用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才同福建小學邊間好D?
樓主: fa01
go

優才同福建小學邊間好D?   [複製鏈接]

baba987 發表於 13-7-27 20:05
中兄,讚學校讚到成為宇宙最強!
唔知以為係校長呀!
我都想我係校長!!!

baba987 發表於 13-7-27 20:05
中兄,讚學校讚到成為宇宙最強!
唔知以為係校長呀!
祈望各位理性討論問題,有唔同意見,就據理力爭;淨係講d誨氣說話,以及抹黑別人,唔係正確嘅做法。

引用:Quote:baba987+發表於+13-7-27+20:05+中兄

原帖由 中天英 於 13-07-27 發表
祈望各位理性討論問題,有唔同意見,就據理力爭;淨係講d誨氣說話,以及抹黑別人,唔係正確嘅做法。 ...
唔覺你理性討論、枱高自己學校去抹黑人地,一開始已話自己學校成績好人地幾個身位!唉!

兩間都各有長短,𣎴需要抹黑別人間學校而令自我感覺良好,只有適唔適合自己的小朋友,樓主不如睇清楚學校的敎學理念及去學校網站睇學校歷史及往績仲好,因為有些人的評價而非客觀

回復 中天英 的帖子

GT has a very impressive DSE results this year. No one can argue. However it may be premature to say it is a Band 1A school.
GT's students average performance (above 4) is really good but we don't know how many super top scorers (i.e. students got a few 5**) are there in the school. Some traditional Band 1A schools may have their student average results deteriorated a little bit in the first two years of DSE but their graduates are still dominating competitive university subjects like Global Business, Medicine and Law.

Just my two cents.

醒目開學勳章

terryhau 發表於 13-7-27 22:33
唔覺你理性討論、枱高自己學校去抹黑人地,一開始已話自己學校成績好人地幾個身位!唉!

...
Agree, 咪係囉,竟然仲可以無件事倒轉叫人理性討論,佩服。呢個post我唔見福小家長抹黑人。

terryhau 發表於 13-7-27 22:33

...

優才確成績有大進步, 才會有優才家長沾沾自喜又自滿地講幾個身位的說話, 知人人讀書著重成績, 但不要忘記品德才重要, 將來在社會工作不是看你有幾多個5 or 5**的

引用:Quote:terryhau+發表於+13-7-27+22:33+唔覺

原帖由 mo1688 於 13-07-27 發表
優才確成績有大進步, 才會有優才家長沾沾自喜又自滿地講幾個身位的說話, 知人人讀書著重成績, 但不要忘記 ...
講起將來出來社會,不如講下點解我揀福小或福小揀小兒。我以前讀傳統band1英中,所有課堂都是英文講課,英文都ok, 但即使ok,都只是聽寫看,不包括講,以前上堂老師講英文,我地係可以中文答的,即使上大學九乘九用英文,有些東西是追不回的,出來做野,眼見top的都是英文lok lok 聲,native的,他們都是外国留學回來的,自問人地叫我上台give a professional speech, 我都無信心。所以仔仔我從小便安排他上net lesson.但一星期一堂三百元的,又點?仔仔现拿小一課本可讀灑大部分英文,但我用英文同佢交談,真叫人失望!另外我相信除了英文外,將來普通話對仔仔工作會同英文一樣重要,所以仔仔四歲己上私人普通話堂。可能咁福小肯收我個仔。福小除中文全部都是英語授課,小一小二會全是net教授,有雙語老師協助!上堂大部份時間只可說英文或普通話,在我家附近没更好的了。並且我無錢供仔仔讀国際學校,又不太喜歡無功課,完全不講分數。

回覆:優才同福建小學邊間好D

上次小一二homeroom的主任,講,叫我地不要驚訝小朋友默書串錯都有tick.她說只要那是phonetically correct 便可,如pain串了pane. She said, they will do it gradually, dont worry. 這種便是我仔仔需要的。當然我相信這只是初期的allowance!我問過讀緊的家長,是否真的,她說她個仔次次默書啱灑,答不到我。可見新一代福小學生質素很不錯呢!我想講的係我的仔需要的係鼓勵同正面的學習環境,生動的教授。希望入到去呢到會是正面的學習環境。我老公叫我不要期望過高,指語言方便,我是明白的,但都會好過我區的津校,只有較好的,没最好的!

