用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 邊到買長笛平D呀?
go

邊到買長笛平D呀? [複製鏈接]

如題:今日係黃大仙商場見到一支長笛要$2900好貴呀!

想睇吓邊到會平D,格吓價先????
   2    0    0    0

回覆:samuelsixleung 的帖子

某琴行(幾出名)參加長笛暑期班(好似$1800/8堂),送長笛,當然送果支一定係cheap野,但初學應該ok

買長笛想經濟一點,我建議你可考慮買二手知名牌子,如yamaha,jupiter,約$1400-1700買樂器真的不要貪便宜,因為劣等的樂器會直接影響初學者學習,得不償失~
(本人是一名管樂老師)

回覆:邊到買長笛平D呀

我仔都有學長笛,學咗四年,我開頭都係比平價笛佢用,又試過去柏斯買,平笛係好易壞,一年唔洗就壞幾次,但整就好貴,整個時間又長,係嘥錢,最後都買咗枝Yamaha, 大約四仟,model好似係211,通利買有兩年保養,用咗差唔多三年,淨係最近試過鬆咗粒螺絲,亞sir幫佢上返實

醒目開學勳章 王國長老

回覆:邊到買長笛平D呀?

咁Y記幾時都有價有市既。維修好鬼貴,我屋企有枝211,十年前買落。上年個仔學拎返出黎用,吹吹下發現有d音吾出,一整$800

我小朋友學小提琴,買琴老師都會推薦同學去凱聲琴行、粵華琴行,兩間歷史都算耐,我覺得佢地都老實,不過都幾年前嘅事。而且管樂樂器真係唔知,最好用者自己親自試下,同埋叫多個選擇問下價錢,唔知幫唔幫到你

唔該晒各位!
要間間睇吓!我上網見柏斯有美國牌子,而通利只賣YAMAHA,唔知學校代買個種係點?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:邊到買長笛平D呀?

學樓上話齋,兩大牌子yamaha同jupiter。其他一係太pro,一係太爛,香港吾多人識,放二手有難度

引用:如題:今日係黃大仙商場見到一支長笛要$2900

原帖由 samuelsixleung 於 13-07-19 發表
如題:今日係黃大仙商場見到一支長笛要$2900好貴呀!

想睇吓邊到會平D,格吓價先????

其實$2900支笛係平,唔係貴。再平,真係比你都唔好買。不過,初學平平地就好,唔識裝拆幾下支笛就要維修。

問下笛老師,通常佢地買野有少少discount。萬元價位的笛佢地可以平千多元買到,但二三千的有多少水位我唔清楚。

‹ 上一主題|下一主題