用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 6歲的英文閲讀能力
樓主: Cathy.Leung
go

6歲的英文閲讀能力 [複製鏈接]

wolverine 發表於 13-8-3 13:24
要討論一個理論是否正確,當然只應用理性角度去考慮,而不應加入非理感覺或感受,所以 應分清楚,這不叫以 ...
我系質疑你#112 的 social science之理論本身是不合理,我明你講social science:
//social science範疇,所以學術上公認的論證方法必定適用,因此,在統計學下有足夠的correlation ,便能足以證明//
但你甘做系學術上公認的理性, 可以將我所涉及的人生經驗"毫無疑問歸入social sciense範疇" 而否定,........但就不能完全冇疑問甘去解釋"江山易改,品性難移" 或 可以將某人對某興趣完全冇興趣都能夠培養之成為有興趣的.........呢2個問題你只能用學術上把它們撇清, 但太理性了,難以令人信服....

wolverine 發表於 13-8-3 15:13
其實我已重覆又重覆地解釋給你聽,你不明白或不認同我真的無話可說。

你的人生經驗只是少數的差異,不能 ...
明白但不認同.......

/////學術上根本就是容 許有差異或exceptional case而不會因此而失去合理的說服力。///

如果你早說"是容 許"而不是說提出或執著於差異或exceptional case是不理性和不能否定理論的正確性。......相信我都冇異議的.......因為學術上容 許有差異或exceptional case, 絕不能就這些差異是不理性吧.....

引用:Quote:wolverine+發表於+13-8-3+13:24+要討

原帖由 samuel89 於 13-08-03 發表
我系質疑你#112 的 social science之理論本身是不合理,我明你講social science:
//social science範疇,所 ...
呢2個問題你只能用學術上把它們撇清, 但太理性了,難以令人信服....

Xxxxxx

理性,即理智,道理,思考。「太理性了,難以令人信服....」即「太有道理,太理智,難以令人信服⋯」。

「以理服人」,在你心中是錯的?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-8-3 16:17
理性,即理智,道理,思考。「太理性了,難以令人信服....」即「太有道理,太理智,難以令人信服⋯」。

「以理服人」,在你心中是錯的?
你去到太盡了..........我只系想wolverine唔好全部都系單一理性, 容不下少許感性.......記住一下太極圖既魚眼而已......世間事唔系下下都要分對錯卦.......

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-8-3+16:17+理

原帖由 samuel89 於 13-08-03 發表
你去到太盡了..........我只系想wolverine唔好全部都系單一理性, 容不下少許感性.......記住一下太極圖既魚 ...
你去到太盡了..........我只系想wolverine唔好全部都系單一理性, 容不下少許感性.......記住一下太極圖既魚眼而已......世間事唔系下下都要分對錯卦.......

Xxxxxxxxx

又完全捉錯用神,我不是下下都要分對錯卦,而係我真的想了一想你的「太理性,我不服」的說話可能是甚麼意思。從來都是以理才可服人,你偏不服,又不解釋,咁係咩意思呢?到現在你也不澄清,只說我去得盡,又係咩意思呢?

人誰無錯,但你我文字上的誤會特別多。因為我是一個常思考網友文章意思的人,望學到點滴。你有一個意思,想清楚才講,會減少彼此誤會。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

以上的家長講到培養閱讀是很專門。其實辦法只有一個而又最簡單.........................由小培讀就可以了。
本人經驗所得就是「潛移默化」︰由BB0歲開始, 多點行書局、圖書館。甚麼書都可能買,只要小朋友有興趣的,都一定會買。現在,成屋都係書,房又有,廳又有,連廁所都有。家中一大(小學)一小(仍是BB),平時最愛看書,BB有時會自己睇,有時會拎本書叫的讀俾佢聽。

skmibb 發表於 13-8-4 10:56
以上的家長講到培養閱讀是很專門。其實辦法只有一個而又最簡單.........................由小培讀就可以了。
本人經驗所得就是「潛移默化」︰由BB0歲開始, 多點行書局、圖書館。甚麼書都可能買,只要小朋友有興趣的,都一定會買。現在,成屋都係書,房又有,廳又有,連廁所都有。家中一大(小學)一小(仍是BB),平時最愛看書,BB有時會自己睇,有時會拎本書叫的讀俾佢聽。
多謝你的分享,你們一家好sweet,我都認識相似的家庭。我覺得專門與簡單,沒有那個更好,因人而異,各施各法,好似我咁,書係買來擺,失敗!我沒有甚麽心得和不懂專業方法,只相信天份和專注,天份無得揀,認命,而時代不同又有太多東西令人分心,如果小朋友欠專注力,家長怎樣培養閱讀,還不是事倍功半嗎。哈哈
1   2   3   6  8

