用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請 尊重本人意願, 討論完結
樓主: like_travel
go

請 尊重本人意願, 討論完結 [複製鏈接]

好多谢大家的分享!

由於我囡剛入左心儀中學,來年學琴的時間將減少,想她盡快完成以后就不再研究琴藝了!

老师每上一級都加學费,所以打算直接學八級。

錢同時間都是跳級的原因。 thx !

醒目開學勳章 王國長老

引用:好多谢大家的分享!+由於我囡剛入左心儀中

原帖由 like_travel 於 13-07-20 發表
好多谢大家的分享!

由於我囡剛入左心儀中學,來年學琴的時間將減少,想她盡快完成以后就不再研究琴藝了 ...
盡快完成不再研究琴藝咪就係琴老師最吾希望見到啦。所以我由得個女慢慢考,我希望佢enjoy學

引用:Quote:原帖由+like_travel+於+13-07-20+發

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-20 發表
盡快完成不再研究琴藝咪就係琴老師最吾希望見到啦。所以我由得個女慢慢考,我希望佢enjoy學

...
就是我女吾enjoy , 練精學懶,完成就happy ending

Fayme  我個都係唔enjoy,叫做有始有終,盡快完成佢算了,將來她有興趣再算了  發表於 13-7-22 15:58
圖書寶寶  同我個女一樣, 只想盡快完成就算。  發表於 13-7-20 21:11

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-07-20+

就是我女吾enjoy , 練精學懶,完成就happy ending
如果係咁,做咩仲要考級?

冬日勳章 醒目開學勳章

like_travel 發表於 13-7-20 17:01
好多谢大家的分享!

由於我囡剛入左心儀中學,來年學琴的時間將減少,想她盡快完成以后就不再研究琴藝了 ...
你打算學完8級就完成?我仔早2年都完成了 8級,但現在學梗文憑9 級,
其實如果要學條路仲好長

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-07-20+

我明,我仔也是六级,其實他不是太有興趣,但既然花了多年时间学,我和他也覺得完成八级试好像给自己作了一个交代,像畢業证明~~当然学無止境,不過孩子如不打算锻練精湛造艺以去教琴,则随自己喜歡如何考也没什麼问题吧

like_travel  well said cannot agree more   發表於 13-7-22 11:41

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+oscarmama+於+13-07-20+發表

原帖由 Heidi媽 於 13-07-20 發表
丁即係distinction :)
我女係4,6,8
啊,你女有天份呀麻

我女甘笨又不練琴,都是3.5.8甘
係估不到最有天份既反而不學,我果個又笨又懶的還係樹撐住要考演奏級,我依家等緊佢有朝一日同我講不夠時間,不學住

yanyan-mummy 發表於 13-7-20 22:17
你打算學完8級就完成?我仔早2年都完成了級,在學梗文憑9 級,
其實如果要學條路仲
……

完成了八級、或演奏級算是mission achieved.  我囡還有更重要的mission 要花更多的時間學習.

回覆:鋼琴六級丁左直接學八級

我女都係3,5,8。

我女琴老師話要睇每個學生特質去決定。有d學生鍾意挑戰,考試可以令佢有目標前進。有d學生唔鍾意,嫌練考試pieces悶,好似我女咁,就會考疏d。老師話寧願彈多d歌等佢享受音樂,唔想為左考試而考試,只練考琴pieces就算考到8級但技巧知識可能未達標的。

不過每人都唔同,自己覺得ok便可以了,真係唔鍾意又好難勉強繼續學落去既。

引用:我女都係3,5,8。 我女琴老師話要睇每個

原帖由 YuYuMother 於 13-07-21 發表
我女都係3,5,8。

我女琴老師話要睇每個學生特質去決定。有d學生鍾意挑戰,考試可以令佢有目標前 ...
Well said.

引用:Quote:原帖由+Heidi媽+於+13-07-20+發表丁

Heidi媽 發表於 13-7-22 09:07
hey, 我女讀書不叻, 要放多些時間, 上了中學不太夠時間練習這樣強行學下去沒有意思呢!
我就絕對不會為cert ...

Quote longlokma :

我和孩子也覺得完成八级试好像给自己作了一个交代,像畢業证明~~当然学無止境,不過孩子如不打算锻練精湛造艺以去教琴,则随自己喜歡如何考也没什麼问题吧

一個成功的人要懂分配時間, 以目前中一/中二的人生階段應以讀書為重, 我囡囡還要操水, 又要番Cadet, 她的時間表已好忙!

之前放棄了一間D1 (學界游泳組別) 學校的offer, 如在這學校讀書, 當時就打算放棄游泳操水 (因女兒能力不及), 現在於D2學校讀書,

又要繼續操水. 人生充滿了選擇, 也要懂得放棄, 不可能樣樣皆精 !

Yanamami    發表於 13-7-23 19:48

請問家長們,如果將來不是教琴的話,你們的孩子到了8級,是否大多數都停了?

引用:請問家長們,如果將來不是教琴的話,你們的

簽名被屏蔽

回覆:JuiceMum 的帖子

引用:+本帖最後由+like_travel+於+13-7-22+11:58

原帖由 like_travel 於 13-07-22 發表
其實我也為著小兒學習鋼琴的事情苦腦。小兒暑假後升中。升中後科目多了,擔心學業應付不來。
小兒自四歲起學習鋼琴,至今已約七年,可是只考了五級,皆因老師不大喜歡考試,他認為要多接觸各時期的樂曲。而且要考獲distiction才滿意。我當然明白亦理解。可是眼見身邊的同學,一年考一級,很多已考獲七、八級。自己心裏有點不是味兒。自問兒子比同學勤力,每天彈個多小時,真是擔心升中後會沒時間彈琴避迫放棄。

(註:因為學琴太昂貴,要$500一堂,如果拖慢來學,只上堂,但又缺乏時間練習就真是肉痛)

回復 gardenia_kw 的帖子

如果小朋友冇時間練, 或疏於練琴, 就無謂再學落去喇,
係興趣, 幾時學都唔遲, 將來大個出來做野, 話唔定會重拾興趣.
到時自己交學費, 學成點佢緊張過我地父母添.
‹ 上一主題|下一主題