正如個profile你估小朋友做咩。。。。
不過我認同吾做無所謂。。

點解你會覺得interview係比運氣而唔係比實力?

唔使嘅,我諗夾份portfolio反而嚇親啲老師

一歲多既BB會有咩可以寫?老師成日見小朋友,佢地響INTERVIEW過程都會觀察到個小朋友同父母係點。與其花時間堆砌PORTFOLIO內容,不如教下小朋友要見到老師要笑, BYEBYE, 謝謝等重實際。

路過,搭訕....

就算寫到BB幾勁,一見面就見真章。老師見小朋友即刻已經心裡有數。Portfolio 作用不大。

abby0624  同意!最重要面試時表現,任你攪吹到天花龍鳯都係假  發表於 13-7-23 11:11

仲有,做 portfolio 好唔環保,waste so much paper ! 好希望所有小學都話唔收!

醒目開學勳章

其實大眾對幼兒portfolio有d捉錯用神
學校面試唔單止睇小朋友,仲睇埋家長!
所以先有學校要家長填問卷,真係會睇架!而部份學校歡迎補充資料,只要同教養相關就可以,分別係文字定係圖片,咁~如果學校打算睇字,你附以圖片,相信輕鬆+深刻好多!

當然,你唔認同就唔好去做,我都懶,睇住d家長誠意打動小學/KG校長,自己個仔聰明但面試表現唔好 ,小學叩門無好消息,但我依然會替成功嘅佢地開心,因為努力得到認同!

引用:Quote:tigerdragon+發表於+13-7-22+13:58+

原帖由 小曳人 於 13-07-22 發表
其實就連小一,portfolio都唔係必須!
正想講,我囡in 小一,我都冇整,都有offer

其實幼兒園面試睇埋父母已經係公開秘密。有很多出名幼稚園都問父母就讀的小學,試圖攞埋五分以增加及確保進入出名津貼小學的比率,不理會小朋友的能力,已經不能接受。如今還要有profilio,要家長在「軍備競賽」再添一項,何苦呢。

我覺得profilio係interview時的一個工具,以圖爲主,無咩字,如interview時問平時屋企做咩,可以show D 相作解說,純交比老師自己睇就咪啦

回復 HKPSASCOT 的帖子

may i know which one

回覆:tigerdragon 的帖子

‹ 上一主題|下一主題