用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才同福建小學邊間好D?
樓主: fa01
go

優才同福建小學邊間好D?   [複製鏈接]

puiyima 發表於 13-7-26 11:13
睇過咁多福建vs 乜乜学校。点解差不多次次都不能和氣地討論。
呢個係公開論壇,所有對話大家都睇倒,冇遮冇掩,誰是誰非,譲眼睛雪亮嘅你自行判斷。

中天英 發表於 13-7-27 01:15
係用原本上才華班嘅時間,去上努力小組。
我好贊成咁嘅安排,因為一方面可以幫小朋友補底,又可以正常時間 ...
其實除左努力小組,好多老師都願意犠性自己休息時間,響小息\大息期間,幫有需要嘅學生作個別輔導。

回復 atirw 的帖子

其實有邊個家長唔想子女在自已小學跟得上學得好?
如果有日自已子女跟唔上進度, 年年考第尾唔合格, 格硬直上是否好事呢!?
經過努力小組幫助,或是留班下都沒有成績, 我真係會好灰, 無信心再讀呢間學校. 分手唔係一件唔好既事.

不如事情正面d去睇, 如果你在家努力幫唔到佢, 子女讀得唔好, 追唔到達標(間間學校唔同, 那入學校就要想清楚自已子女能力了.)...老師不斷抽時間幫小朋友補底, 再唔得再搵人在才華班時間幫佢. 若果他日貴子女成績有明顯進步, 你會否感激學校呢?

不如大家冷靜一點, 不要再為駁口而駁口.
一間學校有補底是一年好事, 何必日日去用一些用詞去爭論呢?
唔通成績唔好唔理佢好咩?
那些"離校=放棄學生" , "補底=罰", "達唔到標=想西小朋友留下成績好的"....
或是硬將一次唔合格就會被人西走的說法套落去, 真的很不理智.
只要平常心去睇, 相信呢d係家校為小朋友努力的. 而這些是每間小學必須做的.

至於轉校...現在很多家長心態都係小一考唔到心儀, 小二,小三再考過!
加上現代小朋友適應力好強, 轉校同轉工無咩分別.
gt確實未必是很多家長夢未以求的學校.
有的確是移民的; 有的考上他們更好的學校..這種風氣, 幼稚園已經存在!
看看ek便知道!

中天英 發表於 13-7-21 17:22
回復 拾仔 的帖子
2013 DSE 成績
                               優才.      福建
33222%                   86           68
英文(4級)%         79           34
中文(4級)%         55           33
數學(4級)%         77           56
所有科目(4級)%  73           48

差別頗.....

引用:回復+atirw+的帖子 其實有邊個家長唔想子

原帖由 cwclsh 於 13-07-27 發表
回復 atirw 的帖子

其實有邊個家長唔想子女在自已小學跟得上學得好?
總括咁講:優才的特精如下:公開成績好,學校要求同學達標,而達標比一般合格高分,學校要求不達標的同學上努力班,時間不夠不達標的同學不能上才華班直到同學進步,有同學補底後不達標選擇轉校。今年小二升小三走了十多個學生,真正走的原因無人肯定到。大部份老師努力幫同學,大部份同學開心上學。有講錯,講得不好的請跟正。
你要明白,這裏是自由講場,有些野有人認同,有人不認同,不認同不等於那件事是錯。有些事沒有對与錯。例如我不認同要set高合格的分數,咁不代表我插優才,只代表不同的意見。人地感到無得上才華班好驚訝是人地的感受,覺得被罰就是攪得,只是不同觀點,觀點不同好正常。只是大家不要用過激的用詞,有人只是發表意見感受,觀點感受与自己不同就覺得人不對,這才令到大家唔開心!

引用:Quote:原帖由+cwclsh+於+13-07-27+發表回復

原帖由 魚王 於 13-07-27 發表
總括咁講:優才的特精如下:公開成績好,學校要求同學達標,而達標比一般合格高分,學校要求不達標的同學上努 ...
能夠容許他人意見,和平討論,才是理智。太俗的用語,偏低别人我也不認同。

魚王 發表於 13-7-27 12:36
總括咁講:優才的特精如下:公開成績好,學校要求同學達標,而達標比一般合格高分,學校要求不達標的同學上努 ...
優才只要求中、英、數、常四科合格,就可以升班,要求唔高,基本上每年每級得幾個學生唔符合呢個要求;學校重容許學生補考,或者響暑假補課再試升;咁真正升唔倒班嘅就係每級一、兩個喇。
達標比合格高10分,如果中、英、數、常四科都達標,會有獎勵,好似係現金一仟大元;達標同學亦超越90%(G1), 達唔達標同升班冇關係嘅。

回復 中天英 的帖子

謝謝中兄的說明, 望非第一身的朋友及準家長可以清楚了解, 不用再估估下.

回復 cwclsh 的帖子

GT將會係好多家長夢寐已求嘅學校:   愉快學習+成績優異
香港有幾多間學校係咁??

回覆:優才同福建小學邊間好D

中兄所說我大至認同,愉快學習,我見大部份同學都是,反已家長好多野諗,今時今日多左選擇,見個仔女得,就試下轉去那些一線名校,我知得都有二,三個例子離校,  另亞仔第二日暑假就已喊悶,想返學,

回覆:NeoMom 的帖子

我真唔覺得呢兩間係名校

回覆:terryhau 的帖子

嘩!勁!

回覆:優才同福建小學邊間好D

西走成績差,達標成績便高,很多學校都是這樣keep 住上U率!

回覆:karen55407 的帖子

無人話係名校,大家同樣直資一條龍者。

回復 baba987 的帖子

我講唧係事實,點解會面紅?

mo1688 發表於 13-7-27 20:46
西走成績差,達標成績便高,很多學校都是這樣keep 住上U率!
優才冇呢個問題,以前已經解釋得好清楚,唔想再重覆喇

回復 baba987 的帖子

小弟冇講過優才係宇宙最強,只係話優才可以做倒愉快學習兼成績優異啫。
‹ 上一主題|下一主題