未來都是英普主導, 學語文對答溝通和靈活運用很重要,band1的多在paper上的操練,大多是考試機器式,所以喜歡福小的home room活動式教學, 始終每日的英普教學迎接未來社會打好根基.又有傳統品德教育,多項活動drama表演,中學更有泳池運動加教學配套,多姿多采.

話說前幾日全國人大到我公司攪些手讀,他知我有個仔,問我個仔讀邊間,我無遮掩直接說,福建小學,人大話:福建現在很出名㗎!我有點適汗,打趣說,他上小學我就辛苦了。他的都是抬舉的說話,成功人事的溝通技巧,see?出來做野social and communicaton skill are super important. 出名的不需要自己說的。

引用:話說前幾日全國人大到我公司攪些手讀,他知

原帖由 魚王 於 13-07-28 發表
話說前幾日全國人大到我公司攪些手讀,他知我有個仔,問我個仔讀邊間,我無遮掩直接說,福建小學,人大話: ...
是的,那間適合,那間重成績,那間重品德,讓人自己判斷,才是討論,不是自吹自擂,應講實事,每間學校只收百幾人,那麼幸運兩間差不多都收的,便快决定找合適自己,我都有幾個直資offer,但我已一早放了其它了,直資中最Top 的入不到,其它也差不多吧!

說優點,就是自吹自擂,說缺點,就是無品德,用公開數據比較,就是抬高自已,踏低别人,這甚樣討論下去,一群人說優才什麼留班西人,又細又臭,學生無教養,無問題,大家分享自己的睇法,才只是說福中dse差過優才這不爭的事實,就不爽了,對人不對事的攻擊,討論水平太低了、、、

RSZ意表於 13-7-28 11:05
說優點,就是自吹自擂,說缺點,就是無品德,用公開數據比較,就是抬高自已,踏低别人,這甚樣討論下去,一 ...
完全同意!!!!!!!!

好同意,又話英普係優勢,成績反映唔到就要人等十年八年再比先公平。

Corliss Yu 條 link  雖然好多原文都栅除了,不過睇上文下理都大概估到係因為補底後成績都唔達標而被勸退,呢d野band 2 學校有發生,講人哋學校無情無義咁。最離譜講人學生無教養,優才全校學生你都見過晒?

人哋逐點反駁,就講人抹黑,總之就福附家長講晒啦!

總之就優才乜都衰!福附乜都好就合心意!

引用:好同意,又話英普係優勢,成績反映唔到就要

原帖由 CMFun 於 13-07-28 發表
好同意,又話英普係優勢,成績反映唔到就要人等十年八年再比先公平。

Corliss Yu 條 link  雖然好多原文都 ...
Corliss Yu 事件知情的家長没有多說,一來大家都認識,不想傷感情,二來也體會當事人的心情,所以資料較單方面,,,

回覆:mo1688 的帖子

我覺得見到一隻活生生的井底蛙,呱!呱!呱!地以為自己叫得最大聲!

對我來說超级容易選、、、樓主好想說:兩間我都唔讀啦!你地唔好吵啦、、、
仲有樓主不如考慮下讀一年後邊間轉出去名校容易D。(換個角度)

我作為優才家長,我覺得同其他学校比較根本是沒有意義的,因我只会叫自己小孩同自己比較,挑戰自己,才讓自己有進步空間。另外我覺得努力小組的安排也非常好,雖然犧牲了才华班,但总好过安排在放学後,因為除了变相好似要留堂外,最重要係沒有得搭校車,難道要住得遠或工作中的家長自己接,這樣咪仲不合理!當然有些学校会把這些輔導班安排在放学後,不同做法对不同家長也有不同意見!!!
‹ 上一主題|下一主題