用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 頑強的小朋友
go

頑強的小朋友 [複製鏈接]

各位,請指教:怎樣對付軟皮蛇、叫極無反應,成日借聾耳陳隻耳的小朋友呢?

3    0    1    0

如所有温和講道理嘅方式都唔生效,咁無可避免要採用適度嘅嚴厲警告甚至體罰

回覆:科學 的帖子

温和與嚴峻態度都試過,連老師駡都唔怕,態度照舊

試下唔理佢,佢要乜唔比乜,每日早午晚飯,大人食完就收。

等待機會到佢叫你時就以耳還耳,跟著問返佢係米會唔開心,咁佢不應爸媽,爸媽會不會不開心,但記住用溫柔的語氣講。

最難教既小朋友就是這種, 細既還有得教, 需要嚴格則行規則, 類似寄宿學校咁..但需要極大耐性和毅力, 如小五後都比較難, 因為這習慣並非一朝一夕練成.

科學 發表於 13-7-19 14:23
如所有温和講道理嘅方式都唔生效,咁無可避免要採用適度嘅嚴厲警告甚至體罰 ...

呢樣要小心用,因為我認識一些軟皮蛇的孩子,他們變成這樣是因為之前被人炳得太多,已失去自信,並認為無論如何努力也不會得到認同,因此放棄!我反而認為應多加鼓勵及認同,將大目標轉為多項簡單的細目標,讓孩子較易達成,慢慢地重新建立自信,引發他的學習興趣!用這方法的話,不能操之過急,要慢慢來。

** 體罰在香港是犯法的,我想最好還是不要教唆別人體罰。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

http://enews.url.com.tw/education/71540

看看這篇文章,或許會有啟發。

jc2009  睇唔到條link  發表於 13-8-8 16:39
Pizza1234    發表於 13-7-20 12:17
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 happy_lavender 的帖子

多謝提醒

回覆:ricchlosc 的帖子

試過了,佢硬頸到肚餓都唔wat 服

回覆:MrBeast 的帖子

也試過了,他說不介意亦無不開心

回覆:rayrayBB 的帖子

如果試過硬功,不如試吓軟功。有些人是受軟唔受硬。
軟功不是處處滿足他的要求,也只是提供基本需要。但態度平和堅定地指出他的不是。自己盛怒畤一定要找個地方自己先冷靜一下。

其實你緊張他也是因為愛他。可以試下不同方法。每個人都很獨特,所以也有不同相處方式。

有時小朋友做些反叛行為,可能覺得自己可以控制父母情緒。也可能是求救的訊息。有些事小朋友不知道怎樣表達,只有用不當行為吸引父母注意。

咁有有同佢睇過心理醫生?及早找出問題所在,對証下藥吧!

引用:也試過了,他說不介意亦無不開心 +

原帖由 rayrayBB 於 13-07-20 發表
他年紀是?

引用:也試過了,他說不介意亦無不開心 +

原帖由 rayrayBB 於 13-07-20 發表
他年紀是?

什麽年紀,咁無慾無求?係咪太寵,佢未出聲,全部佢想要嘅嘢已有齊?

回覆:CL0214 的帖子

佢六嵗。軟硬都試過(除了體罰)駡又有,講道理又有,唔比佢玩佢又攤喺度發夢。大部份老師嘅評語係:佢好聰明,乜都知,聽到哂但唔做,豬油膏咁,推十下先行一步,上堂坐二十分鐘一隻字都無寫,做每件事郡慢十拍。今年升小一啦,大家可以教我點做?

978212  有啲小朋友天生性格比較硬,我仔學樂器個度有一個,讀私校,日日唔做功課,老師軟硬都冇用,激死阿媽  發表於 13-7-20 19:42
Anniemun  似寵壞了。從守規矩着手,你可到圖書館借一些有關教育孩子的書參考一F方法。  發表於 13-7-20 12:36
Pizza1234    發表於 13-7-20 12:17

回覆:頑強的小朋友

我都覺得鼓勵好D,越罵越衰,佢會向負面方向走。

6yrs old 點都會有一些野靠大人瓜? 咁到時就叫佢做好佢要做的先,做左就讚下,同埋佢最鍾意的就一定係做得好先有,仲要係然遲。

不過lei d soft skills 其實做得好不易的,還要家人配合。

回覆:頑強的小朋友

軟功唔得試下喊,我一喊我仔會喊,跟住會屈服咩脾氣都冇哂,我再開始講道理,佢似綿羊咁什麼都點頭

jc2009  good idea  發表於 13-8-8 16:40
‹ 上一主題|下一主題