用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 6歲的英文閲讀能力
樓主: Cathy.Leung
go

6歲的英文閲讀能力 [複製鏈接]

引用:回復+shadeslayer+的帖子 見到囝囝進步我

原帖由 lillymarie 於 13-07-25 發表
回復 shadeslayer 的帖子

見到囝囝進步我好開心架!我想講係,好似我囝囝咁既case, 初初還是要逼少少,起 ...
對。

迫,有時係一種手段。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-7-25 19:51
既然你唔肯諗花朵是如何培養的,我話你知。

我認為,把花的種子放在在山邊,沒人理,這不是培養,是自生自 ...
thx 你話我知花朵是如何培養的.....
但用培養花朵這思想在孩子的成長過程我是認同的.....問題"現在放這思想在閱讀。和其他興趣。" 我就不敢認同.......

就用閱讀興趣做例子討論一下吧......
要培養孩子的閱讀興趣, 你講既放在"溫室嚴格控制,這便是「培養」。" 這就是我不認同的......或者你或很多網友的孩子都是這樣培養出閱讀興趣的, 但我仍想問是否孩子本身已經擁有一定程度的閱讀興趣, 所以你的「培養」只是水到渠成而已呢?假如一直都冇水到, 條渠做得幾靚,遲早都會打回原狀.......

其實興趣究竟有冇得培養既呢?<------其實你的"花朵是如何培養的", 還是沒有解答到.......如果興趣真的可以培養的, 那我們應該可以根據父母自己的意願自由地培養出音樂家,畫家, 科學家........

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-7-25+19:51+

原帖由 samuel89 於 13-07-26 發表
thx 你話我知花朵是如何培養的.....
但用培養花朵這思想在孩子的成長過程我是認同的.....問題"現在放這思想 ...
其實我用培養花朵的例子,己經曲缐答咗你培養閱讀的問題,只不過你不能用這例子幫助你思考而已。有時間才詳細解釋。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-7-26 13:43
其實我用培養花朵的例子,己經曲缐答咗你培養閱讀的問題,只不過你不能用這例子幫助你思考而已。有時間才詳 ...

可能我習慣直接思維問題, 對別人曲缐思維真的無助我思考......

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-7-26+13:43+

原帖由 samuel89 於 13-07-27 發表
可能我習慣直接思維問題, 對別人曲缐思維真的無助我思考......
由我寫到咁白的培養花朵例子也不能 draw parallel with 培養閱讀,呢D唔係叫直接思考。

shadeslayer 發表於 13-7-27 13:31
由我寫到咁白的培養花朵例子也不能 draw parallel with 培養閱讀,呢D唔係叫直接思考。
  ...

不要離題太遠了, 還請還原基本步直接回答番問題吧,thx!

其實興趣究竟有冇得培養既呢?<------其實你的"花朵是如何培養的", 還是沒有解答到.......如果興趣真的可以培養的, 那我們應該可以根據父母自己的意願自由地培養出音樂家,畫家, 科學家........

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-7-27+13:31+

原帖由 samuel89 於 13-07-27 發表
不要離題太遠了, 還請還原基本步直接回答番問題吧,thx!

其實興趣究竟有冇得培養既呢? ...

我咪答左你興趣係有得培養。培養係 action,做一點東西。除了邏輯和數學外,同樣的 action, 可以有不同結果。
無所謂,我諗看這題目的人只有你一個不明白。如果有其他人要求,我會解釋。但為你一個,我不會了。

shadeslayer 發表於 13-7-27 13:51
我咪答左你興趣係有得培養。培養係 action,做一點東西。除了邏輯和數學外,同樣的 action, 可以有不同結 ...

ok, 你明解可以了, 你可以不用解釋了......

回覆:samuel89 的帖子

我仔每日讀一本stage5;我讀一本stage6比佢聽

Chucherry1234 發表於 13-7-29 07:51
我仔每日讀一本stage5;我讀一本stage6比佢聽
我覺得最重要你仔有興趣,唔會覺得厭煩就ok啦.......老實講我自己系阿仔細個果陣冇耐性甘做, 但細仔小五果陣, 大仔借左本天龍八部回家, 佢就開始自己去圖書館借金庸d小說, 升中前已經睇晒, 而家成日沈迷用手機網上睇書, 我千方百計勸阻都冇用, 希望佢睇多d英文書, 溫多左課本都冇效, ......如果閱讀興趣可以培養既話, 點解我需要用到勸阻細仔都冇用, 反而鼓勵大仔睇多d書亦冇效????

回覆:Chucherry1234 的帖子

請問小朋友幾大?

