用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 和 SFA 點選擇?
樓主: shuaimei
go

德望 和 SFA 點選擇?   [複製鏈接]

引用:見有家長分享德望小一回憶錄,樓主可以參詳

原帖由 MCGC 於 13-07-28 發表
見有家長分享德望小一回憶錄,樓主可以參詳一下,學校好像將會改變教學方法,佢地寫話變到好似王錦輝咁,如屬實 ...
學校在家長會有提改善課程,但從沒提過甚麼XX輝模式喎,那是什麼來的?

引用:見有家長分享德望小一回憶錄,樓主可以參詳

原帖由 MCGC 於 13-07-28 發表
見有家長分享德望小一回憶錄,樓主可以參詳一下,學校好像將會改變教學方法,佢地寫話變到好似王錦輝咁,如屬實 ...
說出甚麼"王x輝模式"或"IB模式"的都不是GH家長,只是有EK會員自己估,請留意!

回覆:德望 和 SFA 點選擇?

好奇一問?點解D人會不斷說黃錦輝模式?乜野係黃錦輝模式?GH不是走GH模式嗎?各方面都比黃錦輝出色,為什広要跟一般的學校模色

回復 Babyeddie 的帖子

本人非德小家長, 但有一姨生女將於德小升小三, 姊姊告知去年新聘的德小課程發展總監正是王錦輝小學前校長, 當年姪女選德小棄王錦輝就是欣賞德小的學術和校風. 姊姊亦有參加最近的家長簡介會, 聽後她和同班家長都有擔心, 怕學術水平調低且發展路向不清晰. 在簡介會中, 也有家長提及IB問題.    純是本人得知的情況及感受, 不喜勿插!

回覆:chicken 的帖子

But what the primary school proposes is the same of what the secondary principal and vice principal say.

回覆:chicken 的帖子

據我了解wkf要學生有other learning experiences,上午上堂,下午課外活動;gh是全攻上課,而且那次簡介會是增潤,不是改動學校mission,加pth時數根本不會拉低學術啩,你會否過慮?當然校方有說明會當然想大家先了解再feedback,我個人認為你可feedback給校方,我個人覺得某些方向可微調

回覆:GHcat 的帖子

我都唔清楚喎,只是睇過嗰個post,覺得可以參考一吓啫.

回覆:德望 和 SFA 點選擇?

我揀德望

回覆:德望 和 SFA 點選擇

好simple,樓主可以比較下sfa vs gh p1書單,你會有發現!

回覆:MGPAPA 的帖子

GH of course

it is time to discuss this topic again

回覆:apple8356 的帖子

GH 校舍大d ,學習環境好

apple8356  seems a good reason  發表於 13-11-21 17:40

回覆:wtskina 的帖子

GH , 學術差不多, 升上差不多,德行品格, GH is better

引用:請大家比D意見,+謝謝!

原帖由 shuaimei 於 13-07-20 發表
請大家比D意見, 謝謝!
想知最後樓主的決定?

回覆:Mabello6 的帖子

好似SFA

apple8356  你又知?  聽朋友講?  發表於 13-11-22 20:51

醒目開學勳章

回覆:德望 和 SFA 點選擇

功課量是否考慮因素?sfa功課少好多。

讀SFA,六年後咪又係會去考德中

apple8356  如六年後考女拔,SFA 及德小,機會是否均等?  發表於 13-11-22 14:12

引用:功課量是否考慮因素?sfa功課少好多。 +

德望啦, 校舍大好多, 課外活動都多好多, 不用死讀書!
大女今年升GOOD HOPE 小一,  外來生, 以前多唔多唔知, 但聽老師講課程改革中, 依家功課不多喎, 好似昨天就得3 樣, 她那那臨做完就走左去同阿妹玩.

我見其他有D名的學校已經又測驗又完來已經考完第一次考, 聽到我都嚇唬左,  

我大女讀德望開學都依家都未測驗, btw 我認為是好事, 其實得6歲人剛入1小學一年班, 一齊適應中,駛乜么咁快考試測驗呢?  德望第一次試要過埋聖誕至考,  大女讀得好開心, 學到好多野, 校園舒適,  呢到BK D 人就個個都話佢多功課大壓力, 攪到我都有D 唔明.

noella    發表於 13-11-22 14:07

我囡囡都有GH 同SFA offer, 都煩惱中, 其實都偏向GH, 但擔心課程改革後程度淺左同太hea!

apple8356  如讀SFA,六年後會否考德中?   如果怕淺,你自己在家中教小朋友中學D野咪得囉,haha...  發表於 13-11-22 14:09
‹ 上一主題|下一主題