用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔區小學
go

大埔區小學 [複製鏈接]

請問各位媽咪,大埔區邊間小學較好呢?
   2    0    0    0

ylcyvonne 發表於 13-7-19 08:38
請問各位媽咪,大埔區邊間小學較好呢?

好多間, 例如: 8舊, 寶舊, 孫小, 田小, 阮鄭, 阮鄭銀禧, 黃建常等等, 還有田千, 循小, 聖心都唔差, 如喜歡活動教學, 仲有賽馬會小學, 但以上學校大部份只可以放在第一志願, 所以大埔區好難揀, 唔係無好學校, 係只可揀第一, 止血線學校唔多。要小心填, 否則會好易被派去雙非學校。

回復 little_yolky 的帖子

Thanks

little_yolky 發表於 13-7-25 15:50
好多間, 例如: 8舊, 寶舊, 孫小, 田小, 阮鄭, 阮鄭銀禧, 黃建常等等, 還有田千, 循小, 聖心都唔差, 如喜歡 ...

如果要入上述好學校,咁幼稚園你會讀大埔聖保祿,定係讀仁愛堂張慕良呢?請俾意見,多謝!

ylcyvonne 發表於 13-8-20 16:33
如果要入上述好學校,咁幼稚園你會讀大埔聖保祿,定係讀仁愛堂張慕良呢?請俾意見,多謝! ...

其實, 老實說, 幼稚園讀哪一間關係似乎不是很大。我只知道兩間阮鄭叩門時多收同教會的那間幼稚園, 但名字我忘記了。其他小學, 因為自行是計分, 大抽奬是靠運氣, 真正講實力是要到叩門階段。但叩門位好少好少, 反正, 讀幼稚園間間都一樣, 你覺得學校學術不夠的, 就自己補補好了。小朋友學前階段, 個人認為父母教育比學校教育的影響更為明顯。

同意

ylcyvonne 發表於 13-8-21 13:44

同意

你最好入 "大埔媽媽會" 度睇下。

引用:Quote:little_yolky+發表於+13-7-25+15:50+

原帖由 ylcyvonne 於 13-08-20 發表
如果要入上述好學校,咁幼稚園你會讀大埔聖保祿,定係讀仁愛堂張慕良呢?請俾意見,多謝! ...
我認為讀邊間幼稚園在叩門方面,有莫大関係!比方伱想入寶舊,你最好幼稚園是讀英藝,明嗎?

英藝年年咁多人, 叩門咪又係要講實力, 讀英藝係入場券, 入到就要有實力。如果讀普通幼稚園, 家長係FTM, 悉心栽培, 慳番學費學其他嘢, 一樣好。

引用:Quote:原帖由+ylcyvonne+於+13-08-20+發表

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-08-21 發表
我認為讀邊間幼稚園在叩門方面,有莫大関係!比方伱想入寶舊,你最好幼稚園是讀英藝,明嗎?

...
Agree

回覆:little_yolky 的帖子

同意,所以要叩門入舊墟,就要做英藝中有實力的一群,都唔係咁易…

回覆:大埔區小學

大埔區揀小學,讀英藝有着數?我係新手媽咪,所以好多嘢唔知,英藝好勁嘅咩?

寶舊好勁嘅咩?

ylcyvonne 發表於 13-8-22 11:53
寶舊好勁嘅咩?

英藝係國際幼稚園, 半日都要幾千蚊果種, 用英文上堂, 又有英普班, 國際班。

寶舊好, 8舊都好, 田小, 孫小, 阮鄭, 阮鄭銀禧都好好, 仲有其他上面講過了。但兩舊最受歡迎。

啊!

囡囡下年將入讀 K1/N2 班,唔知以下名單邊間好啲,你會點選,煩請給予意見。Thanks!
大埔聖保祿、仁愛堂張慕良、李榮基、運頭塘浸信會、東華三院方麗明、基督教宣道會寶湖幼兒學校

ylcyvonne 發表於 13-8-27 18:22

我是跨區返幼稚園, 所以無意見。我勸你都係入大埔媽媽會問下好啲。

已經入咗大埔媽媽會問,但未有回覆
‹ 上一主題|下一主題