用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 奥脫福
go

SSPA RESULT [複製鏈接]

回覆 ianmami 的帖子

現在是第二個星期上堂,日日都要帶十本八本書上堂,抄手冊都要抄成版,老師又要阿仔唱熟校歌,看來學校真是有心谷好未來成積呀!但作為家長的我,真是有點吃不消呀!

回覆:theodorechung 的帖子

theodorechung, 學期剛開始,校歌係比小朋友盡快融入學校其中一步。因為之後家教會旅行時,你會發現他們在車上一起想唱的歌是校歌。唱得很好!

你可以在網頁上找尋下,回來叫仔仔教你唱,又可以互動一下。

手冊一年級很多嘢要家長注意,一定多d!十一月左右定下來就不多了。

另外,學校一向注重德行,學業,谷唔谷好看小朋友及家長本身。我身邊有同學他們目標明確,小朋友開心上學。壓力其實間間學校都有,只是你想邊樣行先及你選擇可以放棄什麼。

回覆 ianmami 的帖子

對不起,想請敎多一些,請問有什麼目標呢?因為我也想做好準備呀!為未來六年奮鬥呀l

theodorechung, 佢地以升上中學為目標. 所以跟學校的步伐一定無問題. 你仔仔是小一嗎?? 如果是我看先融入, 再看看仔仔情況一步一步來.

黎緊好快又到中一派位的時間,應屆小六同學的家長又要費神啦!

睇番之前有家長給我的訊息,原來上個學年全級排名十名之內,但操行拿不到「A-」或
以上,都拿不到聖言的面試機會!咁趁依家仲有一個月時間「執」番好個操行,各位仔
仔要多加留意呀!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-10-31+10:26+編

原帖由 奥脫福 於 14-10-31 發表

黎緊好快又到中一派位的時間,應屆小六同學的家長又要費神啦 ...
請問那位沒有聖言面試機會的學生現在入左邊間學校呢

會唔會那位學生無數學獎,所以聖言見都唔見下呢

2013-14  派位結果:

http://www.sjacps.edu.hk/awards/awards_1314.pdf

引用:Quote:theodorechung+發表於+14-9-10+11:12

原帖由 奥脫福 於 14-09-10 發表
應該係 54% EMI Schools 及 37% 上中學部,即 B1 和 B2 生約共佔 91%。以去年六年級約
90人計,B3 生大約  ...
其實有冇實際人數資料呢?很多学校有 breakdown by secondary school name and number of students' admission.

這個星期五就是家長日及小六家長會,在禮堂聽完中學部的新校長介紹後,
你們便會返回課室聽班主任講仔仔的成績次第(最期待都係呢一刻啦!),
而九華是不少仔仔的心儀中學之一(至少我係啦!),所以我都嘗試將這近
三年變化中的九華自行收生評分方法列出,給有興趣的同學參考。

自從九華的新校長在去年九月上任後,中一自行收生的評分方法亦一直在轉
變。其中最大的分別是:在13/14年度,所有客觀的評分標準只用來篩
選考生以整合面試名單。到了面試階段,一切從新開始;而這個面試評分準
則如何則無人知曉。

然而在14/15及之後的年度,中一自行收生的評分方法實行了一個重大
的轉變:面試評分只佔當中整個取錄評分的一部份,並非全部,而佔的比率
亦在微微下調中。

咁即是代表什麼?個人認為這個改變是對成績好的同學更為有利!至少1a
的同學在所成績影響的部份(學術表現及操行、成績次第)必然有優勢:此
兩部份共佔105分,比面試的50分多出一倍!相反,所謂特異功能(即
申請人在其他方面的成就)所佔的比率卻在逐年下降中。咁九華現在到底最
想要什麼的同學呢?答案呼之欲出啦!

所以我一直都係咁講,要成功自行九華,以前要B1a,依家都要B1a,
但以前1c加特異功能,以前得,依家都可能得,但優勢會不如往日囉。個
人很歡迎這個轉變,至少若換左前年係咁樣的話我就唔駛等到八月最後一個
星期啦!

九龍華仁書院中一入學申請評分方法

2013/14 年度

2014/15 年度

2015/16 年度

最高給分

比重

最高給分

比重

最高給分

比重

甲部:個人資料

19.2%

13.9%

12.5%

乙部:小四至小六的成就

學術表現、操行及出席率

26.9%

25.0%

25.0%

在其他方面的成就

30.8%

11.1%

10.0%

成績次第

23.1%

22.2%

27.5%

面試

N.A.

N.A.

27.8%

25.0%

總分

100.0%

100.0%

100.0%

theodorechung  很好的分享,對我們未來目標有了   發表於 14-12-16 16:19

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-12-16+11:34+編

原帖由 奥脫福 於 14-12-16 發表

這個星期五就是家長日及小六家長會,在禮堂聽完中學部的新校 ...
多謝分享,感激萬分

回覆 奥脫福 的帖子

奧先生,如果我冇記錯,你兒子小學係讀觀塘區某男校

回覆:SSPA RESULT

今年派得好好,以我所知的……
8港島聖若瑟,
1聖保羅男女
1拔萃
1喇沙
但資料未齊,
如各位家長有料請報上嚟

以聖小六年級全級人數得八十幾人來說,
有以上的成績,我感到好

lalalam27 發表於 15-7-8 11:25

今年派得好好,以我所知的……
8港島聖若瑟,
1聖保祿男女

無九華?!

但八個聖若瑟書院真係很不錯!希望會有更多令人興奮的消息!

各位Josephian,努力啊!

PS:其實我都好心急等你的結果,可有好消息?!

回覆:奥脫福 的帖子

唔好意思,我講漏左九華,以我所知,九華有兩個,但我相信唔止咁少

奧脫褔,多謝你這兩年在網絡上的意見和支持
thank you very much much much

回覆:SSPA RESULT

我中左自行一和甲部三,我估係自行收左,我都好開心,多謝每一位幫過我的朋友

lalalam27 發表於 15-7-8 13:04

我中左自行一和甲部三,我估係自行收左,我都好開心,多謝每一位幫過我的朋友

恭喜!

我都講過不止一次:我從不懷疑聖小仔仔的學術能力!妳列舉的數字,應該
都係他們憑自己實力「考」返黎的,實在難能可貴,值得大家再為自已的仔
仔鼓掌!

不要忘了多謝自已的仔仔:你辛苦了!

PS:風水輪流轉,依家到我希望囝囝有幸做番妳囝囝師弟喇!

回覆:奥脫福 的帖子

你言重喇
大家一齊努力加油吧
祝你的公子個個都出類拔萃,開心快樂成長

奥脫福  多謝!  發表於 15-7-9 09:59

lalalam27 發表於 15-7-8 13:01
唔好意思,我講漏左九華,以我所知,九華有兩個,但我相信唔止咁少

奧脫褔,多謝你這兩年在網絡上 ...
我都好想多謝奧脫褔這年的意見,St Jo係一間很好的學校

剛收到有家長報料,佢果班至少有三個仔派聖言,一個考到QC!  
‹ 上一主題|下一主題