回復 samuel89 的帖子

講開閱讀興趣培養一事,我也有感而發。

從我女經歷來看,興趣確實是可以培養的。

我們自阿女2歲多些開始伴讀講故仔,晚晚進行,基本無斷過(在此聲明一下,我們講故事是很輕鬆的,從不會講完故仔后會考阿女裏面的內容之類的)。家中買不少各式童書,也不時帶阿女去圖書館借書。只不過一直以來,阿女對閱讀都是可有可無,并沒有什麽強烈動機會在閑時自己搵書看。所以我一度都很氣餒,點解用心培養左差不多5年都好似未真正建立女兒對閱讀的興趣呢!

但是又好神奇,今年初買了一套“丁丁歷險記”,阿女開始愛不釋手,不時會自己睇到捧腹大笑。我也會試下給她看一些網上故事,堅持帶她每周光顧圖書館。此外有次去書局她自己看中了一本恐龍百科,自此就成日看一些恐龍書。暑假開始后她很少要求我們伴讀了,會自己自動自覺找書看。有些擺左成年無睇的書也會翻出來看。閱讀興趣真正建立了。

從我女兒情況看,有些事情是水到渠成的。沒有以前那些年的伴讀習慣以及種種嘗試鼓勵,沒有堅持不懈,未必會有今天的真正興趣的建立。不斷嘗試,不斷找適合自己子女的方法是最重要的。

samuel89  所以我認為興趣是不能培養的, 但卻可以轉化或加強.......  發表於 13-7-29 16:38

回覆:samuel89 的帖子

Hi samuel89,
So, what had you done to foster their reading habbit? Or you just “ask” them to read? Can you share what makes you think that your method did not work out?

type409 發表於 13-7-29 15:57
Hi samuel89,
So, what had you done to foster their reading habbit? Or you just “ask” them to read? ...
我認為興趣是不能培養的, 但卻可以轉化或加強.......
像我細仔因為大仔借左天龍八部, 佢自己翻閱後被金庸的小說吸引, 一口氣就睇晒成套系列, 再追睇手機新小說, 完全系佢自發, 我反而怕佢太著迷睇手機影響對眼不斷勸阻佢都冇效.......大仔閱讀就睇下停下, 完全隨興所至果類型,......當然佢地讀小學果陣,我有機會就帶佢地到圖書館,俾佢地自行在兒童圖書館睇書借書誘發佢地既閱讀興趣, 至於根據坊間書單執齊d書俾佢地閱讀或伴讀呢d培養閱讀興趣方法,我自認冇耐性做及認為如果佢地系都冇閱讀興趣, 根本就冇得培養,根本系白費工 夫.......

確實有些孩子天生喜歡閱讀,又或者稍加培養就建立對閱讀的興趣。很羨慕這些孩子呢。可惜我女兒不屬於這兩種,所以培養起來特別費力,費心思。

Ahbee02 發表於 13-7-29 16:43
確實有些孩子天生喜歡閱讀,又或者稍加培養就建立對閱讀的興趣。很羨慕這些孩子呢。可惜我女兒不屬於這兩種,所以培養起來特別費力,費心思。
相信如果你女兒找到她喜愛的書, 都會自發去閱讀, 但假如根本唔系她杯茶, 你硬要培養, 只是費力,費心思而已。

所以我強調興趣是不能培養的, 但卻可以轉化或加強.......  

回覆:6歲的英文閲讀能力

https://www.google.com.hk/search?q=培養興趣方法&client=safari&hl=en&ei=Tvv1UdKPI8P5kgXw7oCwCQ&start=10&sa=N&biw=320&bih=504

https://www.google.com.hk/search?client=safari&hl=en&biw=320&bih=504&ei=vfv1UaqaIoP2kQXrlID4Dg&q=cultivate+interest&oq=cultivate+annjnterest+&gs_l=mobile-gws-serp.1.0.0i13i30l2j0i13i5i30l3.24610.32081.0.38520.23.20.0.1.1.0.382.3389.0j8j6j2.16.0....0...1c.1.22.mobile-gws-serp..7.16.3239.y4BRTa0QIIw

samuel89  google.一下&quot;培養興趣方法&quot; 就叫理據  發表於 13-7-29 17:16

引用:https://www.google.com.hk/search?q=培養

原帖由 shadeslayer 於 13-07-29 發表
https://www.google.com.hk/search?q=培養興趣方法&client=safari&hl=en&ei=Tvv1UdKPI8P5kgXw7oCwCQ&start= ...
我叫你睇。因為係 google 所以唔係理據?

shadeslayer 發表於 13-7-29 17:41
我叫你睇。因為係 google 所以唔係理據?
請問google 左"培養興趣方法" 網頁, 然後遂個入去睇都叫系理據????
‹ 上一主題|下一主題