用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望, 沙田官立小學點選好???
go

德望, 沙田官立小學點選好??? [複製鏈接]

真心想聽一聽大家的意見!! 謝謝~~
   0    0    0    0

回覆:德望, 沙田官立小學點選好???

Good hope for sure if the location and $ are not a matter!

点解呢??? 沙官好差咩??

兩間好唔同,要考慮的因素包括地點、學費、有冇弟妹跟尾。如果是獨生女又應付到學費並唔介意6點幾就要上校車的話就GS啦!

引用:点解呢???+沙官好差咩??

原帖由 WJoyce 於 13-07-20 發表
更正:GH

兩間好唔同?? 私校與津小.....或是教學方式???可講多一点点嗎???

沙官是派位,點都會有些有問題的同學抽中入去(如學障等),但GH要in,一定冇呢d問題學生!你唔介意個女要同融合生做同學就沙官

多謝意見!!

引用:Quote:原帖由+WJoyce+於+13-07-20+發表点解

原帖由 ktgps 於 13-07-20 發表
沙官是派位,點都會有些有問題的同學抽中入去(如學障等),但GH要in,一定冇呢d問題學生!你唔介意個女要同 ...
如果只是因為「怕」有學障童要融合教育而選那間學校未免太片面了。
任何一間學校都會有唔同類型嘅學生,也有問題學生,也有人考第尾,直資私校收生又不一定只是靠面試,只要比得起學費,都有機會入讀⋯

最緊要明白及本身家長認同學校教育理念,私校在選擇課程上自由度大,津貼官立基本上要跟足教育處指引,還有本身居住地方,對小朋友來說是否方便,好似在BK都有提過天水圍出去九龍塘要坐兩小時校車每程,每日來回的士深井去大埔國際學校,也有這學校因為學生住得太散而校車下年度不再提供服務,學校要再找校車公司及更改返放學時間來遷就新校車公司⋯⋯

GH 本身有好多設施,課外活動多,家長不太需要往外找其他活動。官立免學費,有可能要找些活動。還有GH小想一條龍上中學,如果真的話,到時你便不用再煩了。

除左學費之外,諗唔到理由唔揀GH。GH要面對的問題,其他學校一樣要面對,而事實係GH的學術水平,校風,學生品行等等都一直保持在極良好的程度。

引用:Quote:原帖由+WJoyce+於+13-07-20+發表点解

原帖由 ktgps 於 13-07-20 發表
沙官是派位,點都會有些有問題的同學抽中入去(如學障等),但GH要in,一定冇呢d問題學生!你唔介意個女要同 ...
如果學生係GH 小一先發現有學障,GH 係唔係會趕個學生出校???

引用:Quote:原帖由+ktgps+於+13-07-20+發表沙官

原帖由 samchan2179 於 13-07-20 發表
如果學生係GH 小一先發現有學障,GH 係唔係會趕個學生出校???
唔好講到趕唔趕出校先,如果小孩因學障問題,入到根本跟唔上的話,我是家長我則不會勉強囉,反問,人到唔趕你出校,你自己會點處理?

如果人家答沙官你又會否問“德望好差咩??“

我家住沙田, 就係聽到朋友講沙官平, 靚, 正!! 点解唔讀!
要出九龍讀德望!! 又遠又要交學費, 又要早返學, 而且是大班!!
所以十分煩腦!!
想聽多小小大家的意見!
謝謝!

我識個朋友有個獨生孑抽到沙官都係唔讀,最後讀九龍塘私校~~
每個人想法不同,隨心所欲吧!

回覆:WJoyce 的帖子

沙中比沙小出名。
但沙田來講,近年都係講曾記, 呂記多。
仲有沙小只有四分一升上沙中。

引用:我家住沙田,+就係聽到朋友講沙官平,+靚,+正

原帖由 WJoyce 於 13-07-21 發表
我家住沙田, 就係聽到朋友講沙官平, 靚, 正!! 点解唔讀!
要出九龍讀德望!! 又遠又要交學費, 又要早返學, 而 ...
既然你心中已有答案,何必煩惱?那就沙官吧!快把德望個位放出來,我識有德幼的女生一直waiting,就是等有位call waiting!

引用:Quote:原帖由+WJoyce+於+13-07-21+發表我家

原帖由 ktgps 於 13-07-21 發表
既然你心中已有答案,何必煩惱?那就沙官吧!快把德望個位放出來,我識有德幼的女生一直waiting,就是等有位 ...
同意,其實樓主心裡有答案,但又唔捨得。

不過一條龍上band 1A中學都唔選,真係人各有志。

如果唔考慮遠近,我會選GH

回覆:德望, 沙田官立小學點選好

德望必定 學校課程 學生質素 都比較好…

‹ 上一主題|下一主題