回復 redkoni 的帖子

哈哈!我本身都不是愛閱讀之人,不過為了小朋友,無辦法。
就我經驗所得,要語文能力好,最好辦法莫過於睇書,從小培養語感,一定是不二之法。其次,出街食飯時,一定有幾本書在手,當小朋友悶時,就攞出嚟睇,好過一人一本IPAD,再唔係就帶定顏色筆畫畫。
另外,通常臨瞓前,爸爸負責講故事、伴讀,原先讀俾大果個聽,細果個又會跟住要聽埋一份。
還有,去過好多商場,書店係一定會去的地方。好多時都會買書,反而玩具不會成日買。小兒可以係書店睇兩個鐘都嫌不夠時間。(重點係小兒仲未認識好多生字,現階段都係睇緊level 1-2嘅英文讀物)

eviepa  有咁嘅家長,孩子幸福。  發表於 13-8-5 16:55

skmibb 發表於 13-8-5 00:44
回復 redkoni 的帖子

哈哈!我本身都不是愛閱讀之人,不過為了小朋友,無辦法。
就我經驗所得,要語文能力好,最好辦法莫過於睇書,從小培養語感,一定是不二之法。其次,出街食飯時,一定有幾本書在手,當小朋友悶時,就攞出嚟睇,好過一人一本IPAD,再唔係就帶定顏色筆畫畫。
另外,通常臨瞓前,爸爸負責講故事、伴讀,原先讀俾大果個聽,細果個又會跟住要聽埋一份。
還有,去過好多商場,書店係一定會去的地方。好多時都會買書,反而玩具不會成日買。小兒可以係書店睇兩個鐘都嫌不夠時間。(重點係小兒仲未認識好多生字,現階段都係睇緊level 1-2嘅英文讀物)
真是苦心,有錢請專家不一定更好,能夠寄學習於生活,一點一滴,既實在又溫馨,抵讚!孩子們會感受到的父母的心機,相信不會辜負家長的期望。
1   2   3   6  8

wolverine 發表於 13-8-3 18:38
看清楚我的說法,我是話堅持執著那些差異而因存在那些差異而拒絕承認那理論的正確性才是非理性。 ...

亦都請看清楚我的說法,我是堅持執著那些差異, 但我並不是非理性, 而我沒有因存在那些差異而拒絕承認那理論的正確性或質疑你的認同, 但我拒絕承認那理論......

或者我用圓周率 π 來說明一下.....
那理論可以說就是大家公認π=3.1416,  大家亦知道冇可能求得盡這個π(等於那理論不執著那些差異), 但仍舊有唔少人繼續去不斷探求3.1415之後的數值, 你唔可以話佢地不理性吧, 但你絕對可以話佢地有d"多餘"....

以上有兩位家長不斷的爭辯是無謂的。
閱讀能力最好是由小培養,成為一種習慣。好的閱讀能力對我來說是重要過考最甚麼甚麼級數的乜試物試。考試是死的,喜愛閱讀就是一身一世的,終身受用。透過閱讀可以引發思考、想像,這正是現今小朋友缺乏的。所以我堅持書就可以任買,玩具就不可以常常買,甚至聲稱一些可以提高英語能力的書籍、教材,我都不會買。因為,閱讀就是一件很自然的事,如果不是發自內心,又何來可以持久呢!

shadeslayer 發表於 13-8-4 00:07
「太理性,我不服」的說話可能是甚麼意思。從來都是以理才可服人,你偏不服,又不解釋,咁係咩意思呢?到現在你也不澄清,只說我去得盡,又係咩意思呢?
以理才可服人,你偏不服<-------我冇講過wolverine既理論唔合理, 亦都冇講過個理論結果唔合理, ....
我質疑個理論本身系單一理性, 容不下少許感性, 但就反被wolverine指我不理性,不合理.......wolverine意思系理論本身都已經容許左差異, 我仍執著差異是不理性,不合理, 但我堅持的系理論只系理論, 不是定律(定律本身都可以被新發現推翻), 何況理論本身已經容許左差異, 誰人可以擔保該理論何時會被該差異推翻呢?.......

人誰無錯,但你我文字上的誤會特別多。因為我是一個常思考網友文章意思的人,望學到點滴。你有一個意思,想清楚才講,會減少彼此誤會。<----網上討論, 我冇可能將我想的完全在文字上表達出來, 如你自己說"我是一個常思考網友文章意思的人", 我承認我寫的可能同我思考的跳左唔少步, 有時系我"懶",以為網友會明白,所以慳得就慳,有時之前講過就唔重覆,不過我敢說我的言論還是一貫性的及真心直說的, 或者你回睇番前文, 應該可以減少彼此誤會的。

引用:以上有兩位家長不斷的爭辯是無謂的。閱讀能

原帖由 skmibb 於 13-08-05 發表
以上有兩位家長不斷的爭辯是無謂的。
閱讀能力最好是由小培養,成為一種習慣。好的閱讀能力對我來說是重要 ...
爭辯,是在於閱讀興趣可不可以後天培養,定係與生俱來的。

如果是與生俱來的,咁乜都唔做的老子思想家長就覺得自己是走「精面」,因為有興趣的,就會讀。孩子不讀,是與生俱來,不是家長的問題,令自己好過點。

‹ 上一主題|下一主題